Autor
|
Wtek: Cukrzyca (Przeczytany 1650428 razy)
|
adampio
Go
|
Wis, przede wszystkim znajdz i odwiedz lekarza optymalnego. To jest najwazniejsze.
Wg mnie jesz za duzo weglowodanow. Zdrowy czlowiek zjada okolo 50 -80 gr A Ty z cukrzyca jjesz 50 gr.
Znajdz sobie dobrego lekarza optymalnego, zadzwon do Arkadii w Ciechocinku, jedz na wczasy optymalne. Najwazniejsze tio nie robic bledow od samego poczatku. To tak jak nauczyc sie zle grac na fortepianie, ten blad jest pozniej bardzo trudno usunac.
powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
lilek
Go
|
Witaj "Wis",zadzwon pod ten nr: 061 85 15592 dzis od 20godz dyzuruje Pan Kedzierawski-z Arkadii w Poznaniu on Ci da cenne wskazuwki,powodzenia i pozdrawiam,Lidia
|
|
|
|
|
|
|
wis
Go
|
Adampio dziękuję za odpowiedź. Niestety w okolicy nie namierzylem lekarza optymalnego a do Arkadii wyjazd jest niemożliwy z różnych powodów.Próbuję sam przy dezaprobacie całej rodziny. Czy mógłbyś mi powiedzieć jak sobie radzileś na początku DO z dzienną ilością BTW przy założonej proporcji np 1:3:0,5. Ja rano przygotowuję sobie śniadanie ważąc poszczególne składniki i przygotowuję sobie surowce, które będę prawdopodobnie jadł w ciągu dalszego dnia. I tu się zaczyna problem bo ze względu na różne przyczyny jem inaczej tzn miałem zjeść chleb lnianyz boczkiem i pomidorem a zjadlem bez pomidora. Po powrocie do domu jak podliczę skłaniki BTW z całego dnia to dla zbilansowania BTW powinienem zjeść np 150 g smalcu. Taką ilość smalcu mogę zjeść z warzywami ale wtedy W poleci bardzo daleko. Jak praktycznie sobie z tym poradzić?? Gdybyś mógł mi coś podpowiedzieć byłbym wdzięczny. Pozdrawiam wis Lilek spróbuję dzisiaj zadzwonić.Dziękuję i pozdrawiam wis
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jadlem zawsze zbilansowane posilki. Sniadanie to byla zawsze placek na sloninie z ziemniakiem albo omlet z warzywami 1:3,5:05 Lunch chleb optymalny a duza iloscia masla i warzywa - proporcje te same Obiadokolacja: jeden ziemniak, 200-300 gr warzyw i 150 - 200 gr miesa to wszystko na glebokim smalcu aby ponownie miec proporcje
Na poczatku najlepiej jesc posilki bardzo proste np: omlet z 5 zoltek, jedno jajko i min 50 gr masla Lunch kanapka z chleba opy + duzo masla + tlusta kielbasa /salceson, salami,/ obiad: mieso na duzej ilosci smalcu i jakis warzywa na smalcu
Ty nie powinienes jesc wiecej jak 30 gr weglowodanow ale niech sie lekarz wypowie. Ja jestem "zdrowy" i jem czasami raz dziennie a najczescie dwa razy dziennie.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mam w notatkach z arkadii takie zapiski odnośnie cukrzycy : Tłuszczu dziennie powinno być nie mniej niż 200g (stabilizuje poziom cukru), a węglowodanów mniej niż 50g. Pisałeś wcześniej "wis", że masz za wysoki cholesterol HDL, z tego co wiem, to dobrze miec właśnie wysoki HDL >70, taki właśnie występuje u długowiecznych.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ksiazki jakies masz? Mam oczywiscie na mysli dr. Jana Kwasniewskiego. W swoich ksiazkach poswieca Pan doktor duzo uwagi tej chorobie, udzielajac wskazowek i rad.....warto popczytac.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Mój mąż również miał cukrzycę typu II. Od maja 2000 r. jesteśmy na DO. Początkowo mąż brał 40 jednostek insuliny dziennie, w miarę spadku poziomu cukru mąż zmniejszał ilość insuliny.Odstawienie insuliny i innych leków trwało 8 miesięcy.od tego czasu cukier utrzymuje się na poziomie 110-130 mg%. Obecnie nie musi nawet tak rygorystycznie przestrzegać diety jak w pierwszych latach. Może sobie pozwolić na kawałek gorzkiej czekolady czy kawałek optymalnego ciasta bez żadnych skoków poziomu cukru.Rozpoczynając DO mąż miał 55 lat i był schorowanym człowiekiem na rencie inwalidzkiej. Jeśli interesują Cię bliższe szczegóły to możesz pisać do mnie na e-maila.
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
szkoda, ze nie chcesz si epodzielic doswiadczeniami z nami tiu na forum. Byc moze sierdza ludzie w domach z niecierpliwoscia aby a takich sprawach poczytac i usilnic sie w przekonaniu, ze dieta dziala. Ale to juz Twoje prywatne podejscie do tematu.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
"adampio" ty nie żartuj, tylko doceń wspaniałomyślność "Krystyna", że zaoferowała pomoc! Kiedyś w Miesięczniku OSBO - "Optymalni" pewna Pani wyraziła zgodę na opublikowanie swojego domowego numeru telefonu, bo też się mąż z cukrzycy wyleczył. W krótkim czasie dzwoniąc na ten numer okazywało się, że to "pomyłka", albo, że "to nie prwada". I trudno się dziwić! Gdy nieopatrznie, kilka lat temu, "wyciekł" mój domowy numer telefonu... To była KATASTROFA! PS Tobie też serdecznie dziękuję za...
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Mam ogromną prośbę do forumowiczów. Chciałabym, żeby ludziom się chciało pisać tutaj w języku polskim. Kochani - zdanie zaczynamy z dużej litery, a potem powolutku stawiamy polskie znaki. Ja wiem, że część osób ma problemy ze wzrokiem, ale gdyby tak ktoś zechciał - to byłabym wdzięczna. Skoro sama kilka razy czytałam tekst "adampio" to przetłumaczę, żeby inni już nie musieli marnować więcej czasu. szkoda, ze nie chcesz si epodzielic doswiadczeniami z nami tiu na forum. Byc moze sierdza ludzie w domach z niecierpliwoscia aby a takich sprawach poczytac i usilnic sie w przekonaniu, ze dieta dziala. Ale to juz Twoje prywatne podejscie do tematu. "adampio" napisał, albo prawdopodobnie miał na myśli coś takiego: Szkoda, że nie chcesz się podzielić z nami doświadczeniami, tutaj na forum. Być może ludzie siedzą w domu i z niecierpliwością oczekują na takie wiadomości. Chcieliby o takich sprawach poczytać, oraz utwierdzić się w przekonaniu, że dieta działa. Ostatniego zdania nie tłumaczę.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Ps. Mogłam jednak się pomylić, ponieważ nie wiem co to jest: "tiu na forum, sierdza ludzie w domach, usilnic sie w przekonaniu"
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Może to jakiś duński slang?
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Może to jakiś duński slang? Nie mam pojęcia, ale to chyba nie z celi Prosty człowiek ze mnie i lubię czytać ze zrozumieniem. Jak mają być "jaja" to proszę zaznaczyć, bo nie mam poczucia humoru w kwesti pisowni
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..kwesti.. no i tak to jest poprawiać
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
szkoda, ze nie chcesz si epodzielic doswiadczeniami z nami tiu na forum. Byc moze sierdza ludzie w domach z niecierpliwoscia aby a takich sprawach poczytac i usilnic sie w przekonaniu, ze dieta dziala. Ale to juz Twoje prywatne podejscie do tematu.
Dobra rozszyfrowuje te wiadomosc: szkoda, ze nie chcesz sie podzielic doswiadczeniami tu na forum. Byc moze sa inni ludzie z podobnymi chorobami i chcieliby poczytac o tym jak Ty i maz sobie z choroba poradziliscie a jednoczesnie przekonali sie (goscie odwiedzajacy forum), ze dieta dziala. Mysle, ze brzmi bardziej po polsku.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Przyznaje sie bez bicia, to bylo fatalne. Mam na mysli moj post.
SORRY, OK!?
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
Adampio na forum temat często ulega "rozmyciu" oraz często każdy coś innego radzi. Cukrzyca jest zbyt poważną chorobą, aby z nią eksperymentować. Vis zauważyłam dwa podstawowe błędy 1 nie można ciągle zmieniać proporcji ponieważ organizm się rozreguluje.Tłuszczu w stosunku do białka powinno być 3 - 3,5 na 1 g białka. Nie polecam jadania w restauracjach gdyż często skutkuje to skokami poziomu cukru. 2 Trzeba obserwując swój organizm dobrać odpowiednią ilość białka. Często jest to od 0,8 do 1,2 g na kg wagi należnej.
Krystyna
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zgadzam sie z Toba jak najbardziej. A co z weglowodanami? Czy ludzie majacy cukrzyce powinni w dalszym ciagu spozywac 0,8 wagi naleznej? Czy tez ograniczyc do minimum i oscylowac w granicach 30 gr?
|
|
|
|
|
|
|
lilek
Go
|
Hejka ,Weglowodany trzeba sobie podlug cial ketonowych ustawic,tzn jak ja mialam wyliczone 44grW to jak ciala ketonowe przy takiej ilosci byly na ++ lub +++to musialam W zwiekszyc,pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|