forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-30, 06:24:28

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669847 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pasztetówka, przepis z 1935 roku  (Przeczytany 22008 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« : 2010-09-25, 09:47:42 »

Przepis na pzsztetowke z 1935 roku:

“Surową wątrobę wieprzową wyżyłować i przekręciwszy parę razy na maszynce, przetasować przez druciane sito. Potem posolić, popieprzyć, dodać trochę muszkatołowej gaiki i angielskiego pieprzu, wymieszać z 20 dkg. ugotowanej słoniny pokrajanej w drobną kostką z całą cebulą usiekaną drobno i zasmażoną, z dwoma czubatymi łyżkami szmalcu, wlać kwaterkę tłustego rosołu i wbić pięć całych jaj. Dobrze rozbitą tą masą napełniać do 4/5 części długie na 25 cm. gładkie kiszki wieprzowe, zakręcać przy końcu mocno spiczastym patyczkiem, by się masa nie wylewała i gotować w obszernym naczyniu wolno dobre pół godziny. Potem je włożyć na chwilę do zimnej wody, a na drugi dzień krajać na zimno w cienkie płatki.”

Źródło - http://www.blog-bobika.eu/?p=332#comment-53751
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #1 : 2010-09-25, 12:48:25 »

Tereniu, ta pasztetówka to pewnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa, a robiona po świniobiciu, przez wciąż tego samego rzeźnika.
O rany ! jakie to były wspaniałe wyroby Shocked Very Happy
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #2 : 2010-09-25, 13:01:53 »

Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda.
Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C  - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow.
Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody.
Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana.
Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy.
To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #3 : 2010-09-25, 13:32:40 »

Dzięki za uzupełnienie Smile  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #4 : 2010-09-25, 14:16:16 »

Dzięki za uzupełnienie Smile  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...

No to może się skrzykniemy na jakieś większe pichcenie, a potem na sprawiedliwy podział łupów  Laughing czytaj : wyrobów wlasnych Very Happy
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #5 : 2010-09-25, 15:02:57 »

Bardziej mi wygląda ten przepis na wątrobiankę.
Ale jak zwał...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267


Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #6 : 2010-09-25, 15:07:16 »

Dzięki za uzupełnienie Smile  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...

Teresa - zazdroszczę Tobie sąsiada a takimi umiejętnościami... Rolling Eyes Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267


Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #7 : 2010-09-25, 15:48:21 »

Bardziej mi wygląda ten przepis na wątrobiankę.


A mi na leberwurst.. Cool
Zapisane

Zonia
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #8 : 2010-09-25, 15:57:47 »

Wątrobianka własnej roboty tez jest mniamniuśna  Laughing
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #9 : 2010-09-25, 20:09:55 »

Watrobe wczesniej moczyc w mleku. Zamiast kostki sloniny to lepiej dac zmielone podgardle , jajka, maka krupczatka, galka, pieprz. sol . Watroby nie gotowac tylko naciac w ksiazke i sparzyc goraca woda.
Po napelnieniu flakow nie gotowac tylko parzyc w temp. ok 75 C  - dlugosc parzenia zalezna od wielkosci flakow.
Watrobe sie parzy po to, zeby pacztetowa miala ladny , jasny odcien i nie za wiele watroby bo bedzie gorzxka. Oczywiscie po parzeniu na chwile do zimnej wody.
Fajnie wychodzi jak polowa skladnikow jest mielona na surowo, a polowa gotowana.
Mielic na bardzo drobnym sitku kilka razy.
To tez przedwojenny przepis, ale rodzinny. U mnie kilka pokolen zajmowalo sie masarstwem.
Poznałam kiedyś człowieka który jest masarzem. Wszystko robi tak samo i nawet przyprawy takie same tylko dodawał jeszcze cebulę ( nie czosnek). Do wątrobianki daje 1/2 watroby i 1/2 podgardla. Mozna robić w słoikach. Gotować 2 razy po 0,5 godz. w temp. 100 stopni. A do pasztetu 1/3 watroby, 1/3 podgardla i 1/3 miesa. Podgardle i mięso gotowane, watroba sparzona (kazał doliczc do 10 i wyjąć) Produkty raz mielił a potem blenderem.Piec w tem 180 stopni tylko 40 minut. Pasztet próbowałam ,jest wilgotny i dobrze równomiernie wchłonił tłuszcz. Smaczny. Very Happy
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #10 : 2010-09-25, 20:38:19 »

Bardziej mi wygląda ten przepis na wątrobiankę.
Ale jak zwał...
To nie watrobianka, watroba to wagowo w tym jakies 10%
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #11 : 2010-09-25, 20:40:39 »

Dzięki za uzupełnienie Smile  Teraz możemy pasztetówkę robić sami. Ja pojęcia nie miałam...

No to może się skrzykniemy na jakieś większe pichcenie, a potem na sprawiedliwy podział łupów  Laughing czytaj : wyrobów wlasnych Very Happy
Zapraszam wszystkich chetnych na robienie super wyrobow.
Kaszanka, kielbasy, pasztetowa, salcesony i kto co lubi. Mam sprzet i warunki - zrobimy uczte i kazdy jeszcze zabierze do domu.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267


Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #12 : 2010-09-25, 20:52:49 »


Kuszące... Rolling Eyes
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #13 : 2010-09-25, 21:07:46 »

Reniu, i mnie odwiedzisz Smile  No i co się nauczysz to będziesz umiała, a od Ciebie rodzinka. Świetny pomysł. Zeto555 - brawo za wielkie serce.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267


Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #14 : 2010-09-25, 21:16:04 »

Może latem...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72267


Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #15 : 2010-09-25, 21:47:18 »

Mi dużo nie potrzeba.. Rolling Eyes ..chwila namysłu, projekt i jazda... Laughing
Zapisane

Zonia
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #16 : 2010-09-25, 21:54:02 »

Mi dużo nie potrzeba.. Rolling Eyes ..chwila namysłu, projekt i jazda... Laughing

a ja to właściwie wcale nie muszę się namyślać  Laughing Zeto, gdzie to gotowanie ? Very Happy
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #17 : 2010-09-25, 22:12:33 »

W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami.
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #18 : 2010-09-25, 22:21:57 »

W okolicach Augustowa , mam tu male ranczo wiec zapraszam kto tylko chce. Moglibysmy sobie robic takie zjazdy Optymalnych czasami.

To wcale nie tak daleko, a już bałam się, że trzeba będzie gdzieś pod Lublin, albo i dalej jechać  Laughing
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: Pasztetówka, przepis z 1935 roku
« Odpowiedz #19 : 2010-09-26, 01:11:26 »

A Ty skąd Zoniu?
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.