adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
Mnie zawsze kusi zapach świeżych bułek... a ja pieke domownikom chleb codziennie,pachnie niesamowicie ale wiem ze jak sie zlamie i zjem kawalek to potem zjem tych kawałków kilka a szkoda by było diety
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Też mi z początku chleba brakował.. nawet teraz czasami mam na chleb ochotę i piekę sobie wówczas optymalny. A ostatnio to poprzestałam na samych planach pieczenia..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
Też mi z początku chleba brakował.. nawet teraz czasami mam na chleb ochotę i piekę sobie wówczas optymalny. A ostatnio to poprzestałam na samych planach pieczenia.. mozesz wkleic przepis na ten chlebek ,bardzo bym o niego prosiła
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jaki byś chciała? Biszkoptowy, orzechowy, czy drożdżowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
A ja już chyba całkiem wyleczyłam się z umiłowania chleba. Kilka dni temu spróbowałam, zrobiłam sobie kanapkę ze szczypiorkiem. Tak to kiedyś lubiłam...a tu taka niespodzianka - to było wstrętne Chleb mi wcale nie smakował, mam go więc z głowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
A jaki byś chciała? Biszkoptowy, orzechowy, czy drożdżowy? [/uote] a drożdżowy jest optymalny? bo jesli tak to poprosze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dostałam przepis w arkadii na drożdżowy chleb, ale jeszcze go nie zrobiłam.. Składniki: 5 dużych jajek 70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego 4g drożdży instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na 180 oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia. Smacznego. "juan" jeśli zrobisz ten chleb, bardzo bym prosiła, żebyś podzieliła się z nami wrażeniami..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze podam B : T : W 4,6 : 23,8 : 12,4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze mam druga wersję przepisu:
Składniki: 5 dużych jajek 50g maki 20g otrąb pszennych 25g mielonych migdałów 25g mielonych orzechów 4g drożdży - instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu
B : T : W 10,2 : 22,6 :12,6
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
Dostałam przepis w arkadii na drożdżowy chleb, ale jeszcze go nie zrobiłam.. Składniki: 5 dużych jajek 70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego 4g drożdży instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na 180 oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia. Smacznego. "juan" jeśli zrobisz ten chleb, bardzo bym prosiła, żebyś podzieliła się z nami wrażeniami.. 'renia 'dziekuje bardzo za przepisy jutro będe piekła,oczywiscie ze napisze jak chlebek wyszedł no i jak smakuje sznytka chleba z masłem ło matko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
jak ja to napisałam z Twoim cytatem ze połączylam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
'renia 'dziekuje bardzo za przepisy jutro będe piekła,oczywiscie ze napisze jak chlebek wyszedł no i jak smakuje No to czekamy..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
juan
Go
|
jutro musze kupic książke kucharska dr.Kwasniewskiego,bo ciągle jem to samo tzn.rano jajecznica,na obiad śledz i warzywa myslalam ze to mi sie nie obrzydzi o jezu jak sie mylilam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Codziennie jesz śledzie? A mięsa nie jadasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
zrobilam łopatke na smalcu i tak ładnie pachniała,oczywiscie wyglądała tez pieknie ale niestety na smalcu jest dla mnie niejadliwe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dlaczego? Skoro tak ładnie pachnie, to powinna i smakować dobrze.. Na smalcu mięso lepiej smakuje, niż smażone na oleju, pod warunkiem, że jest to dobry gatunkowo smalec i potrawa jest dostatecznie ciepła..U mnie nieraz jedzą osoby, które nie wiedzą, że ja smażę na smalcu i zachwycają się smakiem..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje ale moze faktycznie przetopie słonine i wtedy ocenie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje ale moze faktycznie przetopie słonine i wtedy ocenie ...przetop smalec z cebulka jest o niebo lepszy,a najlepiej pol na pol ye slonina ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|