Strony: 1 2 [3]
|
|
|
Autor
|
Wtek: optymalny w nieoptymalnym domu (Przeczytany 22423 razy)
|
renia
|
'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje ale moze faktycznie przetopie słonine i wtedy ocenie Moja siostra kupuje tylko smalec gęsi (jest w Kauflandzie) i na tym smaży. Mówi, że dużo lepszy. Ale ja tam nie jestem taka wybredna..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przepisy na drożdżowy chleb dobrze byłoby wkleić do Kulinariów w oddzielnym wątku pod właściwym tytułem, żeby wyszukiwarka reagowała na stosowne hasło Żeby zainteresowani mieli łatwo znaleźć. W 12, to nie 65 jak w tym ze sklepu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Masz rację - Twoja prośba jest dla mnie rozkazem.. Już lecę do kuchni..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Złota jesteś.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
'renia' mnie po smalcu mdli,wiem ze to jakies dziwactwo smalec kupuje taki zwykly w kostkach,ale moze masz racje z jakością to nie wiem bo w markiecie kupuje ale moze faktycznie przetopie słonine i wtedy ocenie Kupisz slonine i zmielisz, a potem przetopisz na smalec. W ostatniej fazie mozna dodac cebule, ale ja tak nie robie, no chyba ze ktos chce do smarowania. Przetopiona slonina moze lezec dluuuugo w formie smalcu i sie nie zepsuje, a pozostale skwarki to fajne jedzenie. Na takim smalcu wszystko jest pyszne. Sklepowy smalec jest wyciskany z tluszczu, a nie topiony jak slonina i dlatego taki wstretny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Sklepowy smalec jest wyciskany z tluszczu, a nie topiony jak slonina i dlatego taki wstretny.
Ciekaw jestem na ile się różni (poza smakiem) ten tłoczony od wytopionego bo wizualnie łatwo je odróżnić no i ten tłoczony jest chyba trochę twardszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
Dostałam przepis w arkadii na drożdżowy chleb, ale jeszcze go nie zrobiłam.. Składniki: 5 dużych jajek 70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego 4g drożdży instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na 180 oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia. Smacznego. "juan" jeśli zrobisz ten chleb, bardzo bym prosiła, żebyś podzieliła się z nami wrażeniami.. renia chlebek upiekłam,robi sie go niezwykle łatwo i szybko z tych proporcji wychodzi chlebek rozmiarów 26cm.dł,12cm.szer. i 6cm.wys. co do smaku to jak dla mnie za bardzo przebija mdły smak wiórek kosowych i osobiscie dodałabym odrobine cukru,co do konsystencji to niczym nie odbiega od chleba "normalnego"pieczonego w domu.Jutro mam na sniadanie chleb z jajkiem ło matko dziekuje Ci reniu za przepis
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
juan
Go
|
smalcu,to kupi,łam słonine i przetopie na smaluszek by miec na sniadanie do jajek i chlebka oczywiscie.Dziekuje Wam za dobre rady
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
renia chlebek upiekłam,robi sie go niezwykle łatwo i szybko z tych proporcji wychodzi chlebek rozmiarów 26cm.dł,12cm.szer. i 6cm.wys. co do smaku to jak dla mnie za bardzo przebija mdły smak wiórek kosowych i osobiscie dodałabym odrobine cukru,co do konsystencji to niczym nie odbiega od chleba "normalnego"pieczonego w domu.Jutro mam na sniadanie chleb z jajkiem ło matko dziekuje Ci reniu za przepis Dzięki Ci, że wypróbowałaś ten przepis i podzieliłaś się z nami spostrzeżeniami. Ja spróbuję zrobić ten drugi - z orzechami, tylko jeszcze nie wiem kiedy..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 [3]
|
|
|
|