Teresa Stachurska
Go
|
Nic wielkiego, a rzadko warta realizacji. Niemniej podaję ze względu na farsz.
Oto on:
- odkrojne kawałki kurzęciny zemleć z ćwierć kg wątroby wieprzowej (!), - dodać 1 jajko i parę żółtek, - dodać łyżkę bułki tartej, - dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, - doprawić wg uznania
Płat mięsa z kurczaka - posmarować nadzieniem jak wyżej - oraz posypać łyżeczką żelatyny, - zwinąć, - spiąć wykałaczkami - i upiec przykryte folią w temp. 180 oC. Czas około 1,5 godziny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dobre... Kaczka lub gęś nadają się do tego przepisu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Płat mięsa.. to znaczy pierś z kurczaka? Chyba najlepsza byłaby ze skórą, żeby mięso tak się nie wysuszyło..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
- oraz posypać łyżeczką żelatyny,
Czemu to służy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
- oraz posypać łyżeczką żelatyny,
Czemu to służy? Jak najbardziej kondycji rolady Reniu, cały kurczt, po wyluzowaniu, czy jakoś tak, kości. W książkach kucharskich są przepisy na przygotowanie kurczaka do rolady.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
całego kurczaka, oczywiście
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To to jest bardzo pracochłonne.. Już kombinuję jak to przerobić, żeby było łatwiej?..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. A wiemy, wiemy...jeszcze przed byciem optymalną
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Teraz się dziwię jak ja kiedyś mogłam te de volaille uwielbiać.. A teraz dlaczego ich już nie uwielbiasz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W ogóle mam jakąś awersję do kurczaków.. Czasami kupię udka, bo dzieciaki chcą, ale widzę, że już tak za nimi nie przepadają jak dawniej..Mnie ta sama świadomość jak te kurczaki są hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. to mnie odrzuca..Poza tym mięso z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..Lubię taką kurę wiejską..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
W ogóle mam jakąś awersję do kurczaków.. Czasami kupię udka, bo dzieciaki chcą, ale widzę, że już tak za nimi nie przepadają jak dawniej..Mnie ta sama świadomość jak te kurczaki są hodowane, w jakich warunkach, czym karmione i faszerowane.. to mnie odrzuca..Poza tym mięso z kurczaka jest strasznie suche i bezsmakowe..Lubię taką kurę wiejską.. Czasami robię devolaje ze schabu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
- doprawić wg uznania Proponuję stosowną dawkę gałki muszkatołowej, to doskonały naturalny dopalacz... Poprawia humor i działa jak Domestos, bez skutków ubocznych. A głupiutkie dzieci się trują jakimiś "butaprenami", bo brak im wiedzy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Czasami robię devolaje ze schabu A nie są za twarde? Ja miałam niedawna zrobione zrazy z karkówki. Niezłe..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. Poproszę o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubię ...jest dla mnie za suchy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Reniu, rolada z kury będzie lepsza od tej z kurczaka, ew. piec należy ją dłużej. A gałka muszkatołowa nadaje się do wszystkiego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Postaram się o jakąś pticę z targowiska..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Tak przy okazji kurczaków. Wiecie, że farsz do oryginalnego kotleta de volaille to masło ............................... i wtedy jest optymalne i oryginalnie. Poproszę o szczegóły a może zacznie mi znowu smakować ....bo tak jak Renia nie lubię ...jest dla mnie za suchy . Na jednego devolaja 1 łyżka masła i koperek lub pietruszka (zielone, posiekana), lepiej smakuje z koperkiem. Ze schabu trzeba dłużej dusić, ale też jest smacznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki - wypróbuję. Jeszcze mięso mocniej utłukę, niż do zwykłego schabowego..Chyba karkówka też by mogła być..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|