forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 08:24:13

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
658488 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Rosół
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Rosół  (Przeczytany 19853 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Rosół
« : 2010-10-03, 23:44:11 »

Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd  Smile  Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #1 : 2010-10-04, 00:16:57 »

Gotujecie Państwo czasem rosół?

Można dodać doń (na czas gotowania) cebulę bez obierania z łupin, za to z pięcioma umieszczonymi w niej goździkami. Inne przyprawy jak dotąd  Smile  Gdy rosół gotowy tę cebulę z niego wyjmujemy.

Często gotuję rosół - wypróbuję, tylko powiedz co ten sposób zmienia w rosole?
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #2 : 2010-10-04, 07:43:36 »

Gotuję rosół dosyć często.Dodaję wszystko co się da do niego-angielskie ziele,liść laurowy,majeranek,natkę pietruszki,lubczyk,marchewkę,pietruszkę,cebulę,seler no i mięso na rosół  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #3 : 2010-10-04, 07:50:50 »

Ja od niedawna dodaję do rosołu ze dwie, trzy jagody jałowca.
Zapisane

Iga
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #4 : 2010-10-04, 07:52:47 »

Też fajny pomysł,tylko że ich nie mam,no chyba że są do kupienia w sklepie .
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #5 : 2010-10-04, 07:54:04 »

Bez problemu, w każdym szanującym się spożywczym sklepie.. Laughing Laughing
Zapisane

Iga
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #6 : 2010-10-04, 07:55:55 »

No są takie szanujące się sklepy spożywcze w mojej okolicy,to porozglądam się za tymi jagodami  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #7 : 2010-10-04, 08:01:36 »

Sosom mięsnym też poprawiają aromat.
Zapisane

ArT_B_
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #8 : 2010-10-04, 12:34:40 »

a co w końcu z tym rosołem i cebulą? po co ona?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #9 : 2010-10-04, 12:45:13 »

Moja teściowa podsmażała całą cebulę na płycie pieca i taką wrzucała do rosołu (bez zewnętrznych łupin). Po ugotowaniu ją wyjmowała.
Ja wrzucam też całą cebulę bez łupin, ale bez podsmażenia i bez goździków. Myślę, że te goździki mogłyby dać taki wyrafinowany smak.. Rolling Eyes
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #10 : 2010-10-04, 13:58:53 »

Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #11 : 2010-10-04, 14:00:25 »

Cebula w łupinie da ładny kolor, no i na smak będzie miała wpływ, a goździki dodadzą zapachu, jak to wynika z ich właściwości.

O tym ładnym kolorze po dodaniu cebuli już kiedyś słyszałam. Trzeba będzie to sprawdzić Smile
Chociaż mój rosół zawsze ma ładny kolor i jest super klarowny Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #12 : 2010-10-04, 15:03:14 »

Jak chcę trochę "oszukać" rosół (albo domowników Wink), to wrzucam do niego małego obranego buraczka. Woda z rosołu zrobi się najpierw różowa, a póżniej zmieni barwę na żółtą. Wychodzi cud natura..... Laughing
Zapisane

Iga
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #13 : 2010-10-04, 15:16:26 »

Rosół ma bardzo ładny kolor i jest taki ładnie przejrzysty jak się gotuje go wolno i najlepiej z wołowego mięsa .Ja dodaję np. jeszcze szyję z indyka,udko z kurczaka .
A na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki ,ale to już do talerza-aż mi się zachciało rosołu,a nie mam dziś  Crying or Very sad
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #14 : 2010-10-04, 15:19:44 »

Ja też dodaję wołowinę (jak mam)..
Zapisane

Zonia
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #15 : 2010-10-04, 15:26:24 »

a ja własnie wcinam mielonego Smile
od rana nie miałam nic w ustach, poza kawą oczywiście Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: Rosół
« Odpowiedz #16 : 2010-10-04, 15:27:33 »


Smacznego.. Very Happy
Zapisane

Zonia
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #17 : 2010-10-04, 15:31:40 »


Smacznego.. Very Happy

Dzięki Reniu  Laughing
Udało mi się zjeść, pomimo lekkiego pobolewania rany po zębie Sad
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #18 : 2010-10-04, 16:31:18 »

no i mięso na rosół  Cool

Jakie mięso na rosół?  Shocked
Dziś "rosół" to się robi z vegety, kucharka, albo inszej kostki knota.
A z mięsa się robi wyciąg substancji odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Rosół
« Odpowiedz #19 : 2010-10-04, 16:32:46 »

...knota.

Oj miało być knora...  Very Happy
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 19 zapytaniami.