renia
|
Chleb drożdżowy - przepis z Arkadii "Globus" w Ustroniu
Składniki: 5 dużych jajek 70g mąki + 50g kokosu + 50g siemienia lnianego mielonego 4g drożdży instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia: Piekarnik włączyć na 180oC. Masło roztopić, odstawić. Wsypać mąkę, kokos i siemię do oddzielnego naczynia. Dodać drożdże i pieprz. Wszystko wymieszać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbijamy do oddzielnego kubeczka, białka do naczynia, w którym będą ubijane. Białka ubić na bardzo sztywno z solą. Nie wyłączając miksera wrzucać powoli żółtka. Zmniejszyć bieg na mniejszy i wlewać masło. Można go również połączyć ręcznie drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto wylać do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut. Nie otwierać piekarnika. Pozostawić w nim do wystygnięcia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tutaj jest również przepis na chleb drożdżowy (wykonuje się go tak samo jak powyższy) ale jest z dodatkiem orzechów i migdałów.
Składniki: 5 dużych jajek 50g maki 20g otrąb pszennych 25g mielonych migdałów 25g mielonych orzechów 4g drożdży - instant 30g masła szczypta soli, szczypta pieprzu
B : T : W 10,2 : 22,6 : 12,6
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A nie lepszy olej? Bo...teraz w zestawach się kupuje. Np w niemieckim sklepie, gdy chcesz kupić taniej (o 5 gr) jajka 10 szt, to pozostaje ci jedynie dokooptować do koszyka olej w promocji 3 litrowy za 9 zł, i munkę pszenną za 88 gr. I jesteś wygrany. http://www.lidl.pl/pl/1974.htmKup zestaw za 12,23 zł i zapłać mniej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Optymalne rozwiązanie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
ta, bo znowu będzie na ''dobrą zmianę'' że podwyższyła osoby na diecie bezglutenowej jedzą mniej chleba, a więcej warzyw i owoców. Oto odpowiedź na pytanie, dlaczego czują się lepiej i chudną.. Są różne drogi do celu Jestem osobą co jadła normalnie chleb, później 'zdrowy'' chleb, później jeszcze zdrowszy, a następnie bezglutenowo jakiś czas. Teraz jadam gluten normalnie, i nie widzę różnicy - oczywiście przy tej samej podaży węglowodanów. Nie ukrywam, że zainspirował mnie Admin do tego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
A, jak Tomasz pozwolił, to wolno.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To wszystko jest zakodowane w PESEL.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Aż tak te systemy nie są zsynchronizowane. Ale w Tuczarni byłoby to chyba możliwe. Na szczęście jesteśmy lekko do nich ''zacofani''.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
ta, bo znowu będzie na ''dobrą zmianę'' że podwyższyła osoby na diecie bezglutenowej jedzą mniej chleba, a więcej warzyw i owoców. Oto odpowiedź na pytanie, dlaczego czują się lepiej i chudną.. Są różne drogi do celu Jestem osobą co jadła normalnie chleb, później 'zdrowy'' chleb, później jeszcze zdrowszy, a następnie bezglutenowo jakiś czas. Teraz jadam gluten normalnie, i nie widzę różnicy - oczywiście przy tej samej podaży węglowodanów. Nie ukrywam, że zainspirował mnie Admin do tego. Jakbyś o mnie pisał
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale po co wy jecie ten gluten?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo gluten jest smaczny!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
właśnie. Lepszy jest do obróbce kulinarnej. Zosia właśnie biszkopt przygotowuje pod krem z 3 łychami glutenu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|