forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 08:49:35

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
660467 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Żółty ser
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Żółty ser  (Przeczytany 267722 razy)
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 17110


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #280 : 2018-05-11, 23:06:38 »

Pięć ha... Cool
Widziałem, widziałem. Pierwsze słowo do...  Cool
5 ha to pociesz "w komentarzach"  Cool że do obskoczenia jest, a ilu wege z tego wykarmi...  Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #281 : 2018-05-12, 06:22:57 »

Klikłem, bo pisało, że cycki, ale nic w tym temacie nie było.  Confused
Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #282 : 2018-05-12, 08:49:44 »

 Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70520


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #283 : 2018-05-12, 08:55:00 »

Śmiejecie się jak do sera...  Laughing Wink
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #284 : 2018-05-12, 09:34:59 »

dwa kroki:

(1) https://www.youtube.com/watch?v=MdIldcxJswc
(2) https://www.youtube.com/watch?v=4KzvIpkf7Ug


tu tez fajnie gość pojechał po bandzie:
https://www.youtube.com/watch?v=o4XTxIuPr-s

Cudowanie ma tę zaletę, że to mocna rzecz i wystarcza od czasu do czasu.

 Cool

Nie widzę ochów i achów, więc pewnie "nikt" do 3go linka nie dotrwał.
(co nie zwalnia z oczywistości prezentowanych w 2ch pierwszych)
 Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70520


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #285 : 2018-05-12, 09:43:52 »

Robiłeś ten ser? Rolling Eyes
Zapisane

vvv
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #286 : 2018-05-12, 09:59:09 »

2 pierwsze linki ćwiczyłem z powodzeniem,

co do trzeciego - żółtka bym do sera nie dodał,

prędzej paprykę mieloną ostrą dla koloru,
ale w sumie po co kolor.
Shocked Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #287 : 2018-05-12, 10:26:12 »

Dla oka... Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #288 : 2018-05-12, 10:44:34 »

Jak toś "je oczami" to "myśli ... "
Shocked Wink
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #289 : 2018-05-12, 10:44:55 »

toś=ktoś
Zapisane
madre
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #290 : 2018-05-12, 11:09:58 »

Może ktoś wyjaśni czemu ma służyć pięciodniowe przetrzymywanie w cieple twarogu przed poddaniem go smażeniu  (hauskyjza)? Może chodzi o ten smrodek, aby go wyróżniał regionalnie od innych serów. Hmm?
https://www.youtube.com/watch?v=9a2spgN4mAU
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70520


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #291 : 2018-05-12, 11:28:27 »

Nie podoba on mi się.  Cool Jak byłam dzieckiem, to moja Mama czasami robiła ser smażony z twarogu. Nie smakował mi... Confused Laughing
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #292 : 2018-05-12, 18:46:50 »

Może ktoś wyjaśni czemu ma służyć pięciodniowe przetrzymywanie w cieple twarogu przed poddaniem go smażeniu  (hauskyjza)? Może chodzi o ten smrodek, aby go wyróżniał regionalnie od innych serów. Hmm?
https://www.youtube.com/watch?v=9a2spgN4mAU
Wklep sobie termin "gliwienie".
Mądrość ludowa, twaróg solo jest nieco słaby odżywczo, ale zgliwiały ma wyższą wartość biologiczną i/lub strawność.
Cytuj
Gliwienie występuje głównie pod wpływem pleśni Oospora lactis, drożdży kożuchowych i bakterii proteolitycznych. Proces przebiega od powierzchni do wewnątrz, nadając, szklisty wygląd prawie całej masie sera i barwę kremową. Gliwienie prowadzi się od kilku dni do kilku miesięcy, zależnie od typu sera (np. szwajcarski ser schabziger uważa się za najlepszy po upływie roku). W serach tych nie występują intensywne przebarwienia charakterystyczne dla serów z przerostem pleśniowym. Tradycyjnie w wyrobie serów tego typu wykorzystuje się pleśń naturalnie obecną w powietrzu serowarni.
http://www.eszkola-wielkopolska.pl/eszkola/projekty/liceum3-pila/droga_bardzo_mleczna/rezultaty-projektu/sery/sery-twarogowe/
Zapisane
madre
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #293 : 2018-05-13, 09:27:41 »

Dzięki za wskazanie ścieżki. Co do słabej wartości odżywczej kazeiny z sera/twarogu to gdzieś tutaj na forum przypominam sobie, napisano (chyba nasz Admin), że znakomicie komponuje się (uzupełnia) (ta kazeina) z żółtkami jaja (zapewne jako suma niezbędnych aminokwasów do wytworzenia białek). Właściwie nie ma u mnie dnia (od kilkunastu lat) bez sernika optymalnego (lub teraz w wersji wyjazdowe sernika smażonego z patelni) lub/i placka serowego jako podkład pod "kanapkę". Również przepis na kluseczki serowe optymalne jest inną wariancją na temat zgodnego "matrymonialnego pożenienia" sera z jajkami. A mądrości ludowej (zbiorowej) nie jestem w stanie kompetentnie skomentować, bo nie jestem w tej większości.  Wink  Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #294 : 2018-05-13, 09:52:35 »

 Laughing
Jakiś tam "admin-Edyta" napisze i zaraz łykają jak pelikany!  Shocked
Teraz napiszę jako "admin- prawdziwy", że kazeina składem jest tożsama z ovowiteliną, choć praktycznie pozbawiona glicyny (nie jest wadą albowiem łatwo glicyna powstaje z seryny, której w każdym białku zwierzęcym jest przeważnie dostatek, a jeśli nie to organizm łatwo wyprodukuje ją z 3-fosfoglicerynianu, który jest zawsze i wszędzie w cytozolu w niezbędnym do życia stężeniu) to jest jednym z najlepszych białek (a w zasadzie jest bezkonkurencyjna) - dostarczycieli kwasu fosforowego, łatwo wchłanialnego z powodu wiązania estrowego z seryną - czyli miód, cud i orzeszki.  Very Happy
Oczywiście mogę też równie łatwo udowodnić "mizerność" odżywczą kazeiny, ale to już uczyniła "admin-Edtya")...  Confused
A jeszcze z dobroci serca dopiszę, że kazenia jest doskonałym uzupełnieniem chleba waszego powszedniego, ponieważ w glutenie występuje niska zawartość lizyny, choć w pełnym przemiale wystarczająca.  Cool
Dlatego do tuczu bekonowego prócz kartofli parowanych, śruty zbożowej wielce wskazany jest dodatek serwatki. Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #295 : 2018-05-13, 10:04:35 »

 Shocked
Ups!
Przepraszam, nie wiem co mnie naszło w tę niedzielę, trzynastego maja.  Confused Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70520


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #296 : 2018-05-13, 10:37:05 »

To wszystko pewnie przez te upały... Confused Wink
Zapisane

Radomiak
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #297 : 2018-05-13, 10:44:35 »

Shocked
Ups!
Przepraszam, nie wiem co mnie naszło w tę niedzielę, trzynastego maja.  Confused Wink
   Smile
Zacnie i częściej...i w piątek trzynastego toże...
 Cool    Wink
Zapisane
Ukko
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #298 : 2018-05-13, 11:38:22 »

Właściwie nie ma u mnie dnia (od kilkunastu lat) bez sernika optymalnego (lub teraz w wersji wyjazdowe sernika smażonego z patelni) lub/i placka serowego jako podkład pod "kanapkę".
Jakiś specjalny przepis na sernik się przez te lata skrystalizował? Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #299 : 2018-05-13, 11:53:18 »

Na bardzo zdrową dietę wysokowęglowodanową Doktora Kwaśniewskiego ten przepis jest niezły:
kostka twarogu chudego,
1 budyń waniliowy, można zastąpić czystą skrobią ziemniaczaną, ale wtedy kropnąć kilka kropel waniliny,
200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego,
2 duże jaja (nie więcej!),
duża łyżka miodu lub w ostateczności sacharozy
wybrane suszone owoce - śliwki dla przykładu, ale gdyby wyszło "za mało słodkie", to lepiej rodzynki lub w ostateczności jeszcze z łychę tego co krzepi.
I starczy, aby nie przedobrzyć.  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 19 zapytaniami.