forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 17:11:48

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Żółty ser
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Żółty ser  (Przeczytany 297099 razy)
fewa
Go


Email
Żółty ser
« : 2010-10-27, 23:46:32 »

Jak wiadomo wszystkim w sklepach ser żółty jest praktycznie nie dostępny w formie bez konserwantów i bez margaryny, więc podam wam wypróbowany przeze mnie przepis.
Oto co potrzeba:
1,5l mleka wiejskiego
1,5kg twarogu tłustego
200g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki wody

Mleko gotujemy, wrzucamy rozkruszony ser i mieszamy na małym ogniu aż do momentu jak ser się "rozpuści". Potem na sitko. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy przecedzony ser, mieszamy energicznie na małym ogniu ok.10-15min aż będzie jednolita masa. Następnie dodajemy rozpuszczoną w wodzie sól i sodę-mieszamy nadal, powstaje ciągnący pyszny ser. Przekładamy do foremki wyłożonej folią, aby potem łatwo go wyciągnąć.
Jak ktoś lubi ser z przyprawami to można dodać np.szczypiorek.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy tym mamy pewność, że nie ma w nim konserwantów i margaryny. Polecam.
Pozdrawiam serdecznie.

Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #1 : 2010-10-28, 00:01:42 »

A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny  w "Carreofour".
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #2 : 2010-10-28, 00:04:56 »

A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny  w "Carreofour".
To pewne,że niczego niepożądanego w nim nie ma?
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #3 : 2010-10-28, 00:12:52 »

Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #4 : 2010-10-28, 00:16:33 »

Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...
Po tym jak ostatnio płaciłam za kg. kaszy gryczanej 9 PLN,to raczej nic mnie już nie zdziwi w cenach,byleby było dobre.
Moja córka przepada za serem żółtym.
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #5 : 2010-10-28, 00:24:06 »

A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #6 : 2010-10-28, 00:27:16 »

Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię. Kiedyś w pewnym sklepie można było taki cały mały kartonik (kilka sztuk) w cenie niewiele większej od 1 sztuki kupić bo ktoś się chyba pomylił. Niestety szybko się zorientowali.  Cool
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #7 : 2010-10-28, 00:28:06 »

A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.
Miałam właśnie pisać.Tego się spodziewałam.  Laughing
Serio jestem ciekawa tego sera.Jak będziemy w tym hiper,to na pewno kupię .Ciekawe jaki w smaku jest.
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #8 : 2010-10-28, 00:29:56 »

Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię.
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #9 : 2010-10-28, 00:32:03 »

Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi.  Smile
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #10 : 2010-10-28, 00:40:41 »

Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi.  Smile
Zdecydowanie należę do takich osób. Mąż mi mówi,że się nie znam.Pewnie ma rację.Nie znam się na tych serach.  Laughing
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #11 : 2010-10-28, 00:43:14 »

Jak byłem mały to mnie mdliły pomidory  Razz .
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #12 : 2010-10-28, 00:45:01 »

Może jadłeś takie zielonkawe,niedojrzałe,które zawierają solaninę-ona tak działa. Razz
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #13 : 2010-10-28, 00:46:28 »

Y-y, czerwone.  Smile
Zapisane
Iga
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #14 : 2010-10-28, 00:47:29 »

Y-y, czerwone.  Smile
Może skórka Ci się przyklejała do żołądka?  Razz Wink
Pa! Dobrej nocy. Razz
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #15 : 2010-10-28, 00:49:59 »

Nie bo mdliło zanim tam dotarła.
Pa!  Cool
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #16 : 2010-10-28, 07:49:36 »

Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.
Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"?  Shocked
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #17 : 2010-10-28, 15:49:48 »

Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.



Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Shocked
Zapisane
wloczykij
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #18 : 2010-10-28, 15:56:24 »

Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.



Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Shocked

Dlatego mamy ten przepis Smile

Tylko czy ser nie powinien dojrzewać?
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #19 : 2010-10-28, 17:52:25 »

...Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"?  Shocked
Polacy mają pewną dodatkową wskazówkę. To-(jest)-fu.  Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 18 zapytaniami.