fewa
Go
|
Jak wiadomo wszystkim w sklepach ser żółty jest praktycznie nie dostępny w formie bez konserwantów i bez margaryny, więc podam wam wypróbowany przeze mnie przepis. Oto co potrzeba: 1,5l mleka wiejskiego 1,5kg twarogu tłustego 200g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki wody
Mleko gotujemy, wrzucamy rozkruszony ser i mieszamy na małym ogniu aż do momentu jak ser się "rozpuści". Potem na sitko. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy przecedzony ser, mieszamy energicznie na małym ogniu ok.10-15min aż będzie jednolita masa. Następnie dodajemy rozpuszczoną w wodzie sól i sodę-mieszamy nadal, powstaje ciągnący pyszny ser. Przekładamy do foremki wyłożonej folią, aby potem łatwo go wyciągnąć. Jak ktoś lubi ser z przyprawami to można dodać np.szczypiorek. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a przy tym mamy pewność, że nie ma w nim konserwantów i margaryny. Polecam. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny w "Carreofour".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
A ja proponuję "Old Amsterdam", jeśli o żółte sery biega. Dostępny w "Carreofour".
To pewne,że niczego niepożądanego w nim nie ma?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Absolutnie pewne, o żółtych serach mogę długo, a może jeszcze dłużej. Po prostu jestem ich fanem od poczęcia. Tylko nie zdziw się ceną...
Po tym jak ostatnio płaciłam za kg. kaszy gryczanej 9 PLN,to raczej nic mnie już nie zdziwi w cenach,byleby było dobre. Moja córka przepada za serem żółtym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię. Kiedyś w pewnym sklepie można było taki cały mały kartonik (kilka sztuk) w cenie niewiele większej od 1 sztuki kupić bo ktoś się chyba pomylił. Niestety szybko się zorientowali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
A więc, polecam. Cena oryginalnego, to ok.100 zł/kg, ale warto.
Miałam właśnie pisać.Tego się spodziewałam. Serio jestem ciekawa tego sera.Jak będziemy w tym hiper,to na pewno kupię .Ciekawe jaki w smaku jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię.
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Wiem, wiem niektórym się słabo od takich serów robi. Zdecydowanie należę do takich osób. Mąż mi mówi,że się nie znam.Pewnie ma rację.Nie znam się na tych serach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Jak byłem mały to mnie mdliły pomidory .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Może jadłeś takie zielonkawe,niedojrzałe,które zawierają solaninę-ona tak działa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Y-y, czerwone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Y-y, czerwone. Może skórka Ci się przyklejała do żołądka? Pa! Dobrej nocy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Nie bo mdliło zanim tam dotarła. Pa!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje. Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.
Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Ser żółty to przede wszystkim probiotyk, czyli żywa substancja, której się nie konserwuje.
Może się nie konserwuje, ale nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Dlatego mamy ten przepis Tylko czy ser nie powinien dojrzewać?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
...Inaczej się sprawa ma z breją z soi. Ale kto się da nabrać na taki "ser żółty"? Polacy mają pewną dodatkową wskazówkę. To-(jest)-fu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|