forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 11:35:15

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669690 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Żółty ser
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Żółty ser  (Przeczytany 296831 razy)
WojciechS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #20 : 2010-10-28, 18:12:30 »

nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Shocked

Konkretnie jakie E jest podane?
Bo np: E 270 - to kwas mlekowy, a E 101 - to wit. B2, a E 237 - mrówczan sodu, a E 325 mleczan sodu, i.t.d. A wszystko z znaturalnego procesu produkcyjnego. Czyli nie każde E oznacza "truciznę"!
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #21 : 2010-10-28, 18:28:51 »

Do konserwacji to jest takie np. E 252 (azotan potasu). Dobre to E czy Eee takie tam? Rolling Eyes
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #22 : 2010-10-28, 18:43:44 »

Jak się najesz nawozu z worka, to ci zaszkodzi, ale jak się rozpadnie połączy się w mięsie z hemoglobiną w procesie peklowania, to tylko na zdrowie wyjdzie...
Wszystko zależy od sposobu i ilości spożycia...
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #23 : 2010-10-28, 18:52:41 »

Jak się najesz nawozu z worka, to ci zaszkodzi, ale jak się rozpadnie połączy się w mięsie z hemoglobiną w procesie peklowania, to tylko na zdrowie wyjdzie...
Wszystko zależy od sposobu i ilości spożycia...
Ille udziałowo tych E w produktach jest to trudno wiedzieć ale poza mięsem w niektórych serach też jest E 252.
Zapisane
juan
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #24 : 2010-10-28, 18:56:56 »

Dobry żółty i taki "spleśniały" też lubię.
Taki spleśniały to jada mój mąż.A "zapach" ...lepiej nie mówić,omijam szerokim łukiem.Nie wzięłabym tego do ust....
a ja właśnike uwielbiam te śmierdziele Very Happy tylko musze go przechowywac zapakowany w woreczki bo mężowi i dzieciakom wszystko wtedy w lodówce śmierdzi Sad a jak dla mnie jest przepyszny
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #25 : 2010-10-28, 19:12:02 »

Ot taka ciekawostka:
"Jeśli mleko do wyrobu sera zawiera bakterie kwasu masłowego (Clostridium) i/lub pałeczki okrężnicy, mogą pojawić się zaburzenia procesu fermentacji.
Saletra potasowa (azotan sodu lub potasu) może wstrzymać wzrost tych bakterii, ale dawka soli musi zostać dokładnie ustalona w zależności od składu chemicznego mleka i przebiegu procesu technologicznego. Nadmiar saletry potasowej zahamuje też wzrost kultur starterowych. Ponadto, zbyt duża dawka saletry potasowej może negatywnie wpływać na dojrzewanie sera, czy wręcz całkowicie zatrzymać ten proces.
Saletra potasowa w wysokich dawkach może odbarwiać ser powodując przebarwienia w postaci czerwonawych smug oraz zmienić jego smak. Maksymalna dozwolona dawka wynosi ok. 30g saletry potasowej na 100kg mleka.
W przeszłości stosowanie saletry potasowej wzbudzało kontrowersje z medycznego punktu widzenia, a w niektórych krajach jest zabronione".
http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #26 : 2010-10-28, 21:30:13 »

nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Shocked

Konkretnie jakie E jest podane?
Bo np: E 270 - to kwas mlekowy, a E 101 - to wit. B2, a E 237 - mrówczan sodu, a E 325 mleczan sodu, i.t.d. A wszystko z znaturalnego procesu produkcyjnego. Czyli nie każde E oznacza "truciznę"!
Na każdym serze pewnie inne, nie interesuje mnie to. Przepis podałam bo jest wypróbowany i pyszny, w smaku przypomina ARLLA śmietankowy tylko o wiele smaczniejszy i mam pewność co jem Cool
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #27 : 2010-10-29, 04:38:37 »

Fewa - masz rację - jest pyszny. Od lat robię podobnie          http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=14
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #28 : 2010-10-29, 04:39:29 »

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #29 : 2010-10-29, 07:25:11 »

nie jedno E tam się znajduje - czyli chemia. Shocked

Konkretnie jakie E jest podane?
Bo np: E 270 - to kwas mlekowy, a E 101 - to wit. B2, a E 237 - mrówczan sodu, a E 325 mleczan sodu, i.t.d. A wszystko z znaturalnego procesu produkcyjnego. Czyli nie każde E oznacza "truciznę"!
Na każdym serze pewnie inne, nie interesuje mnie to. Przepis podałam bo jest wypróbowany i pyszny, w smaku przypomina ARLLA śmietankowy tylko o wiele smaczniejszy i mam pewność co jem Cool

I nie interesuje ciebie ile w tym jałowym produkcie masz E własnej produkcji?
Co za wybiórcze podejście do życia!  Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #30 : 2010-10-29, 14:57:39 »

Mrozić ten ser można?
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #31 : 2010-10-29, 20:20:50 »

Można, pod wpływem mrożenia przeważnie nic nie ubywa.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #32 : 2010-10-29, 22:02:29 »

No to robię ten ser, właśnie topi się masło. jutro napiszę co wyszło Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #33 : 2010-10-29, 22:08:15 »


Mnie to też bardzo interesuje. Ciekawe też czy go można wysyłać w paczce.. Rolling Eyes Wink
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #34 : 2010-10-29, 22:32:41 »

Studzi się Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #35 : 2010-10-29, 22:42:51 »

On jest całkiem rzadki? A jaki ma kolor? Żółty, czy taki kremowy? Zapach przyjemny?
Zapisane

RTS
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #36 : 2010-10-29, 22:45:38 »


Mnie to też bardzo interesuje. Ciekawe też czy go można wysyłać w paczce.. Rolling Eyes Wink
Zależy komu?  Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #37 : 2010-10-29, 22:46:21 »

No mi oczywiście.. Cool
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #38 : 2010-10-29, 22:54:16 »

Smakuje dobrze, choć jeszcze za dobrze nie przestygł.

Policzyłam: B - 24,8; T - 41,0 (ale dałam trochę więcej masła); W - 9,3 (przyjmując, że wszystkie W zostały w serze, nie zaś w serwatce)

Przygotowanie sera - proste.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Żółty ser
« Odpowiedz #39 : 2010-10-29, 22:56:07 »

Ciekawe, skąd aż tyle węglowodanów, skoro w kupnym serze ich praktycznie nie ma?
Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.125 sekund z 20 zapytaniami.