renia
|
Każdy ser typu ementaler można brać w ciemno. Dobrze wiedzieć. Ostatnio był jakiś ementaler francuski...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dla mnie istotne jest tylko, aby ser miał posmak orzechowy. Mniam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Po wyglądzie juz widać. A na opakowaniach piszą po prostu - tłuszcz roślinny - i to ludzi nie odstrasza, bo to są "zdrowe roślinne tłuszcze"...zamiast "choregosterolu"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Właśnie i wolność wyboru jest, tylko dlaczego takie "cóś" nazywają serem!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
Bo oni w Boga nie wierzą, tylko w mamonę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Bo się Boga nie boją... Mamony się boją. A raczej jej braku! Przecież bez niej świat przestanie istnieć. Ale tego zagadnienia nie ma potrzeby poruszać, przecież wszyscy to ... wią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ser żółty łatwo samemu zrobić nawet w domu, ale podpuszczkę trzeba mieć i dobrą kulturę bakteryjną - jeśli ma dojrzewać. Można i jedno, i drugie dostać w "internecie", ale komu się chce bawić w serowara, jak w marketach są przyzwoite sery.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Brakuje takich mikro producentów jak w krajach alpejskich, które tylko znam z telewizji niestety
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RG
Go
|
A co myślicie o serach z mlekowity???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
|
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być... No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być... Cyganie handlowali patelniami kiedyś, ale mogę się mylić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A co myślicie o serach z mlekowity???
Na opakowaniach akcentują, że sery są z mleka prawdziwego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być... No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony Się trochę ton sera w życiu zrobiło... Masła też.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Kiedyś pisałem, że technologia wyrobu niby serów przyszła z Niemiec- na przykład. Handlarze kupili technologię i ... głupio tak zniweczyć zainwestowane pieniądze. A wiadomo handlarz, to ... handlarz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Znam kilka fajnych receptur mikro-producenckich , ale kadzie muszą z miedzi być... No, pamiętam że masz serowarski fach w Swiislandzie zaliczony Zainwestowali Swissowcy i ... nic. Ale... .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|