RafałS
|
Pięć ha... Widziałem, widziałem. Pierwsze słowo do... 5 ha to pociesz "w komentarzach" że do obskoczenia jest, a ilu wege z tego wykarmi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Nie widzę ochów i achów, więc pewnie "nikt" do 3go linka nie dotrwał. (co nie zwalnia z oczywistości prezentowanych w 2ch pierwszych)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Robiłeś ten ser?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vvv
Go
|
2 pierwsze linki ćwiczyłem z powodzeniem, co do trzeciego - żółtka bym do sera nie dodał, prędzej paprykę mieloną ostrą dla koloru, ale w sumie po co kolor.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dla oka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
toś=ktoś
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
madre
Go
|
Może ktoś wyjaśni czemu ma służyć pięciodniowe przetrzymywanie w cieple twarogu przed poddaniem go smażeniu (hauskyjza)? Może chodzi o ten smrodek, aby go wyróżniał regionalnie od innych serów. Hmm? https://www.youtube.com/watch?v=9a2spgN4mAU
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Może ktoś wyjaśni czemu ma służyć pięciodniowe przetrzymywanie w cieple twarogu przed poddaniem go smażeniu (hauskyjza)? Może chodzi o ten smrodek, aby go wyróżniał regionalnie od innych serów. Hmm? https://www.youtube.com/watch?v=9a2spgN4mAUWklep sobie termin "gliwienie". Mądrość ludowa, twaróg solo jest nieco słaby odżywczo, ale zgliwiały ma wyższą wartość biologiczną i/lub strawność. Gliwienie występuje głównie pod wpływem pleśni Oospora lactis, drożdży kożuchowych i bakterii proteolitycznych. Proces przebiega od powierzchni do wewnątrz, nadając, szklisty wygląd prawie całej masie sera i barwę kremową. Gliwienie prowadzi się od kilku dni do kilku miesięcy, zależnie od typu sera (np. szwajcarski ser schabziger uważa się za najlepszy po upływie roku). W serach tych nie występują intensywne przebarwienia charakterystyczne dla serów z przerostem pleśniowym. Tradycyjnie w wyrobie serów tego typu wykorzystuje się pleśń naturalnie obecną w powietrzu serowarni. http://www.eszkola-wielkopolska.pl/eszkola/projekty/liceum3-pila/droga_bardzo_mleczna/rezultaty-projektu/sery/sery-twarogowe/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jakiś tam "admin-Edyta" napisze i zaraz łykają jak pelikany! Teraz napiszę jako "admin- prawdziwy", że kazeina składem jest tożsama z ovowiteliną, choć praktycznie pozbawiona glicyny (nie jest wadą albowiem łatwo glicyna powstaje z seryny, której w każdym białku zwierzęcym jest przeważnie dostatek, a jeśli nie to organizm łatwo wyprodukuje ją z 3-fosfoglicerynianu, który jest zawsze i wszędzie w cytozolu w niezbędnym do życia stężeniu) to jest jednym z najlepszych białek (a w zasadzie jest bezkonkurencyjna) - dostarczycieli kwasu fosforowego, łatwo wchłanialnego z powodu wiązania estrowego z seryną - czyli miód, cud i orzeszki. Oczywiście mogę też równie łatwo udowodnić "mizerność" odżywczą kazeiny, ale to już uczyniła "admin-Edtya")... A jeszcze z dobroci serca dopiszę, że kazenia jest doskonałym uzupełnieniem chleba waszego powszedniego, ponieważ w glutenie występuje niska zawartość lizyny, choć w pełnym przemiale wystarczająca. Dlatego do tuczu bekonowego prócz kartofli parowanych, śruty zbożowej wielce wskazany jest dodatek serwatki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Radomiak
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ukko
Go
|
Właściwie nie ma u mnie dnia (od kilkunastu lat) bez sernika optymalnego (lub teraz w wersji wyjazdowe sernika smażonego z patelni) lub/i placka serowego jako podkład pod "kanapkę". Jakiś specjalny przepis na sernik się przez te lata skrystalizował?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Na bardzo zdrową dietę wysokowęglowodanową Doktora Kwaśniewskiego ten przepis jest niezły: kostka twarogu chudego, 1 budyń waniliowy, można zastąpić czystą skrobią ziemniaczaną, ale wtedy kropnąć kilka kropel waniliny, 200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego, 2 duże jaja (nie więcej!), duża łyżka miodu lub w ostateczności sacharozy wybrane suszone owoce - śliwki dla przykładu, ale gdyby wyszło "za mało słodkie", to lepiej rodzynki lub w ostateczności jeszcze z łychę tego co krzepi. I starczy, aby nie przedobrzyć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|