Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: 'Awokado' (Przeczytany 11459 razy)
|
krista
Go
|
Czy ktoś może wie jakie są TBW proporcje awokado? Szukałam w książce w tabelach i oczywiśćie nie ma . Dziś je skonsumowałam, ale nie wiem ile czego posiada, na wszelki wypadek zapiłam je śmietanka 30 %. Bardzo mnie to ciekawi tak na przyszłość, ponieważ bardzo mi smakuje, jem samo łyżeczką tak jak kiwi..
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
TBW dla awokado jest następujące: 1:0,12:0,09.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
"W" oczywiście strawnne...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Substancje czynne [edytuj]
W 100 g awokado znajdują się:
* kalorie: 221 kcal * błonnik: 6,3 g * węglowodany: 0,4 g * tłuszcze: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych) * białka: 1,9 g * woda: 66% * witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy * substancje mineralne: wapń, potas i fosfor
Zastosowania [edytuj]
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
Wojciechs, czy możesz mi jaśniej objaśnić te proporcje, ja dopiero się uczę liczenia i powiem, ze coś nie kumam z tych cyferek jak się sprawa ma z tym awokado Będę Ci bardzo wdzięczna gdybyś te cyferki bardziej rozdzielił a nawet dokładnie opisał co z czym należy porównywać. Bardzo proszę... jestem słabo kumata w liczeniu a Do już stosuję, tak na serio to od 1 - listopada.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Gwidon - skład awokado jest nieco inny. Białka 2,0, tłuszczu 15,3, węgle 7,4 w tym błonnika 3,3. W sumie jest 29 pozycji z dokładnym składem. Oczywiście w 100 gramach.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Gwidon - skład awokado jest nieco inny. Białka 2,0, tłuszczu 15,3, węgle 7,4 w tym błonnika 3,3. W sumie jest 29 pozycji z dokładnym składem. Oczywiście w 100 gramach.
BACA a nie przyszło ci do głowy, że Gwidon podał poprawnie wartości? Co gorsza, ty też podałeś poprawne wartości i pewnie nie wiesz teraz o co chodzi? No to wyjaśnię na jabłkach. Jabłko antonówka ma inny skład jak jabłko szara reneta... Jeśli Gwidon poda za jabłko skład szarej renety, a ty skład antonówki, to choć podacie różne dane, będziecie mieć obaj rację. Zrozumiale wytłumaczyłem?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Wojciechs, czy możesz mi jaśniej objaśnić te proporcje, ja dopiero się uczę liczenia i powiem, ze coś nie kumam z tych cyferek jak się sprawa ma z tym awokado Będę Ci bardzo wdzięczna gdybyś te cyferki bardziej rozdzielił a nawet dokładnie opisał co z czym należy porównywać. Bardzo proszę... jestem słabo kumata w liczeniu a Do już stosuję, tak na serio to od 1 - listopada.Pozdrawiam krista, zadałaś pytanie: ile gram białka i węglowodanów przypada na jeden gram tłuszczu w awokado? Więc odpowiedziałem, że na 1 gram tłuszczu w awokado przypada 0,12 grama białka i 0,09 grama węglowodanó strawnych.
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Rozumiem, ale chodzi głownie o węglowodany. Błonnik jest częścią węgli i jest w węglach. Nie może być więc większy niż cała wartość węglowodanów. Oczywiście mozna podac tylko wartość wegli przyswajalnych z pominięciem błonnika ale różnice są tak duże że wygląda to na to że te wartości są tak durnowato różne i sprawka to jest kogoś kto opracowuje tabele a nie oczywiście Gwidona. Jeżeli zostałem żle zrozumiany to przepraszam. A podając wartości oparłem się na "Wartosci odżywczej produktów" zespołu Pani Kunachowicz oraz na Wielkich tabelach kalorii
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
BACA no wiesz, jak widzę dane Gwidona, to natychmiast rozumiem, że to 0,4g to węglowodany strawne, a błonnik dla "naukowców"... Natomiast, gdyby Gwidon podał węglowodany całkowite to 6,7g, w tym błonnik 6,3g, to łatwo sobie wyliczyć, że strawnych jest 0,4g... Dlatego zrobiłem dopiskę w moich cyferkach, żę chodzi o strawne, a nie balast, aby nie było niedomówień.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
... w takim razie co tabela,to inne dane spojrzcie do danych avokado w kalkulatorze optymalnym morgano...
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
No własnie bo u Ciebie węgli przyswajalnych jest 0,4 a u mnie w tabelach jest 4,1, a błonnika 3,3.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|