Autor
|
Wtek: Witamina A (Przeczytany 41419 razy)
|
renia
|
To jest dopiero szczyt! Dziwić się temu co jest dla nas dobre. Kto nam to zrobił...
Też się nad tym zastanawiałam.. ..czy jesteśmy odgórnie celowo źle sterowani - tak, żebyśmy chorowali, czy to po prostu wynalazki i nowości wypaczyły nam gusta smakowe..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
... ja jak zjem za duzo tluszczu na kolacje,to nie spie prawie cala noc,dlatego kolacje jem okolo 19 i nie za tlusto,a przed spaniem najlepiej zjesc 1-2 kosteczki gozkiej czekolady lub kakao na wodzie ... Ja właśnie zaczynam spostrzegać różne zależności. Dzisiaj nie mogłam usnąć , serce biło mocno , pomyślałam brak weglowodanów i za dużo tłuszczu. Ale jakiegoi? Ktos tu napisał , że smalec to paliwo, do smażenia a masło to pełnowartościowe odzywienie. Ja widzę , że między tłuszczami też muszę zachować jakąś równowagę. Tak mi organizm podpowiada. Tego masła to zasunełam przez 3 dni 200 gr. To chyba dużo?
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
To jest dopiero szczyt! Dziwić się temu co jest dla nas dobre. Kto nam to zrobił...
Też się nad tym zastanawiałam.. ..czy jesteśmy odgórnie celowo źle sterowani - tak, żebyśmy chorowali, czy to po prostu wynalazki i nowości wypaczyły nam gusta smakowe.. I jedno i drugie.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Zalezy jakie zachowujesz proporcje. Znam ludzi, ktorzy kostke masla jedza codziennie.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
... ja jak zjem za duzo tluszczu na kolacje,to nie spie prawie cala noc,dlatego kolacje jem okolo 19 i nie za tlusto,a przed spaniem najlepiej zjesc 1-2 kosteczki gozkiej czekolady lub kakao na wodzie ... Ja właśnie zaczynam spostrzegać różne zależności. Dzisiaj nie mogłam usnąć , serce biło mocno , pomyślałam brak weglowodanów i za dużo tłuszczu. Ale jakiegoi? Ktos tu napisał , że smalec to paliwo, do smażenia a masło to pełnowartościowe odzywienie. Ja widzę , że między tłuszczami też muszę zachować jakąś równowagę. Tak mi organizm podpowiada. Tego masła to zasunełam przez 3 dni 200 gr. To chyba dużo? No nie tak dużo znowu. To zresztą zależy od twojego indywidualnego zapotrzebowania a nie od jakichś odgórnych ustaleń.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Na zachodzie juz sa problemy z zakupem smalcu, sloniny i ogolnie tlustych rzeczy. Jak u nas sie tak porobi, w imie walki z chorobami to zaczne hodowac swinie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dasna, jeśli sobie na razie sama nie radzisz z DO, to jedz najlepiej potrawy robione według gotowych przepisów z "Książki Kucharskiej" J.K. Moja siostra tak przez kilka miesięcy jadła, bo nie potrafiła sobie sama obliczać BTW w potrawach. Jak teraz masz wagę to już nie powinnaś mieć z tym żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Przyjeżdzajcie na Ukrainę. Dziś na targu były tłuste przerośnięte boczki , połcie słoniny, kapiące tłuszczem salcesony,osełki masła, sery z tłustym maślanym nalotem, podgardlane , łopatki, obłożone tłuszczem kury , gęsi. A wśród kupujących przeważnie starsi ludzie , widać że ze wsi. I jak się znają co kupują. Byłam świadkiem rozmowy." Pani kochana kupi pani ten mak , co pani? On taki czarny. Jaki czarny? Pani , dobry mak jest szary. Ten to czeski." Fakt , że chleba zasuwają od groma i te ich blincziki, wareniki itd. Ale , wierzcie mi wyroby te prawdziwe maja wspaniałe.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
.. te ich blincziki, wareniki itd.
Co to takiego..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Po polsku - naleśniki, placuszki, racuszki, pierożki.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dasna, jeśli sobie na razie sama nie radzisz z DO, to jedz najlepiej potrawy robione według gotowych przepisów z "Książki Kucharskiej" J.K. Moja siostra tak przez kilka miesięcy jadła, bo nie potrafiła sobie sama obliczać BTW w potrawach. Jak teraz masz wagę to już nie powinnaś mieć z tym żadnych problemów. W Polsce już zamówiłam chlebki optymalne od P.Janickich. Potem zrobię w Polsce placuszki, jakieś najprostsze dania. Tutaj musze na razie bazować do końca tygodnia na w sumie zimnym jedzeniu. Hm , ale i tak się rozwijam he,he.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A nie masz warunków do zrobienia sobie jajecznicy? Albo chociaż jajek gotowanych z majonezem?
|
|
|
|
|
|
|
kriskor
Go
|
Palnik turystyczny patelnia i wszystko co potrzeba
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dam radę. Miałam na myśli jakieś przepisy z Ksiązki Kucharskiej. Tęsknię za karkówką, łopatką, buraczkami. A jajka mogę wsuwać
|
|
|
|
|
|
|
kriskor
Go
|
Można też zaopatrzyć się w prodiż. Można w nim wiele smacznych potraw upiec. mięsko, pasztety, zapiekanki jajeczne i takie tam
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Aha, rzeczywiście . Jutro znowu wybieram się na ten bazar , ale z Wirą , która mi podpowie co jest oryginalne a co "udoskonalone". I na bazarze są podrabiane babuszki. Wszędzie liczy się kasa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|