Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Wątróbka wieprzowa w sosie śmietankowo - koperkowym (Przeczytany 19148 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Znalazłam w internecie na .doc - z Arkadii w Katowicach, ale bez możliwości skopiowania linka:
500 g wątroby wieprzowej 200 g cebuli 80 g smalcu 250 g śmietany 30% 1 łyżeczka mąki (5g) pęczek koperku zielonego listek bobkowy, ziele angielskie, sól i pieprz - do smaku
Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, lekko szklimy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski wątrobę, obsmażamy około 3-5 minut z przyprawami. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i zatrzepujemy wątrobę. Całość zagotowujemy, a na koniec trochę solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy śmietanę i pokrojony koperek. Warto wiedzieć, że potrawa ta zapobiega niedokrwistości, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, poprawia wzrok. Polecana jest w profilaktyce chorób gruczołu prostaty. Zawiera witaminy – A, E, C, B1, B2, B6, PP i składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, cynk.
SMACZNEGO!
W 100 g potrawy: Białko 23,2 Tłuszcz 32,6 Węglowodany 5,6
Stosunek B : T : W 1 : 1,4 : 0,2
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mąka rzeczywiście zbędna. Ale całość fajna. Na deser bita śmietana z czarną porzeczką...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Na więcej cebuli też się piszę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Na deser bita śmietana z czarną porzeczką... Ja dzisiaj zamiast kolacji jadłam bitą śmietanę z gorącą szarlotką i lodami.. mniam..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Jaki żarlok - ale optymalny za to
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Wlasnie mialem napisac smakosz. Pomylka .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..
Kiedyś , kiedyś miałem podobny problem. Teraz , najlepsza i nigdy twarda , gdy zrobię w/g przepisu dra Kwasniewskiego/K.K. 224/. Polecam na przyszłość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dzięki. Na pewno wypróbuję..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
... ja robie watrobke z indyka,jest mieciutka i duza, pokrojona w kostke,gotowana na wodzie 15 min. wode wylewam, do tego odpowiednia ilosc masla i smietany,pieprz,troche wegety i magi-zagotowac,do tego wrzucam pokrojone szparagi i gotowe-z jednym kartoflem swietne zarcie ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No na pewno Gwidon. Ale dobre jest urozmaicenie, bo każda wątroba zawiera inne ilości witamin i minerałów. Na pewno są jakieś składniki w wątróbce wieprzowej takie, których nie ma w wątróbce z indyka. Wiem, że wołowa jest bardzo zdrowa..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...tak,ale swinska jest przewaznie cholernie twarda...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Proszę tak się nie wyrażać..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro. Dobra wiadomość, liczę na sprawozdanie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro. Akurat wątróbkę z królika mam przez płot. Sąsiad byłby zachwycony. Kica po klatkach 8 dorodnych króli. Wszystko tylko nie wątróbka i móżdżek. Ja na to mam alergie. Zazdroszczę , że możecie to jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|