Dasna
Go
|
Reniu, dereń jadalny jakbyś chciała posadzić trzeba wziąć szczep.Najlepiej wysokości 1-1,5 metra,rośnie b.wolno. Po posadzeniu w pierwszym roku pojawiają się 2-3 owocki.Następnego roku dereniowi vel kiziłowi trzeba zmienić miejsce i ziemię. I tak 3-4 razy. Wtedy dereń owocuje.Rośnie wysoko w zależności jak go strzyżemy. Można go prowadzić w górę , można przycinać i uzyskiwać niższy. W Polsce możesz kupić różne odmiany derenia właśnie pochodzące z Ukrainy. Oblepicha vel rokitnik , trzeba jak tu mówią sadzic ją parami.Jak mąż i żona ,jedna obok drugiej.Nie wiem czy to fakt ogrodniczy czy bajanie ludowe.W każdym bądż razie może coś w tym być. Olej z rokitnika jest bardzo szeroko wykorzystywany na wsi ukraińskiej.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Rzeczywiście, rokitniki są żeńskie i męskie. Żeby owocowały muszą być sadzone parami. Takich roślin jest więcej, np. ostrokrzew (zimozielony), sumak. Skoro o zimozielonych to polecam czerwony (! ! !) ognik - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ognik_szkar%C5%82atny , pięknie kwitnie wiosną, oraz cudnie owocuje na zimę.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Rzeczywiście ciekawe. Tereso podpowiedz czy olej z rokitnika może mieć u nas jakieś zastosowanie. Coś Ci o tym wiadomo?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Olej nie Rokitnik może ozdabiać okolicę
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
To i dobrze. Nie muszę go wieżć do Polski.Niech sobie rośnie w spokoju
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Z derenia wychodzi pyszna nalewka i powidła.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
nalewka faktycznie dobra. powidel nie znam
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Powidła widziałem, ale nie jadłem, jak już to wolę śliwkowe z węgierki.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Czy może ktoś natknął się na info o BTW derenia? Skoro można go przetwarzać ......................
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu, dereń jadalny jakbyś chciała posadzić trzeba wziąć szczep.Najlepiej wysokości 1-1,5 metra,rośnie b.wolno. Po posadzeniu w pierwszym roku pojawiają się 2-3 owocki.Następnego roku dereniowi vel kiziłowi trzeba zmienić miejsce i ziemię. I tak 3-4 razy. Wtedy dereń owocuje.Rośnie wysoko w zależności jak go strzyżemy. Można go prowadzić w górę , można przycinać i uzyskiwać niższy. W Polsce możesz kupić różne odmiany derenia właśnie pochodzące z Ukrainy. Oblepicha vel rokitnik , trzeba jak tu mówią sadzic ją parami.Jak mąż i żona ,jedna obok drugiej.Nie wiem czy to fakt ogrodniczy czy bajanie ludowe.W każdym bądż razie może coś w tym być. Olej z rokitnika jest bardzo szeroko wykorzystywany na wsi ukraińskiej. Dziękuję Dasna. To są cenne rady - szczególnie z tym przesadzaniem. Mój mąż już mi obiecał, że postara się o takie drzewko. Przez to, że pochodzenie derenia jest ukrainskie, powinien on dobrze się przystosować w naszym klimacie - nie ma obawy o zmarzniecie zimą.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wyczytałam, że dawnij derenie rosły głównie przy dworkach szlacheckich. Szlachta uprawiała je gównie dla robienia nalewek. Za komuny dereń źle się kojarzył i został zaniedbany i zapomniany..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czy może ktoś natknął się na info o BTW derenia? Skoro można go przetwarzać ...................... Jeśli chodzi o BTW derenia(kiziła) to dowiem się . Nawiązałam kontakt z Optymalnymi na Ukrainie i wiem np.że jak zjem hurmu (kaki, sharon) jaki jedzą i hodują Gruzini wszystko ok. Dziś na targu podeszłam do babciuni , która miała w kubeczku oblepichę (rokitnik) o Matko i córko! :cry:cóż za kwas w jednym maleńkim owocku. Ileż to cukru trzeba ,żeby przełknąć. Na targu znów kupiłam śmietanę = masło ,dawno takiej nie widziałam chyba , że 35 lat temu w Soczi. Nie mogłam się pohamować i pół kubka zjadłam łyżką. Zjadłabym i pół litra. Niebo w gębie. W ogóle to kupiłam litr tej śmietany.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Szczęściara..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Reniu Ukraina czeka. Wjazd bez wizy. Optymalni są. Mój kolega zawsze woził od nich 40 jaj do domu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zobaczyć Ukrainę to bym chciała, ale mieszkać tam, to raczej nie..
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Zgadzam się , toteż ja tylko tu pracuję , ale i podróżuję. Ukraina jest przepiękna byłam w Kijowie, Charkowie, Odessie , Użgorodzie , Krzywym Rogu, Ivanofrankovsku, Tarnopolu, Stryju, Mariupolu nad morzem Azowskim, Połtawie i wielu innych. Piękny kraj, ale zaniedbany. Choć miejscami już "przejaśniał".
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|