Ami
Gość
|
tego nie wiem ale zorientuje sie na miejscu i na pewno dam znac
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czy w LIDO sÄ
warunki dla osĂłb niepeĹnosprawnych?
Wstyd mi, ale nie pamiÄtam, nie zwrĂłciĹam na to uwagi . Najlepiej by byĹo Halinko, gdybyĹ do nich zadzwoniĹa i siÄ spytaĹa.
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
Eeeee..... to na pewno nie ma
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Eeeee..... to na pewno nie ma BÄdziesz pewna jak zadzwonisz...tel. 58 77-44-593
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
Eeeee..... to na pewno nie ma Jak majÄ
refundacjÄ, to raczej muszÄ
byÄ dostosowani ...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Eeeee..... to na pewno nie ma Teraz praktycznie wszystkie obiekty muszÄ
byÄ dostosowane do inwalidĂłw. My robimy dom weselny i bez tego nie dostalibyĹmy odbioru.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
Eeeee..... to na pewno nie ma Teraz praktycznie wszystkie obiekty muszÄ
byÄ dostosowane do inwalidĂłw. Tego wymaga stan zdrowotny spoĹeczeĹstwa...
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
/quote] BÄdziesz pewna jak zadzwonisz...tel. 58 77-44-593Â No i niestety nie ma dla nas miejsca. DzwoniĹam, pytaĹam...... 'Kulasy' siedzieÄ w domu!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A ciekawe jak jest w Arkadii "Aurze"? Jest nowoczeĹniejsza, ale... teĹź nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Halino, a Ciechocinek?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
DziÄkujÄ Tereso za podpowiedĹş, sprawdzÄ. ChociaĹź prawdÄ mĂłwiÄ
c juĹź nie chce mi siÄ poszukiwaÄ. Pojedziemy z mÄĹźem jak zwykle do GÄ
sek gdzie pani stworzyĹa nam dogodne warunki (wystarczy dobra wola i duuuĹźe serce) i... bÄdziemy sobie pichciÄ.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Gość
|
A ciekawe jak jest w Arkadii "Aurze"? Jest nowoczeĹniejsza, ale... teĹź nie wiem... ByĹam w ubiegĹym miesiÄ
cu w JastrzÄbiej GĂłrze. Nie mieszkaĹam w "Aurze", ale ciÄ
gle przechodziĹam przez ich parking, potem przez furtkÄ i w prawo nad morze Niczego na zewnÄ
trz od ubiegĹego roku nie zmienili, nie sÄ
przystosowani do wizyt niepeĹnosprawnych. Brak podjazdĂłw, przy wejĹciu wysokie schody, wewnÄ
trz rĂłwnieĹź. OczywiĹcie wokóŠAury widaÄ byĹo peĹno schorowanych otyĹych ludzi, staruszkĂłw o laskach, ale z opiekunem pomagajÄ
cym w poruszaniu. Nie jest to miejsce dla osĂłb na wĂłzkach inwalidzkich.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Moja Mama w zeszĹym roku byĹa w Aurze i miaĹa wĂłzek inwalidzki. Ale po schodach daĹa radÄ chodziÄ sama, a na spacery siostra JÄ
woziĹa... Ja w Aurze byĹam 3 lata temu i mieszkaĹam na parterze. Tam siÄ wchodziĹo od strony podwĂłrza - bez potrzeby chodzenia po schodach, ale juĹź na posiĹki i prÄ
dy to trzeba byĹo iĹÄ schodami. Masz racjÄ, "Aura" nie jest przystosowana do osĂłb niepeĹnosprawnych...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ile ta insulina moĹźe namieszaÄ w naszych organizmach... taka okropna, a ludzie ja jeszcze sobie wstrzykujÄ
... Czyli kolejny raz siÄ potwierdza fakt, Ĺźe to wÄglowodany a nie tĹuszcze sÄ
sprawcami nadwagi...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...dlatego te diety - 1000 kalorii - nie dziaĹajÄ
...
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Po przeczytaniu paru ksiazek i paru watkow/ wpisow, mam pytanie: Jak to z tymi weglowodanami jest? Poniewaz:
1. Po przeczytaniu paru ksiazek/watkow/komentarzy, czytam rozne opinie. Czytalam, ze weglowodany jest najlepiej spozywac na noc. W dziennym bilansie sniadanie i obiad sklada sie z BTW, a kolacja same W. Czytalam, ze jezeli chce sie schudnac, powinno sie na sniadanie 1/4 W, na obiad 1/4 W i na kolacje 2/4 W dziennego zapotrzebowania. (Czyli w moim przypadku: 10 g W na sniadanie, 10 g W do obiadu i 20 g W na kolacje). Ale, na forum widze, ze wiecej niz 10 g W na kolacje sie nie zaleca? Wiec jak to w koncu jest?
2. Jezeli chodzi o weglowodany, powinno sie je uzupelniac ziemniakami, gotowanymi warzywami, a owoce nie sa zalecane. Wyczytalam, ze dziennie nie powinno sie jesc wiecej niz: - 300 gr gotowanych warzyw (powiedzmy marchew, moja ma 4,6 g W) czyli ok 13 g W - 100 gr ziemniakow, czyli 15 g W
I zostaje tu 12 g W do uzupelnienia. To w postaci czego uzupelniamy? Oczywiscie, owoce jagodowe sa dobre, ale o tej porze roku nie mam tu niepryskanych i swiezych. Czy mozna bananem, jablkiem? I czy mozna codziennie, czy sie odradza?
3. Jestem w miare szczupla, ale na brzuchu mam sporo tkanki tluszczowej i faldki. Co moge zrobic z dieta, zeby byly mniejsze? Codziennie jestem w ruchu fizycznym w pracy, duzo chodze. Moj dzienny bilans: 40: 130-150: 40-45 (wzrost 163, wiek: 21). Sniadanie: 6 zoltek sadzonych na masle klarowanym, do tego 10 g W (ziemniak, papryka, marchew albo kalafior), czasami jeszcze smietana do kawy, albo bita smietana. Obiad: mieso wieprzowe (karkowka, schab) na smalcu, kapusta/marchew/kalafior/ziemniak. I na kolacje np. 100 gr ziemniaka.
|
|
|
|
|
|
|
|