Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wątek: Pare pytan do doswiadczonych optymalnych (Przeczytany 36118 razy)
|
kasara1991
Gość
|
Dzien dobry!
Nadal, ze juz ktorys miesiac jestem na ZO, to mam pare pytan:
1. Lekarz wyliczyl mi proporcje: 45-50 :110- 125: 50- 55 (mam 162 wzrostu, waze okolo 52-53 kg i mam 19 lat), ale moje dziennie spozycie wynosi o wiele wiecej niz te proporcje.. np dzisiaj bylo 72 : 234,7 : 70. Czy to normalne i czy to moze mi zaszkodzic? Czy powinnam sie ograniczyc do zalecanych proporcji czy moge np. jesc ile chce (byle nie przekraczac 100 g weglowodanow) ale obliczac proporcje?
2. Od zeszlego roku meczy mnie katar i nie wiem jak mam sie go pozbyc- mam zaczac jesc wgl. proporcji lekarza?
3. Mam czesto podkrazone oczy, chcociaz w ksiazce jest napisane, ze optymalnym potrzebne jest jedynie 5- 7 godzin snu, a ja po 7 godzinach mam podkrazone oczy... co moge na to poradzic?
Z gory Wam dziekuje, wiem, ze mozecie mi pomoc!
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
Katar moze byc wynikiem zbyt duzej ilosci bialka. Czy te proporcje sa na odchudzanie?
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Kiedy rozmawialam z lekarzem (mailowo), to on mi podal te proporcje, ale ja sie nie chce odchudzac, absolutnie! Chce sie poprostu optymalnie zywic.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
Bialka wydaje sie troche malo te 45-50 , chyba  ze to z zoltek lub podrobow. To wszystko zalezy od stylu zycia, napisz cos wiecje o sobie
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Mam 19 lat, studiuje i pracuje w sklepie- to oznacza, ze moj dzien jest troche stresujacy. Dawniej, kiedy bylam nieoptymalna jadlam DUZO, ale nigdy nie bylam otyla. Do szkoly bralam 8 kromek chleba z szynka, serem zoltym i jakims warzywkiem, i na sniadanko jadlam 2 kromki, na kolacje pare kromek, wiec ogolnie szlo okolo 1 duzy bochenek chleba na dzien na mnie. Jadlam tez duzo owocow i warzyw no i oczywiscie obiad. Ale ogolnie rzecz biorac, znajomio sie zawsze dziwili, ze ja, taka mala a tyle jadlam.
Nie uprawiam specjalnie sportu jakiegos, zeby byl jakis duzy wysilek fizyczny, ale dzien jak co dzien, troche sie chodzi, czaami sie pobiega.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
3. Mam czesto podkrazone oczy, chcociaz w ksiazce jest napisane, ze optymalnym potrzebne jest jedynie 5- 7 godzin snu, a ja po 7 godzinach mam podkrazone oczy... co moge na to poradzic?
MoĹźe masz ciaĹa ketonowe w moczu? SprawdzaĹaĹ? Wtedy ma siÄ kĹopoty z zasypianiem i ze wstawaniem z rana. Jest siÄ takim otumanionym, ĹpiÄ
cym i moĹźe boleÄ gĹowa.
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Nie sprawdzalam, ale od dziecka zawsze mnie sie wydawalo, ze mam podkrazone oczy. Problemow ze snem, wstawaniem czy bolem glowy nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
jestes jeszcze mloda wiec potrzebujesz troche wiecej energi do zycia. Proporcje masz super . Ten katar to faktycznie moze byc duzo bialek, ale nie musi tak byc. Napisz co jadasz na codzien. A moze warrto zrobic badania krwi. Cholesterole, trojglicerydy, cukier.
|
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
Na  tak wysokie wegle to pewnie ketonow nie masz. Jak mowilem, proporcje sa modelowe, tylko troche duzo tego, ale zalezy co jesz. Napisz troche o tym. Ilosci podane przez lekarzy moga sie roznic. Inny organizm, inny tryb zycia, rozwoj mlodego organizmu. Sprobuj zrobic te badania tak z ciekawoci.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
Podaj kilka jadlospisow dziennych, zobaczymy jak to sie ma do Twoich wyliczen.
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
Sniadanie mam takie samo co dzien: 1 jajko, 2zoltka, 50 gr masla, 60 gr boczku, 80 - 100 gr pomidora, 100 gr marchwi
do szkoly/ na lunch robie np. burgery z mielonego z kurczakow (400 gr mielonego, 40gr papryki, 25 gr cebuli, 35 gr sosu taco, smazone na 100 gr smalcu) badz waffle optymalne (3 jajka, 5 zoltek, 400 gr kremowki, 100 gr maki, 30 gr masla,. 15 gr cukru pudru)
na obiad to jakies zwykle mieso, dzisiaj byl filet wieprzowy ze smalcem i papryka
Czesto uzupelniam sobie tez tluszcze kremowka (powiedzcie, czy to dobry pomysl), ktora ubijam i dodaje troche kakao. Jako inne "przekaski" mam tez ser zolty (1: 2: 0) albo smaze na patelni migdaly.
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
Z tego to bialka wychodzi wiecej niz 70g
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
No tak, tak, bo zdazaja sie dni kiedy mialam np: 86,4 : 237,4: 68,4 albo 104,9: 260,5: 26,6
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Gość
|
No to na Twoje potrzeby to stanowczo zbyt wiele. Ten katar to pewnie z nadmiaru bialka. Sprobuj ustawic bialko na 60g, tluszcz max 200, a wegle nie wiecej niz 60. Jesli chcesz to zrob te badania.
|
|
|
|
|
|
|
kasara1991
Gość
|
No dobrze, sprobuje tak zrobic i zobaczymy jak bedzie!
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Dzien dobry!
Nadal, ze juz ktorys miesiac jestem na ZO, to mam pare pytan:
1. Lekarz wyliczyl mi proporcje: 45-50 :110- 125: 50- 55 (mam 162 wzrostu, waze okolo 52-53 kg i mam 19 lat), ale moje dziennie spozycie wynosi o wiele wiecej niz te proporcje.. np dzisiaj bylo 72 : 234,7 : 70. Czy to normalne i czy to moze mi zaszkodzic? Czy powinnam sie ograniczyc do zalecanych proporcji czy moge np. jesc ile chce (byle nie przekraczac 100 g weglowodanow) ale obliczac proporcje?
2. Od zeszlego roku meczy mnie katar i nie wiem jak mam sie go pozbyc- mam zaczac jesc wgl. proporcji lekarza?
Z gory Wam dziekuje, wiem, ze mozecie mi pomoc!
Jezeli jestes, jak piszesz, na ZO to Twoja glowna zasada powinno byc prawidlowe BTW, jesc do syta. Prawidlowe BTW to 1:2,5-3,5:0,5-1,5 Jestes mloda dziewczyna, organizm sie dopiero ksztlatuje dlatego potrzebujesz wiecej bialka niz 40 gr a w zwiazku z tym i T i W wiecej. Sprobuj zrobic tak, jak kazdy z nas na poczatku tzn wyprobowac swoje dzienne granice sporzywanych BTW czyli zjadasz tyle na ile masz ochote, nastepnie wprowadzasz to do kalkulatora optymalnego i na koniec dnia regulujesz to czego masz za malo.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Gość
|
Dlaczego ten katar miaĹby byÄ z nadmiaru biaĹka? JakaĹ alergia,czy co?
Kasara,a ten katar to jest jakiĹ uciÄ
Ĺźliwy? Masz zatkane dziurki,leci Ci z nosa,musisz uĹźywaÄ chusteczki?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
No tak, tak, bo zdazaja sie dni kiedy mialam np: 86,4 : 237,4: 68,4 albo 104,9: 260,5: 26,6
Bialka za duzo natomiast weglowodanow stanowczo za malo. Poza tym jesz duzo miesa.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Gość
|
Poza tym jesz duzo miesa. Musi mieÄ apetyt na miÄso. Jakbym patrzyĹa przez wĹasny pryzmat,to bym powiedziaĹa,Ĺźe kasara zjada w ogĂłle duĹźo,ale kasara to nie ja,wiÄc co tu gadaÄ.MĹoda dziewczyna,moĹźe jeszcze roĹnie itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|