forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 05:59:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669812 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  'Skwarki'
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: 'Skwarki'  (Przeczytany 45272 razy)
krista
Go


Email
'Skwarki'
« : 2010-12-01, 11:42:30 »

Czy ktoś może wie ile białka i tłuszczu maja skwarki?
Z ostatniego wysmażenia słoniny mam sporo skwarków i pomyślałam sobie, że mogę je wykorzystać dodając np. do zupy.
Już raz zrobiłam taki bulion i jest pyszny, tylko nigdzie nie mogę znależdż jaka maja wartość a przecież muszę je wliczyć w posiłek  Smile
Dodam, że są jasne, czyli maja w sobie tłuszczu.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #1 : 2010-12-01, 11:52:49 »

Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #2 : 2010-12-01, 12:01:53 »

Dziękuję adampio. Smile
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #3 : 2010-12-01, 13:30:10 »

adampio, coś mi tu nie pasuje, poniewaz słonina w tabeli ma w 100 gr.białka- 2,4 ,   99 - tł.
więc skad aż taka różnica w skwarkach?

28 gr. białka, czy to w 100 gr?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #4 : 2010-12-01, 13:53:41 »

Krista, proponuję zważyć słoninę przed smażeniem, policzyć ile w niej białka i ile tłuszczu. Białko (proponuję tak przyjąć) zostanie w skwarkach, więc można będzie policzyć ile białka jest w 100 g smażonych skwarek ze słoniny. Oddzielnie proponuję zważyć zlany ze skwarek smalec i będzie można obliczyć ile tłuszczu zostało w skwarkach.
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #5 : 2010-12-01, 13:57:08 »

ok.
Rereso ,
zrobię tak następnym razem.a póki co mam te skwarki, które chcę zużyć. Następne wysmażanie będzie gdzies za 2 tygodnie. Smile
będę tak obliczać jak adampio mi napisał. Razz a potem to juz sie dowiemy ile domowe zawierają.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #6 : 2010-12-01, 13:59:57 »

Krista,

jak szanowne zdrowie?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #7 : 2010-12-01, 15:24:22 »

Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.

No widzisz jak przekrecilem jest odwrotnie: B- 58 a T-28
Za pomylke przepraszam.

Ale widzialem juz takie skwarki gdzie B bylo 70 gr w 100 gr
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #8 : 2010-12-01, 15:25:44 »

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? Laughing
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #9 : 2010-12-01, 15:26:45 »

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? Laughing

Cytuj
jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu


mialo byc "wiecej tluszczu niz bialka".
Zapisane
Zonia
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #10 : 2010-12-01, 17:20:22 »

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? Laughing

Uznaliśmy to za ciekawostkę  Razz
W przyrodzie wszystko zdarzyć się może Laughing
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #11 : 2010-12-01, 17:24:48 »

A taka sacharyna na ten przykład ma 300% cukru w cukrze Wink
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #12 : 2010-12-01, 17:35:04 »

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? Laughing

 Very Happy Very Happy Very Happy ja zaregowałam, że coś nie grało.. Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #13 : 2010-12-01, 17:38:14 »

Krista,

jak szanowne zdrowie?

Tereso przepraszam, ze się zwróciłam do Ciebie 'Rereso', cóz za byk..  Embarassed, ta pomyłka nastąpiła raczej z pośpiechu, bo kochane zróweczko dzis jest juz lepsze. Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #14 : 2010-12-01, 18:04:02 »

Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.

28 g B w 100 gramach? Shocked
Zapisane
krista
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #15 : 2010-12-01, 18:54:21 »

Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu?

To tak czytacie internet? Laughing

he he, adampio, czym się różni tłuszcz od smalcu?  Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy, dyć obydwa sa tłucszczem , czyz nie? Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #16 : 2010-12-01, 23:12:13 »

Krista, nic się nie stało, domyśliłam się że do mnie Smile  Dobra wiadomość, że samopoczucie lepsze.

Ilość białka w skwarkach zależeć będzie od stopnia wysmażenia skwarek. Lepiej policzyć własny wyrób i nie błądzić. Jak robię skwarki z 200 g podgrdal to wiem, że B będzie w nich ca 14 g.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #17 : 2010-12-02, 09:01:55 »

Dzień dobry wszystkim  Very Happy

Skwarki , skwarki wytapiałam wczoraj słoninę i po prostu stałam nad tą patelnia i ślina no może za dużo powiedziane , że "toczyła mi się z pyska"  Laughing Laughing, ale coś koło tego. Mój mąż szaleje i przynosi do domu przeróżne rzeczy do wytopienia. A to słoninę , a to sadło, a to łój, a to znowu po powrocie z Ukrainy zastałam wielką puszkę konserwowej słoniny. Najpierw go zbeształam, że pewnie jakieś konserwanty , ale nie sól i słonina. W smaku jak masło. wczoraj tez wytapiałam z niej smalec , zapach był jakiś nie miły. Na koniec jak zastygło okazało się , że w smaku super.
Mam wiele radości po powrocie do domu , bo przeprowadzam rozmowy jak to kiedyś się ludzie żywili.Czy dużo używali soli, cukru. Pamiętam , że mój dziadek jadł i słoninę, tłusty boczek ,ale niestety b.dużo solił. Zmarł po wylewie w wieku 76 lat.O wiele za krótko żył.
Wreszcie tez dorwałam się do robienia nóżek.  Very Happy mniam. Nóżki , golonki i absolutnie po raz pierwszy bez soli. W naturalnej galarecie.Oj jak dobrze być w domu. Tylko syn ciągle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywią. Very Happy Very Happy Laughing
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #18 : 2010-12-02, 10:33:03 »

Tylko syn ci±gle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywi±. Very Happy Very Happy Laughing
Tylko że "normalni" ludzie żyją te swoje 67-75 lat max !! Wink jak chcesz to równaj do "normalnych"
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: 'Skwarki'
« Odpowiedz #19 : 2010-12-02, 10:47:39 »

Prawda, zaprogramowani jesteśmy na życie powyżej 100 lat. Jemu w wieku 14 lat trudno to pojąć, bo dla niego cytuję"właśnie przeszła starsza kobieta koło 30-tki Very Happy", ale powolutku i on doceni wartość dobrego jakościowo jedzenia.  Smile Ja mu przemycam pewne składniki , co tu dużo mówić oszukuję go ,jednocześnie uświadamiając  Smile
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 18 zapytaniami.