Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: 'Skwarki' (Przeczytany 45209 razy)
|
krista
Go
|
Czy ktoś może wie ile białka i tłuszczu maja skwarki? Z ostatniego wysmażenia słoniny mam sporo skwarków i pomyślałam sobie, że mogę je wykorzystać dodając np. do zupy. Już raz zrobiłam taki bulion i jest pyszny, tylko nigdzie nie mogę znależdż jaka maja wartość a przecież muszę je wliczyć w posiłek Dodam, że są jasne, czyli maja w sobie tłuszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
Dziękuję adampio.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
adampio, coś mi tu nie pasuje, poniewaz słonina w tabeli ma w 100 gr.białka- 2,4 , 99 - tł. więc skad aż taka różnica w skwarkach?
28 gr. białka, czy to w 100 gr?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Krista, proponuję zważyć słoninę przed smażeniem, policzyć ile w niej białka i ile tłuszczu. Białko (proponuję tak przyjąć) zostanie w skwarkach, więc można będzie policzyć ile białka jest w 100 g smażonych skwarek ze słoniny. Oddzielnie proponuję zważyć zlany ze skwarek smalec i będzie można obliczyć ile tłuszczu zostało w skwarkach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
ok. Rereso , zrobię tak następnym razem.a póki co mam te skwarki, które chcę zużyć. Następne wysmażanie będzie gdzies za 2 tygodnie. będę tak obliczać jak adampio mi napisał. a potem to juz sie dowiemy ile domowe zawierają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Krista,
jak szanowne zdrowie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
No widzisz jak przekrecilem jest odwrotnie: B- 58 a T-28 Za pomylke przepraszam. Ale widzialem juz takie skwarki gdzie B bylo 70 gr w 100 gr
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu? To tak czytacie internet?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu? To tak czytacie internet? jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu mialo byc "wiecej tluszczu niz bialka".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Dziwne, ze nikt nie zareagowal widzac te bradnie, ktore wczesniej napisalem. Jak moze byc w skwarce , z ktorej juz wytopiono smalec jeszcze wiecej smalcu niz tluszczu? To tak czytacie internet? Uznaliśmy to za ciekawostkę W przyrodzie wszystko zdarzyć się może
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
A taka sacharyna na ten przykład ma 300% cukru w cukrze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
Krista,
jak szanowne zdrowie?
Tereso przepraszam, ze się zwróciłam do Ciebie 'Rereso', cóz za byk.. , ta pomyłka nastąpiła raczej z pośpiechu, bo kochane zróweczko dzis jest juz lepsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Jak kupuje "gotowe skwarki" w sklepie to maja okolo 28 gr bialka i 56 gr tluszczu.
28 g B w 100 gramach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krista
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Krista, nic się nie stało, domyśliłam się że do mnie Dobra wiadomość, że samopoczucie lepsze. Ilość białka w skwarkach zależeć będzie od stopnia wysmażenia skwarek. Lepiej policzyć własny wyrób i nie błądzić. Jak robię skwarki z 200 g podgrdal to wiem, że B będzie w nich ca 14 g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dzień dobry wszystkim Skwarki , skwarki wytapiałam wczoraj słoninę i po prostu stałam nad tą patelnia i ślina no może za dużo powiedziane , że "toczyła mi się z pyska" , ale coś koło tego. Mój mąż szaleje i przynosi do domu przeróżne rzeczy do wytopienia. A to słoninę , a to sadło, a to łój, a to znowu po powrocie z Ukrainy zastałam wielką puszkę konserwowej słoniny. Najpierw go zbeształam, że pewnie jakieś konserwanty , ale nie sól i słonina. W smaku jak masło. wczoraj tez wytapiałam z niej smalec , zapach był jakiś nie miły. Na koniec jak zastygło okazało się , że w smaku super. Mam wiele radości po powrocie do domu , bo przeprowadzam rozmowy jak to kiedyś się ludzie żywili.Czy dużo używali soli, cukru. Pamiętam , że mój dziadek jadł i słoninę, tłusty boczek ,ale niestety b.dużo solił. Zmarł po wylewie w wieku 76 lat.O wiele za krótko żył. Wreszcie tez dorwałam się do robienia nóżek. mniam. Nóżki , golonki i absolutnie po raz pierwszy bez soli. W naturalnej galarecie.Oj jak dobrze być w domu. Tylko syn ciągle twierdzi , ze totalnie rzuciło mi się na mózg i normalni ludzie tak się nie żywią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Tylko że "normalni" ludzie żyją te swoje 67-75 lat max !! jak chcesz to równaj do "normalnych"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Prawda, zaprogramowani jesteśmy na życie powyżej 100 lat. Jemu w wieku 14 lat trudno to pojąć, bo dla niego cytuję"właśnie przeszła starsza kobieta koło 30-tki ", ale powolutku i on doceni wartość dobrego jakościowo jedzenia. Ja mu przemycam pewne składniki , co tu dużo mówić oszukuję go ,jednocześnie uświadamiając
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
|