Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Szybkie pierniczki (Przeczytany 7103 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kopiuję z - http://www.optymalni.org.pl/kulinaria.php?id=118 : 100 g masy marcepanowej 100 g słodkich migdałów 100 g mąki 150 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu . Zagniatamy wszystkie produkty i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy na placek o grubości pół centymetra i wycinamy foremkami do pierników lub szklanką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożoną pergaminem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni. Można dowolnie polukrować lub tylko posypać lekko cukrem pudrem. Wartość odżywcza wszystkich ciastek wynosi około: Białko 36 g Tłuszcz 125 g Węglowodany 175 g Stosunek B : T : W 1 : 3,47 : 4,87 Musimy pamiętać, że wszystkie świąteczne wypieki (pierniki, ciasta drożdżowe, makowce) zawierają sporo węglowodanów. Pamiętajmy więc o nieprzejadaniu się świątecznymi smakołykami. Smacznego! Alina Szekiel Arkadia II Katowice =================== 100 g pierniczków zawiera ca: B = 8 g; T = 27 g; W = 39 g. W ktorej sieci handlowej w Polsce można kupić masę marcepanową, ktoż wie? Bo jeszcze nie spotkałam...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
... ktoś... - winno być
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...btw 1-3-4 , no to nie sa zbyt optymalne proporcje ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zdecydowanie nazbyt, ale w bilansie mogą się zmieścić. Kwestia organizacji : - można zjeść 30 g perniczków zamiast 100 g, czy jeszcze więcej - można poza warzywami już innych węglowodanów tego dnia nie konsumować - można zanieść je w prezencie
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...ja pieke babeczki z sera homogenizowanego,migdalow mielonych,jajek,cukru i maki ziemniaczanej - bardzo dobre, zasadotworcze do kawy o BTW 1-3-1 ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
...ja pieke babeczki z sera homogenizowanego,migdalow mielonych,jajek,cukru i maki ziemniaczanej - bardzo dobre, zasadotworcze do kawy o BTW 1-3-1 ... Proponuję nowy wątek założyć: Babeczki do kawy
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
W ktorej sieci handlowej w Polsce można kupić masę marcepanową, ktoż wie? Bo jeszcze nie spotkałam...
Mase marcepanową kiedyś kupowałam w Niemczech. Teraz mnie nie interesuje bo jest dla mnie za słodka.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No nie, nie mowcie, ze nie ma "czystego marcepana" w Polsce. Pamietajcie min 60 % migdalow, reszta to porazka. Wszystko w polsce mozna dostac, no prawie. Nawet pokazala sie remolada, ktora pochodzi z Danii.
|
|
|
|
|
|
|
sewero
Go
|
Proponuję nowy wątek założyć: Babeczki do kawy to ja sie wpisuje do tego watku. Babaczka jestem a kawe uwielbiam
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
...warunki spełniam..
|