Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Kluski po goralsku (Przeczytany 4583 razy)
|
adampio
Gość
|
Kluski po gĂłralsku to tradycyjna potrawa postna albo dodatek do mies, zup itd. SkĹadniki: 1 kg ugotowanych ziemniakĂłw 200 g bryndzy ( moze byc inny ser np, kozi albo twarog z mleka krowiego) 2 ĹyĹźki gÄstej kwaĹnej Ĺmietany 2 jajka sĂłl 2-4 ĹyĹźki mÄ
ki Opis przygotowania: Ziemniaki i bryndzÄ przepuĹciÄ przez maszynkÄ, dodaÄ ĹmietanÄ, jajka, sĂłl i tyle mÄ
ki, by ciasto nie byĹo zbyt twarde. FormowaÄ waĹki i kroiÄ w ukoĹne kluseczki. GotowaÄ w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
Podaje sie okraszone boczkiem i cebula
BTW bez okrasy: 1:1,2:3
Jedna porcja : 100 gr klusek, 50 gr boczku i 20 gr smalcu BTW z okrasa 1:3,6:1,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Gość
|
Nie jadĹam takowych sprĂłbujÄ . MĂłj przepis byĹ bez serka . Typowe kopytka . Z serkiem znam przepis na leniwe pierogi .W tym przypadku dodawaĹam mÄ
kÄ , jaja z duĹźÄ
iloĹciÄ
masĹa + troszkÄ buĹki tartej (na sĹodko).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
To typowe leniwe pierogi - po mojemu. SÄ
pyszne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Nie po Twojemu tylko po goralsku A ile maki dajesz do tych Twoich ? Pytam tylko z ciekawosci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|