Autor
|
Wtek: Te 'nieszczęsne mleczne'-mój eksperyment (Przeczytany 112065 razy)
|
Szara
Go
|
Witam ponownie! Posłuchałam paru rad i wyeliminowałam nabiał,głównie masło,śmietane,sery. Podeszłam b.sceptycznie do zadania,ale efekty sa b.pozytywne: katar,sennośc i wieczny głód odeszły. Mam b.mały apetyt,kiedyś mogłam 1ltr śmietany wypić i nic. Chyba na mnie nabiał miał glukogenny wpływ:-D. Oczywiscie na każdego działa co innego,mi to pomogło,choć zapierałam się jak osioł.pozdrawiam i dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
.....Posłuchałam paru rad i wyeliminowałam nabiał,głównie masło,śmietane,sery. Podeszłam b.sceptycznie do zadania,ale efekty sa b.pozytywne...
Z tego co wiem, to do mlecznych będziesz mogła z powodzeniem wrócić, choć informacja kiedy- też jest cechą osobniczą.
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Póki co to mi ich nie brakuje. Pijam mleko kokosowe i jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może masz nietolerancję na mleczne i lepiej do nich nie wracać. Forumowiczka "Ewa" tak miała (pewnie nadal ma, tylko rzadko pisze) i nie próbowała do mlecznych wracać.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Witam ponownie! Posłuchałam paru rad i wyeliminowałam nabiał,głównie masło,śmietane,sery. Podeszłam b.sceptycznie do zadania,ale efekty sa b.pozytywne: katar,sennośc i wieczny głód odeszły. Mam b.mały apetyt,kiedyś mogłam 1ltr śmietany wypić i nic. Chyba na mnie nabiał miał glukogenny wpływ:-D. Oczywiscie na każdego działa co innego,mi to pomogło,choć zapierałam się jak osioł.pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Witaj Szara , ciekawe co piszesz , bo ja już drugi dzień czytam , studiuje wnikliwie Forum , różne wątki . Natrafiłam na porady Lekarki , która zaleca rotować mleczne. Ja bez mlecznych żyć nie mogę . Tak jak Ty mogę łyknąć litr śmietany i to takiej maślanej. Dzisiaj jednak po lekturze rygorystycznie pilnuję , żeby nie zjeść nic mlecznego , pochodnego. Oj męka. Nawet dziś kawy nie piłam.
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
No chyba. Jedzenie nabiałt głównie picie śmietany sprawiało,że byłam często głodna,ospała,zakatarzona. Tyle lat jadłam nabiał i do głowy by mi to nie przyszło:-D
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Wpisz w google Ewa Bednarczyk Witoszek a potem jej strone w necie. Ciekawie pisze o cukrzycy i nietolerancji nabiału. ŚMIAŁAM SIE, ale niesłusznie.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
No właśnie od 5 dni czuję suchość w gardle, a od 3 tygodni mam wieczorem dreszcze. Jakby mnie telepało tak grypowo. Dzisiaj się męczę bez mlecznych , bo nagle powstała taka dziura. A głodna byłam jak pies , więc wsunęłam salceson domowy otoczony grubaśną skórą , gumowatą jak podeszwa , ale akurat ta skóra to mój przysmak. Mogłabym zjeść całą skórę ze świniaka , oczywiście już zrobioną.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wpisz w google Ewa Bednarczyk Witoszek a potem jej strone w necie. Ciekawie pisze o cukrzycy i nietolerancji nabiału. ŚMIAŁAM SIE, ale niesłusznie.
Tak , cały dzień czytam jej posty i oglądałam zdjęcia.Wiem , że napisała książkę i chyba leczy sporo osób z SM. Jak przeżyje dzisiejszy dzień bez mlecznych to będzie sukces. Ja nawet herbatę piję z mlekiem.I zauważyłam , że mleczne to taki mój zapychacz. No nic, robię na sobie eksperyment.
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Warto spróbować. Ja w to nie wierzyłam,ale okazuje sie,że masa ludzi kiepsko toleruje nabiał i o tym nie wie,bo symptomy sa nie aż tak uciążliwe,patrz ja;-)
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
He,he to sobie sprawdzimy. Ja już szykuję sobie zastępstwo w postaci boczku, salcesonu , zwiększę ilość żółtek i zobaczę jak reaguje mój "brzuch" , bo ostatnio się otłuścił.
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Jako ciekawostke podam,że jest niezła dieta paleo,która w ogóle nie zawiera nabiału-poczytaj w necie. Ja po sobie widze,że jak sie ma skoki insuliny to lepiej śmietany unikać.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Czytałam , ale to nie dla mnie. Czytałam i o Raw paleo to już ekstrim. Jak przeczytałam o mięsie , które trzymają , aby zaśmiardło dla lepszych przemian enzymatycznych to już w ogóle wymiękłam. W sumie przecież są dojrzewające mięsa np. szynka parmeńska i półsurowe polędwice więc nie trafia do mnie argument o takim żywieniu. Poza tym będę jadła to co lubię
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Popieram:-D
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Nietolerancje mlecznych mozna wlasnie zwalczyc przez rotacje - ani grama mlecznych przez tydzien, a potem dzien tylko na mlecznych. Tak radzi dz. Ewa i to sie swietnie sprawdza. Produkty mleczne sa dobre dla organizmu i trzeba walczyc, zeby mozna bylo je zjadac. Pisalem kiedys o wlasnych doswiadczeniach w tym temacie - wlasnie m mojej rodzinie i w kregu znajomych Optymalnych byly takie problemy i dzieki Lekarce wlasnie mozna bylo je naprawic. Przestalem o tym pisac bo kilka osob krzyczalo tutaj na mnie, ze naganiam p. Ewie pacjentow - ona n aprawde ma szeroka wiedze i pomaga ludziom. Tym bardziej cieszy mnie, ze odeawaly sie osoby, ktore doswiadczyly jej wiedzy.
|
|
|
|
|
|
|
Szara
Go
|
Miałeś racje. Sorry za mój upór. Nabiał porotuje,ale poki co mam odstawke na jakiś czas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Reniu co jest z tym forum Dobrej Diety ? Co i raz ktoś tu kogoś odsyła na to Forum? Nie bardzo wiem po co ? I przytacza się cytaty z tej Do? Powołuje na ludzi z tej Dobrej Diety ? O co chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|