adampio
Go
|
Dunska potrawa narodowa to schab upieczony w calosci ze skorka. Pychota, do tego ziemniaki na slodko ( przysmazane w cukrze) i czerwona kapusta tez na slodko.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Tak , czerwona przeczytałam . Ale te ziemniaki?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Obejrzałam skarb narodowy i dobrze , że nie jestem głodna. Jak to ziemniaki w cukrze ? I to jesz? Optymalnie? Kapusta z cukrem to rozumiem. Ale biała czy czerwona? Nie, nie ja patrze jak inni jedza Oczywiscie, ze jem. 50 gr cukru, 50 gr masla rozpuszczasz na pateni, do tego wkladasz 800 gr malych ziemniakow. Ja zjadam cztery ziemniaki z, moze, 10 gr cukru (10 gr weglowodanow), razem w potrawie 25 gr weglowodanow. Dziennie potrzebuje okolo 70 gr. Wiec to pikus ( Pan pikus) Ludzie cukier to trucizna ale w nadmiarze, tak samo jak maka czy fruktoza natomiast w proporcjach optymalnych nie. Zamiast zjesc 1 gk cytryn, czy ogorkow, ktore wypchna brzuch pod sciane wole zjesc malo a tresciwie.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Nie udawaj, na pewno tyle jesz Oni tam wiedzą lepiej od Ciebie, oni się znają.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Ludzie cukier to trucizna ale w nadmiarze, tak samo jak maka czy fruktoza natomiast w proporcjach optymalnych nie. Zamiast zjesc 1 gk cytryn, czy ogorkow, ktore wypchna brzuch pod sciane wole zjesc malo a tresciwie. To poniekąd prawda. Woda to też trucizna. W nadmiarze. A cukier jest trucizną w każdej ilości, tylko zdrowy organizm z małymi dawkami daje sobie radę. Tak jak wlany do morza np. litr kwasu solnego po wymieszaniu nie stanowi zagrożenia dla kąpiącego się w takim morzu. No może to zbyt daleko posunięta analogia, ale trochę przybliża.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
To poniekąd prawda. Woda to też trucizna. W nadmiarze. A cukier jest trucizną w każdej ilości, tylko zdrowy organizm z małymi dawkami daje sobie radę. Tak jak wlany do morza np. litr kwasu solnego po wymieszaniu nie stanowi zagrożenia dla kąpiącego się w takim morzu. No może to zbyt daleko posunięta analogia, ale trochę przybliża.
No i jeszcze, jeżeli człowiek ma słaby, rozregulowany, niedokrewny, niedoczynny, zniszczony organizm wtedy nawet małe ilości mogą być szkodliwe.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Cukier z cukiernicy jest jak wóda z butelki... Czyli jałowe kalorie.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Cukier z cukiernicy jest jak wóda z butelki... Czyli jałowe kalorie. bo trzeba pić łyżeczką . Będzie ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
BACA
Go
|
Ł - jak łyczek - bardziej pasuje.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ale butelka musi być dostosowana do należnej masy ciała! A dla wprawionych chochla może zastąpić łyżeczkę... I nie łyczkami, a haustami, aż nozdrzem się przeleje.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mala lyzeczka ale za to non stop, ot moja dewiza zyciowa.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Dunska potrawa narodowa to schab upieczony w calosci ze skorka. Pychota, do tego ziemniaki na slodko ( przysmazane w cukrze) i czerwona kapusta tez na slodko.
Schab ze skórką wygląda nieźle, muszę to wyprubować, ale nad resztą grubo bym się zastanowiła zanim bym wzięła do ust.
|
|
|
|
|
|
|
|