Autor
|
Wtek: Te 'nieszczęsne mleczne'-mój eksperyment (Przeczytany 112195 razy)
|
Zonia
Go
|
Wszelkim cukrom i alkoholom mówię stanowcze NIE
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
Jeśli ktoś ma nietolerancję trawy, to nie da się go rotowaniem nauczyć jedzenia trawy! Proste?
I to jest wlasciwa odpowiedz. Nie tolerujesz mlecznych? Nie musisz ich zjadac. Tak jak wczesniej napisalem, smietanka i mleczne nie sa podstawa w DO.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Gwidon - to jest bardzo dobry artykuł na temat alergii.. .."Leczeniem przyczynowym chorób alergicznych jest Dieta Optymalna. Po wprowadzeniu Diety Optymalnej choroby alergiczne szybko ustępują u ponad 90% chorych, wolniej u pozostałych..."
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...wg mnie przyczyna nietolerancji pokarmowych glownie produktow mlecznych i innych dolegliwosci jest zarobaczenie ,bakterie a najczesciej KANDIDOZA w ukladzie pokarmowym i nietylko i kto zezarl w zyciu mnostwo lekow,glownie antybiotykow napewno ja ma,dlatego tym zdrowym nie szkodza mleczne na DO, a tym z kandidoza tak,a kandidoza jest trudna do wytepienia, trzeba wyzbyc sie pokarmow sprzyjajacych kondydozie az do wyzdrowienia, i tu pani Ewa ma racje,jesli to nie przyniesie rezultatu chyba jedynym ratunkiem jest H2O2, ale to inny temat- to jest tylko moje zdanie , kazky moze miec inne,zycze sukcesu w dojsciu do zdrowia... ...
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Jeśli ktoś ma nietolerancję trawy, to nie da się go rotowaniem nauczyć jedzenia trawy! Proste?
I to jest wlasciwa odpowiedz. Nie tolerujesz mlecznych? Nie musisz ich zjadac. Tak jak wczesniej napisalem, smietanka i mleczne nie sa podstawa w DO. Smietana i maslo to twarde podstawy DO.
|
|
|
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Witam po dłuższej przerwie, tym razem nadaję już z Polski.
Zauważyłem, że smażąc na maśle mięso (i później jajka), mdli mnie po tym, ale same jajka na samym maśle to już nie. Dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A jest maslo do smazenia sklarowane?
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
I to jest wlasciwa odpowiedz. Nie tolerujesz mlecznych? Nie musisz ich zjadac. Tak jak wczesniej napisalem, smietanka i mleczne nie sa podstawa w DO. Smietana i maslo to twarde podstawy DO. Nie moge sie zgodzic. "Produkty najlepsze dla człowieka (ułożone według ich wartości biologicznej) 1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i wieprzowa, nerki, całe jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior. 2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa. 3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt trawożernych, wszystkie rodzaje serów - najlepsze tłuste. 4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy łój wołowy, gęsta śmietana. 5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy oraz jadalne nasiona oleistych, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) - tłuste. 6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie. 7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju, majonez. 8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu. 9. Jarzyny w ograniczonych ilościach. 10. Płyny nie zawierające cukru." Jest tutaj wymienione z 50 produktow(nie bede liczyl) Smietana i maslo tez wymieniona, ale dopiero w 4 punkcie i jako 1/50 z wszystkich. Ja stosuje pkt: 1, 2, 3,9 i czesciowo 4(czesciej smalec i slonine niz maslo, rzadko smietane). Pkt 6 dwa razy w roku(mam na mysli kaczke) I wg niektorych nie jestem na DO.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
maf, zdecyduj się, czy jesteś na" Lutzowitoszku", jak sam twierdzisz, a może na "kwaśniewskim", czyli zupce kapścianej... A co będzie jak do twarogu dodasz żółtek? Wiesz o tym, że z tego miszmaszu powstaje produkt lepszy i od samych żółtek i od samego twarogu? Ale pod warunkiem, że zdenaturujesz to na maśle, a jeszcze lepiej na mieszance masła i smalcu w proporcji fifty-fifty. To jest dopiero ciemna masa dla "znafców"!
|
|
|
|
|
|
|
Libertador
Go
|
A jest maslo do smazenia sklarowane?
Tak
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
ciemna masa ... a może raczej ciemna materia?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wymien maslo na smalec kiedy smazysz i zobacz czy bedzie lepiej. Ja tak zrobilem i poprawa jest, a mialem podobne symptomy.
|
|
|
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Wymien maslo na smalec kiedy smazysz i zobacz czy bedzie lepiej. Ja tak zrobilem i poprawa jest, a mialem podobne symptomy.
Raczej odrzucę boczek z jajecznicy i samo masło zostanie, bo jajka na smalcu (czy to czystym czy wytopionym z boczku) nie smakują mi. Masło jest dobre.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ja maslo tez kocham ale smaze na smalcu i boczku nie kasuj bo to jest zycie. Tluste, dobre zycie. A jajaecznice rob na sloninie, jest lepsza od tej na masle i do tego bocze jak znalazl.
|
|
|
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Za to bardzo dobre jest połączenie karkówki i nabiału (śmietana 30% i ser pleśniowy). Bierze się taką karkóweczkę (marynowaną wcześniej w oliwie i ziołach), smaży na smalcu, a obok w rondelku przygotowuje sos. A później... niebo w gębie, i niestety żal że to tylko kilkanaście dag mięsa a z chęcią zjadłoby się i pół kilo
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
maf, zdecyduj się, czy jesteś na" Lutzowitoszku", jak sam twierdzisz, a może na "kwaśniewskim", czyli zupce kapścianej... A co będzie jak do twarogu dodasz żółtek? Wiesz o tym, że z tego miszmaszu powstaje produkt lepszy i od samych żółtek i od samego twarogu? Ale pod warunkiem, że zdenaturujesz to na maśle, a jeszcze lepiej na mieszance masła i smalcu w proporcji fifty-fifty. To jest dopiero ciemna masa dla "znafców"! Czego sie czepiasz. Przeczytaj dokladnie co kiedys napisalem. Napisalem ze"gdybym mial zrezygnowac z DO to bylbym na Lutzu. Napisze wiecej, gdybym zrezygnowal z DO to bylbym na srodziemnomorskiej, ale tej prawdziwej. Jezeli chcesz poznac prawde o diecie srodziemnomorskiej to poczytaj. Kiedys bylo pod tym linkiem ale akazalo sie ze skasowali artykol w 2008 roku http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet_pol.htmlNa szczescie jest archiwum netu i mozna znalezc wszystko. http://web.archive.org/web/20080605055615/http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet_pol.htmlJak ktos chce sie dowiedziec prawd i mitow o diecie srodziemnomorkiej musi to przeczytac do konca Nigdy nie napisalem, ze zrezygnowalem z DO. Moze mnie z kims pomyliles, sadzisz, ze mam jakis inny nick na jakims innym forum, bo nie wiem co to jest Lutzowitoszek. Dlaczego mnie z tym kojarzysz?
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
maf, zdecyduj się, czy jesteś na" Lutzowitoszku", jak sam twierdzisz, a może na "kwaśniewskim", czyli zupce kapścianej... A co będzie jak do twarogu dodasz żółtek? Wiesz o tym, że z tego miszmaszu powstaje produkt lepszy i od samych żółtek i od samego twarogu? Ale pod warunkiem, że zdenaturujesz to na maśle, a jeszcze lepiej na mieszance masła i smalcu w proporcji fifty-fifty. To jest dopiero ciemna masa dla "znafców"! Czego sie czepiasz. Przeczytaj dokladnie co kiedys napisalem. Napisalem ze"gdybym mial zrezygnowac z DO to bylbym na Lutzu. Napisze wiecej, gdybym zrezygnowal z DO to bylbym na srodziemnomorskiej, ale tej prawdziwej. Jezeli chcesz poznac prawde o diecie srodziemnomorskiej to poczytaj. Kiedys bylo pod tym linkiem ale akazalo sie ze skasowali artykol w 2008 roku http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet_pol.htmlNa szczescie jest archiwum netu i mozna znalezc wszystko. http://web.archive.org/web/20080605055615/http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddiet_pol.htmlJak ktos chce sie dowiedziec prawd i mitow o diecie srodziemnomorkiej musi to przeczytac do konca Nigdy nie napisalem, ze zrezygnowalem z DO. Moze mnie z kims pomyliles, sadzisz, ze mam jakis inny nick na jakims innym forum, bo nie wiem co to jest Lutzowitoszek. Dlaczego mnie z tym kojarzysz? Jak Maf radził, przeczytać do końca o śródziemnomorskiej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|