forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-29, 00:19:54

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
660604 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Keks makowy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Keks makowy  (Przeczytany 4910 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Keks makowy
« : 2010-12-19, 19:35:26 »

Składniki:

- 200 g mielonego maku (zmełłam sama (można np w młynku do kawy), ale w sprzedaży jest również mielony)
- 200 g mielonych orzechów włoskich (też zmełłam sama)
- 100 g roztopionego masła
- 6 jajek (tyle miałam, można dać więcej, albo dodatkowo dołożyć wg uznania żółtek)
- 32 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (posypać nim "po całości" składników w naczyniu przed miksowaniem)
- mała szczypta soli
- mała szczypta gałki muszkatołowej

zmiksowałam starannie. Następnie dodałam:

- 30 g rodzynek
- 30 g suszonych wiśni
- 50 g pokrojonych suszonych moreli
- 30 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 100 g migdałów w płatkach

wymieszałam i upiekłam w keksowej formie.  Smakuje dobrze. Jeśli komuś byłby za mało słodki to można dodać mu polewę czekoladową albo lukier, albo dołożyć ze 20 g cukru do składników.

Gotowy keks ważył 990 g, a w 100 jego gramach jest: B - 13,26 g;  T - 37,05 g;  W - 17,31 g; BTW = 1 : 2,8 : 1,3



Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #1 : 2010-12-19, 19:48:11 »

Ile czasu piekłaś ?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #2 : 2010-12-19, 19:49:00 »

50 minut. Sprawdzałam patyczkiem.
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #3 : 2010-12-19, 19:50:32 »

Na jaką temperaturę nastawiałaś piekarnik?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #4 : 2010-12-19, 19:53:30 »

Nie mam w piekarniku termometra, na oko, jak dla ciasta.
Zapisane
Gazda412
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #5 : 2010-12-23, 00:06:32 »

   Upiekłem zaraz po przeczytaniu. Ze względu na moją cukrzycę, ograniczyłem ilość bakalii, beż wiśni i śliwek kalifornijskich. Mam wspaniałe ciasto na święta.
   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Keks makowy
« Odpowiedz #6 : 2010-12-23, 11:18:24 »

   Upiekłem zaraz po przeczytaniu. Ze względu na moją cukrzycę, ograniczyłem ilość bakalii, beż wiśni i śliwek kalifornijskich. Mam wspaniałe ciasto na święta.
   Jest naprawde b. smaczne. polecam go szczególnie diabetykom. Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.


Świetna recenzja Smile  , tym bardziej, że to eksperyment był.  Dziękuję.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.052 sekund z 17 zapytaniami.