Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chleb makowy (Przeczytany 4472 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Sezon na mak, więc w ramach eksperymentowania upiekłam chleb makowy. W ty celu zmęłłam:
- 220 g maku i - 130 g migdałów
roztopiłam :
- 100 g masła
następnie do maku i migdałów dodałam
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz - stopinone masło. Wymieszałam.
Ubiłam:
- 600 g białek i - 1/2 łyżeczkę soli na sztywno, a następnie po łyżce dodawałam mieszankę maku, migdałów i masła z proszkiem do pieczenia nie przestając ubijać białek.
Piekłam to-to 45 minut w (na oko) 180'C. Wniosek: mak w wydaniu słonawym też dobry. Węglowodanów mało, dużo zaś roślinnego białka. W 100 g tego chleba jest:
- B = 12,76 g; T = 21,96 g; W = 4,24 g; - BTW = 1 : 1,7 : 0,3
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W miejsce migdałów można dać orzechy włoskie, będzie jeszcze lepiej. Sam mak (odpowiednio więcej) pewnie też dobrze. Kuchnia to ma możliwości...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jest wysoki, ładnie Ci wyrósł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
I dał się pociąć na skibki... Bo już myślałem, że się nie da ani pokroić, ani ususzyć ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|