forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 16:47:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
658452 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Boczek korzenny
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 9 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Boczek korzenny  (Przeczytany 133320 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Boczek korzenny
« : 2010-12-23, 17:06:08 »

Przyprawy:

- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli

wymieszać w miseczce. Skórę na boczku naciąć co 2 cm (w paski) i przyprawami jw boczek natrzeć z obu stron. Zostawić na dobę (przewracałam) w lodówce. Następnie

- kilka ząbków czosnku pokroić w słupki i naszpikować górę boczku nie rzadziej niż co 2 cm. Upiec. 

Świetny na zimno, a na gorąco przepyszny. Polecam.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #1 : 2010-12-23, 20:19:42 »

Wypróbuję, ale już w przyszłym roku...  Very Happy
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #2 : 2010-12-23, 21:16:07 »

Warto  Very Happy 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #3 : 2010-12-24, 10:51:21 »

Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. Laughing
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #4 : 2010-12-24, 10:56:26 »

A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika?  Wink
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #5 : 2010-12-24, 11:03:53 »

Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. Laughing


A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #6 : 2010-12-24, 11:31:12 »

A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika?  Wink

Piernik jest "w tym" więc lepiej luzem, ew. z łychą duszonej kapusty z suszonym grzybami na przecierze pomidorowym  Smile 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #7 : 2010-12-25, 12:11:48 »

Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. Laughing


A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze.

W taki sposob robi sie podstawowe danie 1-go dnia swiat. Wykorzystuje sie do tego schab albo karkowke koniecznie ze skorka, ktora sie nacina do miesa w centymetrowe paski. Miedzy paski wsypuje sie sol gruboziarnista, ktorej zadaniem jest wyciagniecie wody ze skorek podczas smazenia. Pieczemy tak dluga az skorki beda lekko brazowe a na sam koniec dajemy opcje grill, na jakies 10 min albo tak dlugo aby skorki stalu sie nadmuchanymi skwarkami. Do tego serwuje sie slodkie ziemniaki albo male, rowne gotowane ziemniaki i oczywiscie czerona kapuste. To tzw dunski standard.
Ja robie to na grillu, koniecznie Weber,oczywiscie na polu, gdzie grilluje 1,5 kg takiego schabu okolo 2,5 godzi. O 15 zaczynam. Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #8 : 2010-12-25, 14:11:34 »

Ale sól to za mało, trzeba jeszcze przyprawy do piernika  Laughing 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #9 : 2010-12-26, 08:56:52 »

Tu takich przypraw nie ma.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #10 : 2010-12-26, 09:10:12 »

A może jest "piernik w proszku" ...  Wink
To takie "coś" co się dodaje stosowną ilość ciepłej wody, czeka w cieple, aż wyrośnie i wstawia do piekarnika...
I nawet smakuje to to jak prawdziwy piernik!  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #11 : 2010-12-26, 09:38:14 »

A boczku w proszku nie ma? Shocked Rolling Eyes Wink
Zapisane

Dasna
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #12 : 2010-12-26, 10:04:16 »

 Very Happy Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #13 : 2010-12-26, 10:25:01 »

Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania  Smile 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #14 : 2010-12-26, 10:35:33 »

Very Happy Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie?

Nie wiem czy to jest prawdą, ale słyszałam, że głównym składnikiem chrzanu w słoiku jest biała rzepa  Shocked nie wiem ile w tym prawdy, ale sam chrzan z korzenia byłby chyba droższy... Rolling Eyes Moja teściowa robiła chrzan (mąż kiedyś też) , to ten chrzan własnej roboty był dużo ostrzejszy od tego kupnego... Rolling Eyes
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #15 : 2010-12-26, 11:07:28 »

Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna!  Laughing
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #16 : 2010-12-26, 11:16:53 »

Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania  Smile 

A to ci checa. Wszystkie przyprawy mam w domu.

Zroboe po swietach bo dzis griluje ges.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #17 : 2010-12-26, 11:21:24 »

A proporcje składników znasz?
Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna...  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #18 : 2010-12-26, 11:30:26 »

Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna!  Laughing

No mogliby pisać po polsku na tych etykietach, a nie jakieś E, E, E nie wiadomo o co chodzi... Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70130


Odp: Boczek korzenny
« Odpowiedz #19 : 2010-12-26, 11:31:09 »

A proporcje składników znasz?
Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna...  Wink

I jeszcze może wyjść proporcja japońska... Shocked Laughing
Zapisane

Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 9 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 20 zapytaniami.