Autor
|
Wtek: Boczek korzenny (Przeczytany 140144 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przyprawy:
- 2 łyżki przyprawy do piernika - łyżka cukru - 1/2 łyżeczki soli
wymieszać w miseczce. Skórę na boczku naciąć co 2 cm (w paski) i przyprawami jw boczek natrzeć z obu stron. Zostawić na dobę (przewracałam) w lodówce. Następnie
- kilka ząbków czosnku pokroić w słupki i naszpikować górę boczku nie rzadziej niż co 2 cm. Upiec.
Świetny na zimno, a na gorąco przepyszny. Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Wypróbuję, ale już w przyszłym roku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Warto
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
A jakby boczek pieczony położyć na plaster piernika? Piernik jest "w tym" więc lepiej luzem, ew. z łychą duszonej kapusty z suszonym grzybami na przecierze pomidorowym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Widze, ze dunskie potrawy Pani propaguje. A, nie wiedziałam, że w Danii niektórym moim eksperymentom kulinarnym byłoby, a nawet już jest, dobrze. W taki sposob robi sie podstawowe danie 1-go dnia swiat. Wykorzystuje sie do tego schab albo karkowke koniecznie ze skorka, ktora sie nacina do miesa w centymetrowe paski. Miedzy paski wsypuje sie sol gruboziarnista, ktorej zadaniem jest wyciagniecie wody ze skorek podczas smazenia. Pieczemy tak dluga az skorki beda lekko brazowe a na sam koniec dajemy opcje grill, na jakies 10 min albo tak dlugo aby skorki stalu sie nadmuchanymi skwarkami. Do tego serwuje sie slodkie ziemniaki albo male, rowne gotowane ziemniaki i oczywiscie czerona kapuste. To tzw dunski standard. Ja robie to na grillu, koniecznie Weber,oczywiscie na polu, gdzie grilluje 1,5 kg takiego schabu okolo 2,5 godzi. O 15 zaczynam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ale sól to za mało, trzeba jeszcze przyprawy do piernika
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Tu takich przypraw nie ma.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A może jest "piernik w proszku" ... To takie "coś" co się dodaje stosowną ilość ciepłej wody, czeka w cieple, aż wyrośnie i wstawia do piekarnika... I nawet smakuje to to jak prawdziwy piernik!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wystarczy , że są jaja w proszku wykorzystywane na skalę przemysłową. Przed Świętami natknęliśmy się z mężem w sklepie na chrzan , który na etykiecie miał napisane , "wyciąg z chrzanu " To ile chrzanu było w tym chrzanie? Nie wiem czy to jest prawdą, ale słyszałam, że głównym składnikiem chrzanu w słoiku jest biała rzepa nie wiem ile w tym prawdy, ale sam chrzan z korzenia byłby chyba droższy... Moja teściowa robiła chrzan (mąż kiedyś też) , to ten chrzan własnej roboty był dużo ostrzejszy od tego kupnego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Przyprawa korzenna składa się z ziela angielskiego, goździków, kminku, kolendry, cynamonu, gałki muszkatołowej, majeranku, liścia laurowego, papryki i gorczycy. Przepisałam z opakowania A to ci checa. Wszystkie przyprawy mam w domu. Zroboe po swietach bo dzis griluje ges.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A proporcje składników znasz? Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ze słoika to som same E. Na ten przyklad E-260, jako ocet ujdzie, ale jako E, a to już straszna toksyna! No mogliby pisać po polsku na tych etykietach, a nie jakieś E, E, E nie wiadomo o co chodzi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A proporcje składników znasz? Bo jak czegoś dasz za dużo, albo za mało, to chała może wyjść, a nie przyprawa korzenna... I jeszcze może wyjść proporcja japońska...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|