Teresa Stachurska
Go
|
Poprzedni keks makowy poszedł jak z płatka, więc upiekłam drugi, bardziej makowy. Wzięłam: - 250 g zmielonego maku - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 150 g stopionego masła - 330 g jaj (6 szt) - 30 g cukru - 30 ml mocnego alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego*) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ("posiałam" po całości zgromadzonych w naczyniu do miksowania produktów) - 0,5 łyżeczki (do kawy) soli - szczypta gałki muszkatołowej zmiksowałam starannie ( ja w thermomixie, ale można i innym sprzętem) na jednolitą masę, następnie dodałam: - 50 g suszonych wiśni (mogą być suszone żurawiny) - 50 g pokrojonych moreli - 50 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
Gotowego keksu po upieczeniu było 930 g. 100 g zawierało więc: B - 11,67 g T - 34,44 g W - 19,11 g
B : T : W = 1 : 2,95 : 1,64
Osoby, które lubią mak będą usatysfakcjonowane, tym bardziej że sezon na mak w handlu mamy cały rok. Mak możemy zemleć w młynku do kawy, a orzechy w maszynce do mielenia mięsa. Albo w thermomixie.
----------------------------------------- *) ekstrakt waniliowy zrobiłam sama: 5 (może być więcej) lasek wanilii rozcięłam na 9/10 wysokości i dodałam do 0,5 litra białej wódki. Postała ta nalewka kwartał i ekstrakt gotowy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na Sylwestra super ciasto. Mam zamiar je zrobić. Kusisz i kusisz...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
,,,a wy ciastkary jeszcze wam malo? ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
,,,a wy ciastkary jeszcze wam malo? ... Nie trzeba dwa na raz. Jednego starczy, goście usatysfakcjonowani, sąsiadom można zanieść. Boczek przed keksem podać można i... trzeba
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oto mój keks makowy, czy też makowiec keksowy... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Muszę nauczyć się zmniejszać zdjęcia... Pewnie zajmuje ono sporo miejsca na serwerze...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Bo makowiec nie należy do ciast urodziwych, ale na pewno do bardzo smacznych...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Matko, za mało urodziwy? To co powiedzieć o tych bladych z mąki pszennej? Bardzo urodziwy!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No teraz to ja wyglądam jak rasistka jakby mi się ciemny kolor nie podobał...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oto mój keks makowy, czy też makowiec keksowy... [załącznik usunięty przez administratora] Załącznik usunięty...
|
|
|
|
|
|
|
|