Teresa Stachurska
Gość
|
Poprzedni keks makowy poszedĹ jak z pĹatka, wiÄc upiekĹam drugi, bardziej makowy. WziÄĹam: - 250 g zmielonego maku - 100 g zmielonych orzechĂłw wĹoskich - 150 g stopionego masĹa - 330 g jaj (6 szt) - 30 g cukru - 30 ml mocnego alkoholu (uĹźyĹam ekstraktu waniliowego*) - 1 ĹyĹźeczka proszku do pieczenia ("posiaĹam" po caĹoĹci zgromadzonych w naczyniu do miksowania produktĂłw) - 0,5 ĹyĹźeczki (do kawy) soli - szczypta gaĹki muszkatoĹowej zmiksowaĹam starannie ( ja w thermomixie, ale moĹźna i innym sprzÄtem) na jednolitÄ
masÄ, nastÄpnie dodaĹam: - 50 g suszonych wiĹni (mogÄ
byÄ suszone Ĺźurawiny) - 50 g pokrojonych moreli - 50 g pokrojonych Ĺliwek kalifornijskich
Gotowego keksu po upieczeniu byĹo 930 g. 100 g zawieraĹo wiÄc: B - 11,67 g T - 34,44 g W - 19,11 g
B : T : W = 1 : 2,95 : 1,64
Osoby, ktĂłre lubiÄ
mak bÄdÄ
usatysfakcjonowane, tym bardziej Ĺźe sezon na mak w handlu mamy caĹy rok. Mak moĹźemy zemleÄ w mĹynku do kawy, a orzechy w maszynce do mielenia miÄsa. Albo w thermomixie.
----------------------------------------- *) ekstrakt waniliowy zrobiĹam sama: 5 (moĹźe byÄ wiÄcej) lasek wanilii rozciÄĹam na 9/10 wysokoĹci i dodaĹam do 0,5 litra biaĹej wĂłdki. PostaĹa ta nalewka kwartaĹ i ekstrakt gotowy.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Na Sylwestra super ciasto. Mam zamiar je zrobiÄ. Kusisz i kusisz...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Gość
|
,,,a wy ciastkary jeszcze wam malo? ...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
,,,a wy ciastkary jeszcze wam malo? ... Nie trzeba dwa na raz. Jednego starczy, goĹcie usatysfakcjonowani, sÄ
siadom moĹźna zanieĹÄ. Boczek przed keksem podaÄ moĹźna i... trzeba
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oto mĂłj keks makowy, czy teĹź makowiec keksowy... [zaĹÄ
cznik usuniÄty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
MuszÄ nauczyÄ siÄ zmniejszaÄ zdjÄcia... Pewnie zajmuje ono sporo miejsca na serwerze...
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Bo makowiec nie naleĹźy do ciast urodziwych, ale na pewno do bardzo smacznych...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Matko, za maĹo urodziwy? To co powiedzieÄ o tych bladych z mÄ
ki pszennej? Bardzo urodziwy!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No teraz to ja wyglÄ
dam jak rasistka jakby mi siÄ ciemny kolor nie podobaĹ...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oto mĂłj keks makowy, czy teĹź makowiec keksowy... [zaĹÄ
cznik usuniÄty przez administratora] ZaĹÄ