forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-29, 19:34:51

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
660652 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pieczeń duńska
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pieczeń duńska  (Przeczytany 18984 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Pieczeń duńska
« : 2010-12-31, 21:16:27 »

http://good-times.webshots.com/photo/2463072840071876585GTgHuc

Zamieszczam zdjęcie mięsa bez zgody autora, ale mam nadzieję, że On mi to wybaczy... Cool Nie zdradzę, że tym autorem jest "adampio" Wink

Pieczeń tę wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę ją polecić.

Potrzebny jest do niej kawałek mięsa wieprzowego (może być nawet kilkukilogramowy) koniecznie ze słoniną i skórą. Może to być schab, lub karkówka (ja miałam karkówkę). Mięso naciąć z góry (całą słoninę ze skórą, aż do chudego mięsa) co centymetr po całej jego szerokości. Następnie należy natrzeć mięso przyprawami z solą, dając ich najwięcej na górę (na skórkę), również w miejsca nacięcia. Ja dałam pieprz ziołowy, naturalny, gałkę muszkatołową, mielone zielę angielskie, vegetę, słodką paprykę mieloną, majeranek i oregano. Można dać inne przyprawy, według upodobania. Jeszcze należy powkładać liście laurowe w nacięcia w słoninie. Wystarczy w co trzecie nacięcie ( jak na zdjęciu). Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę. Ja piekłam ponad cztery kilogramowy kawałek mięsa 4 godziny - w piekarniku elektrycznym nastawionym pierwszą godzinę na 250 oC a pozostałe 3 godziny na 200 ( przy mniejszym kawałku mięsa należy czas pieczenia odpowiednio skrócić). Mięso piekłam w brytfannie, owinięte dokładnie folią aluminiową, przez 3 godziny, a następnie godzinę piekłam je odkryte z włączonym tylko grzaniem od góry, tak aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca.
Słonina stopiła się w ponad połowie, a skórka zrobiła się brązowa, bardzo chrupiąca i smaczna. Mięso zostało bardzo soczyste i mięciutkie. Pychota... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #1 : 2010-12-31, 21:34:34 »

Jak tylko zoczę karkówkę z ową słoniną i skórą to upiekę jak we wzorze Smile  Boczek też z pewnością w takich przyprawach będzie dobry, skoro dobry jest w przyprawie do piernika (boczek korzenny  Smile  ). O boczek ze skórą łatwo.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #2 : 2010-12-31, 21:36:50 »

Drugą partię boczku też nacinałam od strony skóry co centymetr  Smile  Dzięki fotografii Adampio. Nauka nie poszła w las  Laughing 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #3 : 2010-12-31, 21:44:40 »


Z tym boczkiem to jest bardzo dobry pomysł. Z pewnością go również wypróbuję. Boczek powinien trochę krócej się piec, bo jest na ogół cieńszy.
Zapisane

Gwidon
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #4 : 2010-12-31, 21:49:22 »

...Renia-zamiast tanczyc i pic,to ty sie miesem zajmujesz teraz Shocked , cos nieprawdopodobnego Shocked Laughing Wink Cool...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #5 : 2010-12-31, 21:52:18 »

Tutaj jest dział - kuchnia, a w kuchni się nie tańczy... Razz
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #6 : 2011-01-01, 08:51:31 »

Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #7 : 2011-01-01, 09:01:56 »

A co "duńskiego" jest w tej pieczeni?  Shocked
Mięso?  Wink Mr. Green
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #8 : 2011-01-01, 09:31:41 »

Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #9 : 2011-01-01, 09:32:25 »

A co "duńskiego" jest w tej pieczeni?  Shocked
Mięso?  Wink Mr. Green

To, że jest ona duńskim przysmakiem narodowym... Razz Razz
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #10 : 2011-01-01, 10:08:23 »

Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać  mięsa od dołu...

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #11 : 2011-01-01, 11:01:17 »

A mnie to wygląda na pieczeń polską lub litewską ...  Very Happy
W obojgu narodach jadało się takie rarytasy na szlacheckich stołach dzień dnia.
Koniecznie na maśle klarowanym...  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #12 : 2011-01-01, 11:04:03 »


Pozwalam na zmianę nazwy...  Wink  pewnie nie jest ona zbytnio trafiona. Może "adampio" zna jej prawdziwą nazwę...   Rolling Eyes
Zapisane

WojciechS
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #13 : 2011-01-01, 11:14:14 »

Staropolska pieczeń duńskiego Górola proponuję...  Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #14 : 2011-01-01, 11:24:12 »

 Laughing ... idealnie pasuje... Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #15 : 2011-01-01, 13:57:18 »

.... Widać spieczoną skórkę, ale nie widać  mięsa od dołu...

A próbowałaś odwrócić talerzyk i tak zrobić zdjęcie? Wink  Very Happy Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #16 : 2011-01-01, 14:03:11 »

 Laughing Nie. To są dopiero moje początki w fotografowaniu. Jeszcze tak ze dwa lata i się wprawię. Będę fotografowała mięso nawet pod talerzem... Laughing Nawet jeszcze przed ubojem... Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #17 : 2011-01-01, 14:08:08 »

... Laughing Nawet jeszcze przed ubojem... Laughing

 Laughing Laughing Laughing
Jeżeli doczekamy się takich zdjęć od Ciebie, jakie robił Blackend u siebie w lesie, to ....................... Wink "hejnał" przestanie być potrzebny.  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70544


Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #18 : 2011-01-01, 14:11:58 »

 Laughing Wolę jednak hejnał... Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń duńska
« Odpowiedz #19 : 2011-01-01, 14:15:36 »

Gratulacje, Reniu!
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.