renia
|
http://good-times.webshots.com/photo/2463072840071876585GTgHuc Zamieszczam zdjęcie mięsa bez zgody autora, ale mam nadzieję, że On mi to wybaczy... Nie zdradzę, że tym autorem jest "adampio" Pieczeń tę wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę ją polecić. Potrzebny jest do niej kawałek mięsa wieprzowego (może być nawet kilkukilogramowy) koniecznie ze słoniną i skórą. Może to być schab, lub karkówka (ja miałam karkówkę). Mięso naciąć z góry (całą słoninę ze skórą, aż do chudego mięsa) co centymetr po całej jego szerokości. Następnie należy natrzeć mięso przyprawami z solą, dając ich najwięcej na górę (na skórkę), również w miejsca nacięcia. Ja dałam pieprz ziołowy, naturalny, gałkę muszkatołową, mielone zielę angielskie, vegetę, słodką paprykę mieloną, majeranek i oregano. Można dać inne przyprawy, według upodobania. Jeszcze należy powkładać liście laurowe w nacięcia w słoninie. Wystarczy w co trzecie nacięcie ( jak na zdjęciu). Takie mięso w przyprawach, zakryte szczelnie folią, powinno poleżeć w lodówce przynajmniej dobę. Ja piekłam ponad cztery kilogramowy kawałek mięsa 4 godziny - w piekarniku elektrycznym nastawionym pierwszą godzinę na 250 oC a pozostałe 3 godziny na 200 ( przy mniejszym kawałku mięsa należy czas pieczenia odpowiednio skrócić). Mięso piekłam w brytfannie, owinięte dokładnie folią aluminiową, przez 3 godziny, a następnie godzinę piekłam je odkryte z włączonym tylko grzaniem od góry, tak aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca. Słonina stopiła się w ponad połowie, a skórka zrobiła się brązowa, bardzo chrupiąca i smaczna. Mięso zostało bardzo soczyste i mięciutkie. Pychota...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jak tylko zoczę karkówkę z ową słoniną i skórą to upiekę jak we wzorze Boczek też z pewnością w takich przyprawach będzie dobry, skoro dobry jest w przyprawie do piernika (boczek korzenny ). O boczek ze skórą łatwo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Drugą partię boczku też nacinałam od strony skóry co centymetr Dzięki fotografii Adampio. Nauka nie poszła w las
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Z tym boczkiem to jest bardzo dobry pomysł. Z pewnością go również wypróbuję. Boczek powinien trochę krócej się piec, bo jest na ogół cieńszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tutaj jest dział - kuchnia, a w kuchni się nie tańczy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Tutaj jest zdjęcie tej pieczeni zrobione z góry. Widać spieczoną skórkę, ale nie widać mięsa od dołu...
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A mnie to wygląda na pieczeń polską lub litewską ... W obojgu narodach jadało się takie rarytasy na szlacheckich stołach dzień dnia. Koniecznie na maśle klarowanym...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pozwalam na zmianę nazwy... pewnie nie jest ona zbytnio trafiona. Może "adampio" zna jej prawdziwą nazwę...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Staropolska pieczeń duńskiego Górola proponuję...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Gratulacje, Reniu!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|