forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 03:44:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Żurek i zawarte w nim węglowodany
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Żurek i zawarte w nim węglowodany  (Przeczytany 6544 razy)
Tomkiewicz
Go


Email
Żurek i zawarte w nim węglowodany
« : 2006-03-06, 01:24:27 »

   Chodzi o żurek płynny w butelce rzecz jasna.
           Zauważyłem dwa - Barszcz biały oraz Żurek Śląski i za nic nie mogę dojść , ile WW znajduje się w owych butelczynach (500 ml) !! W tabelach z garmażerią pisze, że jest ich w 100 ml 31 gr., a gdzie indziej już 48 ! Lubię żurek i jestem w kropce. Może ktoś z Was wie cos na ten temat, a może miał jakieś niemiłe doświadczenia będąc na Żo i jedząc żurek ??

Tomek
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: Żurek i zawarte w nim węglowodany
« Odpowiedz #1 : 2006-03-06, 07:16:59 »

Zakwas "chodzi" na fermentacji mlekowej, a więc jeśli wyjściowo da się odpowiednią ilość węglowodanów, można doprowadzić do odpowiedniego zakwaszenia, przy minimalej zawartości węglowodanów w produkcie finalnym. Zakwas lepiej robić samemu.
A tego kupnego "żura" nie wlewasz na wywar z kości?, albo inny rozcieńczalnik - w takim przypadku zmienia się BTW.
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Żurek i zawarte w nim węglowodany
« Odpowiedz #2 : 2006-03-06, 14:47:52 »

najlepiej zrobić własny zurek,kupić sobie mąkę zurek,odwazyć 2-3 łyzki policzyć węglowodany dodać czosnek,jak kto lubi,zalać przegotowaną wystudzoną wodą.Postawić w ciepłym miejscu na ok.4-5 dni.Przemieszać kilka razy i oczywiście przykryć słoik talerzykiem.Zyczę smacznego.         
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: Żurek i zawarte w nim węglowodany
« Odpowiedz #3 : 2006-03-06, 15:06:28 »

Po ugotowaniu zurku(oczywiście na wywarze z kości) rozlać na równe porcje, sumę węglowodanów podzielić przez ilość porcji,w ten sposób otrzymamy ilość węglowodanów dla jednej osoby.W ten sposób nie musimy się martwić ile wody wyparuje podczas gotowania. 
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 18 zapytaniami.