renia
|
Upiekłam go według przepisu na chleb orzechowy Ćwierciakiewiczowej (przepis nr 13 "Książka Kucharska" J. Kwaśniewskiego) - zastępując orzechy migdałami. Do ciasta dałam połowę składników, co jest podana w przepisie. Migdały zmieliłam maszynką do mięsa. Dodałam do składników jeszcze szczyptę soli. Chleb wyjęłam z piekarnika dopiero po częściowym wystudzeniu. Mi bardzo ten chlebek smakuje. Na zdjęciu jest jeszcze zawijanka z boczku też mojej roboty (pieczona w piekarniku 3 godziny).
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
No to wstawiamy składniki :
- 240 g mielonych migdałów - można w maszynce do mięsa - 130 g masła - 160 g (8 szt) żółtek - 180 g białek - 1/2 łyżeczki do kawy soli
oraz masło do wysmarowania formy, 20 g i bułka tarta też do wysypania formy, 10 g
Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy. Formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Upiec.
Gotowego chleba było 636 g. W 100 g :
- Białko = 11,22 g; Tłuszcz = 38,08 g; W = 5,50 g; - B : T : W = 1 : 3,39 : 0,49
W moich tabelach migdały mają B = 10 g; T = 28 g; W = 10 g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Teresa Ty wzięłaś dane dla migdałów słodkich. A chyba powinny być dla gorzkich, bo w innych tabelach podają tylko dla tych drugich. No ja nie znam się na migdałach... jedynie czasami myślę o niebieskich...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Wdunskich tabelach podaja BTW 20:39:20 dla migdalow ( ale nie tych niebieskich)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy.
Ja dałam mniej niż pół łyżeczki soli. Dosłownie szczyptę do ubijanych białek. A białek na sztuki to dałam 7.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić O cyjanku, wit. B17 i migdałach gorzkich .... to temat niestety "farmaceutyczny" Ale da się to kupić, http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2651 albo wydłubać
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Zostanę przy słodkich A ilość białek "udało mi się" opuścić, choć planowałam wstawić. Przepraszam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No coś TY? Przynajmniej miałam co napisać...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
slodkie maja BTW 20-52-20.5 a gozkie 20-25-7.5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
slodkie maja BTW 20-52-20.5 a gozkie 20-25-7.5
Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego. Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
slodkie maja BTW 20-52-20.5 a gozkie 20-25-7.5
Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego. Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą. pomylilo mi sie- gozkie tez maja 52 tluszczu ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W "Książce kucharskiej" tabela 8 strona 418:
- migdały gorzkie - 20,0; 52,0; 7,6; - migdały słodkie - 10,0; 28,0; 10,0.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|