forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2020-10-24, 04:44:35

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
584451 wiadomoci w 4036 wtkach; wysane przez 36 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: buciaratti
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb migdałowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb migdałowy.  (Przeczytany 36356 razy)
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #20 : 2011-01-14, 16:12:56 »

O ja!  Shocked
No WRESZCIE teraz widzę wyraźnie na własne źrenice, że: "Kwaśniewski siem myli" i "od tuscu siem tyjem" ...  Wink
To jeść te migdały, czy nie jeść tych migdałów?  Confused
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #21 : 2011-01-14, 18:35:50 »

Kurczę. Tych słodkich migdałów (Sweet almond (Prunus amygdalus dulcis)) nie ma nawet w najwiekszej bazie, nalusda.
Sa tylko gorzkie. W wiekszej ilosci szkodliwe(chociaz smaczne).
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #22 : 2011-01-14, 18:45:20 »

Jeszcze jedno. W polsce nie widzialem gorzkich migdalow (moze do zlych sklepow chodze). Kupuje czasem jak ola robi tort smietanowy z migdalami. Zdarza sie to chyba raz  w roku bo: z zasady nie jemy zadnych ciast/deserow, mimo ze ten tort to w wiekszosci bita smietana.
Ale o migdalach, te migdaly w polsce to sa slodkie. Pamietam z 20lat temu w NRD to kupowalem gorzkie i slodkie.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #23 : 2011-01-14, 21:36:07 »

Jeszcze raz powiem, BTW migdalow, tych i tamtych, miesci sie w granicach teoretycznego, optymalnego BTW. Wie po co ta dyskusja?
Zapisane
Libertador
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #24 : 2011-01-15, 02:30:57 »

To ja z innej, choc chlebowej, beczki. Ostatnio, na Swieta, robilem chleb orzechowy wg. przepisu z Ksiazki kucharskiej, pozycja bodaj 12 (ten przed chlebem Cwierciakiewiczowej) i jakis dziwny wyszedl, choc robilem jak przykazano (troche tylko ze skladnikami zmienialem proporcje, bo robilem 1/3 takiego chleba, na sprobowanie, a nie wszystkie skladniki daly sie rowno podzielic przez 3). Najpierw miekki byl, jak biszkopt do ciasta, wiec postanowilem zrobic z niego suchara odstawiajac na pare dni by zasechl sie. Po owych dniach, byl bardzo gorzki, gorzkniejac jeszcze bardziej z biegiem czasu. Dodatkowo srodek mial ciemniejszy, niz wtedy gdy go odstawialem.
Teraz pytanie. Skad taka reakcja, czy moze od orzechow, czy mozna trzymac poza lodowka jak zwykly chleb, no i  dlaczego mi nie wyszedl? Wink
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #25 : 2011-01-15, 08:31:00 »

 Laughing
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  Very Happy
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #26 : 2011-01-15, 08:41:10 »

Teraz pytanie. Skad taka reakcja...

Teraz odpowiedź:
Założyłeś sobie chów: Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, czyli pospolitych tlenowych bakterii gnilnych...
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #27 : 2011-01-15, 10:05:30 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 59476


Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #28 : 2011-01-15, 10:15:15 »

Ja mieliłam migdały z łuską. Confused Czy to coś szkodzi?
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #29 : 2011-01-15, 11:10:10 »

... zrobic z niego suchara ...

Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg  i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy.
Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody.
I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia!
Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem.
Zapisane
Libertador
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #30 : 2011-01-15, 14:25:32 »

Laughing
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  Very Happy

Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny.


... zrobic z niego suchara ...

Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg  i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy.
Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody.
I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia!
Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem.

Z tym sucharem to moze troche przesadzilem. Chodzi mi o takie zeschniecie, jak sie chleby po 2-3 dniach zsychaja. Tego chleba nie dało się na początku posmarować, więc chciałem żeby stwardniał i tyle. A czy takie suchary tracą tylko wodę czy też tłuszcz z nich wypływa?
No i pytanie o przechowanie. Czy można takie chleby trzymać w chlebaku, czy trzeba w lodowce? Czy trzymajac w chlebaku znow sie on zepsuje?
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #31 : 2011-01-15, 14:52:02 »

Laughing
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep.
Jak myślisz?  Very Happy

Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny.

No jednak kiep...  Very Happy
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #32 : 2011-01-15, 15:06:42 »

... ski przepis...  Sad
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #33 : 2011-01-15, 17:49:55 »

W przepisie wyżej wkradł się błąd:
jest-
Razem B.215,0 T.276,0 W.49,8
1:1,3:,2
winno być
1:1,3:0,2

/klawiaturka do wymiany/
Zapisane
Libertador
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #34 : 2011-01-21, 17:11:42 »

Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.
Zapisane
Libertador
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #35 : 2011-01-21, 23:06:17 »

Powiem tak. Ten chleb orzechowy moze i bylby dobry, jesli tylko bylby chlebem. Robie wedlug przepisu, zachowuje proporcje, a wychodzi miekkie ciasto ktorego nie mozna rowno ukroic, nie mowiac juz o posmarowaniu maslem. Ciekawe jak dlugo wytrzyma i nie popsuje sie. A juz na pewno nie ma on konsystencji grahama, wyglad moze i tak, ale konsystencja juz nie.
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #36 : 2011-01-22, 08:07:47 »

O ile wiem, to masło się smaruje na placki serowojajeczne i ostatecznie na żółty ser, a "chlebki" są substytutem dla tych, co się nie odzyczaiły od wypieczonego zakwasu candidowego.
Biada im, bo złą karmę mają i nawet DO im nie pomoże! ...  Wink Mr. Green
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #37 : 2011-01-22, 09:36:55 »

Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.

Ja robilem i nie mialem zadnego problemu z konsystenjca. Po upieczeniu pokroilem na kromki, poprzekladalem papierem pergaminowym i do zamrazarki. Czasami lezal w zamrazarce kilka miesiecy.

Ja robie co prawda wg przepisu Pani Cwierciakiewiczowej i w tym przepisie maki nie ma a chleb sie trzyma dobrze. Very Happy

Maslo musi byc miekkie aby moc ten chleb posmarowac ale jaki z tym problem?
Zapisane
Libertador
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #38 : 2011-01-22, 13:59:12 »

Problem taki ze chleb sie rozpada i nawet nie idzie go utrzymac w palcach, nie mowiac juz by na niego cokolwiek polozyc.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #39 : 2011-01-22, 14:52:02 »

... jak mam chec na chleb, to biore kawaleczek dobrego zwyklego chleba np. do dobrej jajecznicy,na to odpowiednia ilosc masla  i gitara,ale bobta co chceta Razz Cool...
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.06 sekund z 19 zapytaniami.