forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 10:58:59

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669690 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chleb migdałowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chleb migdałowy.  (Przeczytany 94198 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Chleb migdałowy.
« : 2011-01-13, 18:50:38 »


Upiekłam go według przepisu na chleb orzechowy Ćwierciakiewiczowej (przepis nr 13 "Książka Kucharska" J. Kwaśniewskiego) - zastępując orzechy migdałami.
Do ciasta dałam połowę składników, co jest podana w przepisie.
Migdały zmieliłam maszynką do mięsa. Dodałam do składników jeszcze szczyptę soli. Chleb wyjęłam z piekarnika dopiero po częściowym wystudzeniu. Mi bardzo ten chlebek smakuje.
Na zdjęciu jest jeszcze zawijanka z boczku też mojej roboty (pieczona w piekarniku 3 godziny).

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #1 : 2011-01-13, 19:40:31 »

No to wstawiamy składniki :

- 240 g mielonych migdałów - można w maszynce do mięsa
- 130 g masła
- 160 g (8 szt) żółtek
- 180 g białek
- 1/2 łyżeczki do kawy soli

oraz masło do wysmarowania formy, 20 g
i bułka tarta też do wysypania formy, 10 g

Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy. Formę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Upiec.

Gotowego chleba było 636 g. W 100 g :

- Białko = 11,22 g; Tłuszcz = 38,08 g; W = 5,50 g;
- B : T : W = 1 : 3,39 : 0,49 

W moich tabelach migdały mają B = 10 g; T = 28 g; W = 10 g.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #2 : 2011-01-13, 20:13:00 »

Teresa Ty wzięłaś dane dla migdałów słodkich. A chyba powinny być dla gorzkich, bo w innych tabelach podają tylko dla tych drugich. No ja nie znam się na migdałach... Rolling Eyes  jedynie czasami myślę o niebieskich... Wink
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #3 : 2011-01-13, 21:10:33 »

Wdunskich tabelach podaja BTW 20:39:20 dla migdalow ( ale nie tych niebieskich) Laughing
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #4 : 2011-01-13, 21:30:20 »

Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić  Smile   
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #5 : 2011-01-13, 22:03:55 »


Tutaj jest ciekawy artykuł o migdałach...samo zdrowie...

http://www.zdrowylink.pl/migdaly-wartosci-odzywcze
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #6 : 2011-01-13, 22:13:49 »




Utrzeć masło i nadal ucierając dodać po jednym żółtku na zmianę z łyżką mielonych migdałów. Ubić na sztywno pianę z białek z 1/2 łyżeczki do kawy soli i dodać tę pianę do masy.


Ja dałam mniej niż pół łyżeczki soli. Dosłownie szczyptę do ubijanych białek.

A białek na sztuki to dałam 7.
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #7 : 2011-01-13, 22:17:36 »

Reniu, piekłaś ze słodkich. Gorzkich nie ma w sprzedaży, mają dużo, zdaje się, cyjanku. Za to to te gorzkie pachną migdałowo i dla tego są dodawane w malutkiej liczbie do słodkich. Tak tymczasem umiem. Można mnie dokształcić  Smile  

O cyjanku, wit. B17 i migdałach gorzkich ....  to temat niestety "farmaceutyczny"Rolling Eyes
Ale da się to kupić,
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2651

albo wydłubać Wink Very Happy

Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #8 : 2011-01-13, 22:30:16 »

Zostanę przy słodkich Smile 

A ilość białek "udało mi się" opuścić, choć planowałam wstawić. Przepraszam  Smile   
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72232


Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #9 : 2011-01-13, 22:35:33 »


No coś TY?  Shocked Przynajmniej miałam co napisać... Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #10 : 2011-01-14, 07:10:39 »

 Laughing  , pouczające  Very Happy   
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #11 : 2011-01-14, 07:54:03 »

Ja nie pojmuje tych pojec; slodkie migdaly, gorzkie migdaly. U mnie jest jeden rodzaj i nie mam pojecia jakie to sa. Tabele dunkie podaja zawartosc BTW tylo dla jednych, wiec o co tu chodzi? Laughing Laughing Laughing
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #12 : 2011-01-14, 07:56:10 »

slodkie maja BTW 20-52-20.5  a gozkie  20-25-7.5
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #13 : 2011-01-14, 08:21:54 »

slodkie maja BTW 20-52-20.5  a gozkie  20-25-7.5

Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.
Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów Smile  ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą.
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #14 : 2011-01-14, 14:12:16 »

slodkie maja BTW 20-52-20.5  a gozkie  20-25-7.5

Niezły rozstrzał. W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.
Na opakowaniu (posiadam kilogram migdałów Smile  ) zero informacji. Taki jest handel, że nie wymaga informacji, a niektórzy producenci, czy importerzy się nie silą.

 Embarassed pomylilo mi sie- gozkie tez maja 52 tluszczu Laughing Cool...
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #15 : 2011-01-14, 14:22:12 »

hihihihihi.... Laughing Laughing Laughing Laughing

Najwazniesze, ze maja optymalne proporcje a reszta jest milczeniem Laughing
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #16 : 2011-01-14, 14:36:38 »

W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76 - tab. 3 poz. 4 od dołu, czwatra kolumna widzę - T 53,5%...  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #17 : 2011-01-14, 15:35:36 »

W moich zbiorach bibliotecznych 10 - 28 - 10, tak jak w Tabelach doktora Kwaśniewskiego.

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=76 - tab. 3 poz. 4 od dołu, czwatra kolumna widzę - T 53,5%...  Cool

To błąd, przydałaby się errata, ponieważ w tabeli 3 podane są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego.  Cool Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #18 : 2011-01-14, 15:48:10 »

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=77 Tabela 8 poz. 9 i 10 od góry .....
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chleb migdałowy.
« Odpowiedz #19 : 2011-01-14, 15:51:17 »

W "Książce kucharskiej" tabela 8 strona 418:

- migdały gorzkie - 20,0; 52,0; 7,6;  
- migdały słodkie - 10,0; 28,0; 10,0.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.