Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Chleb migdałowy. (Przeczytany 94323 razy)
|
WojciechS
Go
|
O ja! No WRESZCIE teraz widzę wyraźnie na własne źrenice, że: "Kwaśniewski siem myli" i "od tuscu siem tyjem" ... To jeść te migdały, czy nie jeść tych migdałów?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Kurczę. Tych słodkich migdałów (Sweet almond (Prunus amygdalus dulcis)) nie ma nawet w najwiekszej bazie, nalusda. Sa tylko gorzkie. W wiekszej ilosci szkodliwe(chociaz smaczne).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Jeszcze jedno. W polsce nie widzialem gorzkich migdalow (moze do zlych sklepow chodze). Kupuje czasem jak ola robi tort smietanowy z migdalami. Zdarza sie to chyba raz w roku bo: z zasady nie jemy zadnych ciast/deserow, mimo ze ten tort to w wiekszosci bita smietana. Ale o migdalach, te migdaly w polsce to sa slodkie. Pamietam z 20lat temu w NRD to kupowalem gorzkie i slodkie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Jeszcze raz powiem, BTW migdalow, tych i tamtych, miesci sie w granicach teoretycznego, optymalnego BTW. Wie po co ta dyskusja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Libertador
Go
|
To ja z innej, choc chlebowej, beczki. Ostatnio, na Swieta, robilem chleb orzechowy wg. przepisu z Ksiazki kucharskiej, pozycja bodaj 12 (ten przed chlebem Cwierciakiewiczowej) i jakis dziwny wyszedl, choc robilem jak przykazano (troche tylko ze skladnikami zmienialem proporcje, bo robilem 1/3 takiego chleba, na sprobowanie, a nie wszystkie skladniki daly sie rowno podzielic przez 3). Najpierw miekki byl, jak biszkopt do ciasta, wiec postanowilem zrobic z niego suchara odstawiajac na pare dni by zasechl sie. Po owych dniach, byl bardzo gorzki, gorzkniejac jeszcze bardziej z biegiem czasu. Dodatkowo srodek mial ciemniejszy, niz wtedy gdy go odstawialem. Teraz pytanie. Skad taka reakcja, czy moze od orzechow, czy mozna trzymac poza lodowka jak zwykly chleb, no i dlaczego mi nie wyszedl?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep. Jak myślisz?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Teraz pytanie. Skad taka reakcja... Teraz odpowiedź: Założyłeś sobie chów: Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, czyli pospolitych tlenowych bakterii gnilnych...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja mieliłam migdały z łuską. Czy to coś szkodzi?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
... zrobic z niego suchara ... Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy. Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody. I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia! Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep. Jak myślisz? Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny. ... zrobic z niego suchara ... Aby uzystać suchary z chleba optymalnego, który zawsze przechowuje się w warunkach chłodniczych, należy pokroić go na stosowne porcje, wsadzić do lekko uchylonego piekarnika nagrzanego do około 50st.C, na termoobieg i trzymć tak długo, aż straci około połowę lub więcej masy. Ponieważ suszenie zagęszcza składniki odżywcze, stosownie do utraty masy, należy zawartość BTW w 100g suchara zwiększyć o % utraconej wody. I tak np: przy 100g BTW produktu mokrego o zawartości np: 10:20:5 w gramach, po utarcie połowy masy w 100g suszu zawartość BTW będzie wynosić około: 20:40:10, choć proporcja się nie zmienia! Oznacza to, że spożycie 50g suchara, równoważne jest ze spożyciem 100g produktu przed suszeniem. Z tym sucharem to moze troche przesadzilem. Chodzi mi o takie zeschniecie, jak sie chleby po 2-3 dniach zsychaja. Tego chleba nie dało się na początku posmarować, więc chciałem żeby stwardniał i tyle. A czy takie suchary tracą tylko wodę czy też tłuszcz z nich wypływa? No i pytanie o przechowanie. Czy można takie chleby trzymać w chlebaku, czy trzeba w lodowce? Czy trzymajac w chlebaku znow sie on zepsuje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Kiepski przepis, albo z ciebie kiep. Jak myślisz? Mysle, ze kultury troche by ci sie przydalo chamie korzenny. No jednak kiep...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
... ski przepis...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
W przepisie wyżej wkradł się błąd: jest- Razem B.215,0 T.276,0 W.49,8 1:1,3:,2 winno być 1:1,3:0,2
/klawiaturka do wymiany/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Powiem tak. Ten chleb orzechowy moze i bylby dobry, jesli tylko bylby chlebem. Robie wedlug przepisu, zachowuje proporcje, a wychodzi miekkie ciasto ktorego nie mozna rowno ukroic, nie mowiac juz o posmarowaniu maslem. Ciekawe jak dlugo wytrzyma i nie popsuje sie. A juz na pewno nie ma on konsystencji grahama, wyglad moze i tak, ale konsystencja juz nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
O ile wiem, to masło się smaruje na placki serowojajeczne i ostatecznie na żółty ser, a "chlebki" są substytutem dla tych, co się nie odzyczaiły od wypieczonego zakwasu candidowego. Biada im, bo złą karmę mają i nawet DO im nie pomoże! ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czy ktos kiedykolwiek robil chleb orzechowy wedle przepisu z KK? Dochodze powoli do wniosku, ze za malo tam maki, bulki, by utrzymac to wszystko i dlatego ten chleba taki miekki, ze nie da sie posmarowac na nim masla. Po prostu rozpada sie.
Ja robilem i nie mialem zadnego problemu z konsystenjca. Po upieczeniu pokroilem na kromki, poprzekladalem papierem pergaminowym i do zamrazarki. Czasami lezal w zamrazarce kilka miesiecy. Ja robie co prawda wg przepisu Pani Cwierciakiewiczowej i w tym przepisie maki nie ma a chleb sie trzyma dobrze. Maslo musi byc miekkie aby moc ten chleb posmarowac ale jaki z tym problem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Libertador
Go
|
Problem taki ze chleb sie rozpada i nawet nie idzie go utrzymac w palcach, nie mowiac juz by na niego cokolwiek polozyc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
... jak mam chec na chleb, to biore kawaleczek dobrego zwyklego chleba np. do dobrej jajecznicy,na to odpowiednia ilosc masla i gitara,ale bobta co chceta ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|
|