juan
Go
|
witam Was forumowicze i mam pytanie odnosnie białka z warzyw, czy je tez liczymy do btw? bo na przykład taki groszek zielony ma tego białka troche dużo biorąc pod uwage inne warzywka oczywiście :lol:Wiem ze moge na Was liczyc,pytam bo cały czas sie ucze i z góry Dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Białko roślinne wliczamy koniecznie, jeśli ... Np: jeśli zjesz 10kg ogórków, to dostarczysz organizmowi 50g białka!!! JASNE?
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Ogolnie przyjelo sie, ze nie liczymy. Jednak moim zdaniem zalezy ile tych warzyw zjadasz i jak one maja duzo bialka - sa rozne warzywa, jedne maja znikome ilosci, a drugie duzo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja wiem, że jeśli jesteśmy chorzy, czy też mamy jakieś dolegliwości, to powinniśmy wszystkie białka liczyć. Np w jednej arkadii liczą białko roślinne (wdedy lekarz zapisuje go w dziennym przydziale ok. 10g więcej) a w drugiej nie zalecają liczyć białka roślinnego i wtedy (przynajmniej mi) lekarz wpisał w dzienną rozpiskę go o 10g mniej.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No to juz wiesz "juan"?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Białko roślinne wliczamy koniecznie, jeśli ... Np: jeśli zjesz 10kg ogórków, to dostarczysz organizmowi 50g białka!!! JASNE? Jak ja lubię ten przykład z ogórkami... też go na początku DO dostałam jako przykład...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
"juan" ja Ci radze rob jak uwazasz ale przede wszystkim zacznij od przeczytania ksiazki, bo tu jest nas kilku aktywnych forumowiczow ale jak widzisz kilkanascie zdan. Miej swoje po przeczytaniu ksiazki. A tak pomijajac juz wszystko inne to ile wg Twoich danych jest proteiny w zielonym groszku?
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Bez żadnej wątpliwości białko z groszku wliczamy do dawki pokarmowej, jeśli ten groszek stanowi podstawę potrawy. 0,5kg groszku dostarcza aż około 20g białka!!!To pasza wybitnie wysokobiałkowa, jak reszta strącznowych. Tylko to nie jest Dieta Optymalna!
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...groszek jest chyba jeszcze gorszy od czkru,nie doec ze nic nie warty to jeszcze powoduje silne wzdecia i....GAZY ...
|
|
|
|
|
|
|
juan
Go
|
dziekuje za wyczerpujące odpowiedzi i nie omieszkam sie do nich dostosować
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
M.in. źródło białka — na topie jest białko z serwatki i groszku. Zdaniem ekspertów, na wielką karierę czeka jeszcze białko owadów. Odczarowywane są też tłuszcze. Przez lata do jednego worka wrzucano te dobre i niedobre, teraz konsumenci szukają nienasyconych http://www.pb.pl/4321510,28799,czego-chcemy-na-stolach-galeriano i znajdują, oleje w śmietanach serach jogurtach, maśle.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Ciekawostka dosc dziwna jest w ogole pojmowanie tematu "trendow" w zywieniu czlowieka. Tak jakby to zalezalo od mody. No i zalecenia jak zrobic etykietke zeby klient byl zadowolony. Pachnie manipulacja i oszustwem.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|