forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 16:10:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  goralska/ olczanska kapusta
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: goralska/ olczanska kapusta  (Przeczytany 42928 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #20 : 2011-02-14, 09:48:30 »


Może to tajemnica rodzinna... Rolling Eyes Cool Wink
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #21 : 2011-02-14, 09:49:16 »

To może 50 g weź wędzonego, a 150 świeżego?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #22 : 2011-02-14, 09:54:28 »

Jeszcze trochę poczekam na "adampia". Chciałam robić dzisiaj barszcz, ale pytałam się rodzinki i wygrał kapuśniak... Very Happy
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #23 : 2011-02-14, 09:58:46 »

"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?

Proszę o odpowiedź - pilne! Cool Laughing


Odpowiadam pilnie, juz nawet przestalem pracowac aby odpowiedziec Laughing

Slonina swieza a boczek wedzony Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #24 : 2011-02-14, 10:08:38 »

 Laughing ...dzięki  Very Happy na Ciebie to jednak można liczyć... Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #25 : 2011-02-14, 15:02:56 »

Już jesteśmy po degustacji zupy... Very Happy Mój maż powiedział, że aż 30 lat musiał czekać na taka zupę (sklamał - bo tylko 29 Laughing ) w której tłuszcz ze skwarkami na górze pływa. To jest zupa, jaką robiła moja teściowa (w każdym bądź razie podobna - też z rozgniatanymi ziemniakami). Mi ten kapuśniak bardzo smakował, pracy z nim było chyba nawet mniej, bo nie trzeba było robić zasmażki oddzielnie. Kapuśniak ten jest trochę ciemniejszy od tradycyjnego (przynajmniej u nas), gdyż od podsmażania kapusta ma taki złotawy kolor. Smakowita....

Aha, ja dodałam jeszcze trochę włoszczyzny...(gotowałam ją razem z ziemniakami)
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #26 : 2011-02-14, 16:31:31 »


Moje wykonanie kapuśniaku... Very Happy

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #27 : 2011-02-14, 16:36:31 »

Oj wyglada sakramencko dobrze. Narobilas mi apetytu.

Problem jest w Danii z dobra kielbasa, Duny nie maja pijecia o kielbasach takich, ktore mozna wlozyc do np zupy. Maja 1000 rodzajow salami i parowek ale do zupy jest cos co przypomina biala ale nawet moja corka, ktora nie jest zwolenniczka kielbas mowi, ze to jakies tam dunskie g..... i, ze przy bialej to ona nawet nie lezala. Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #28 : 2011-02-14, 16:40:23 »

U nas z tymi kiełbasami jest też coraz gorzej. Była dobra kiełbasa śląska, ale zaczęli dodawać do niej jakąś sztuczną papkę  Mad . Teraz kupuję mazurską. Na razie nie jest oszukana i na ciepło smakuje nieźle. Very Happy Very Happy
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #29 : 2011-02-14, 20:25:10 »


Moje wykonanie kapuśniaku... Very Happy

Pycha!!! Very Happy  Złoty kapuśniak Wink Smile

Ja zamiast kiełbasy pakuję więcej boczku wędzonego, pokrojonego w paski, bo kiełbasy w Polsce ... sami wiecie. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #30 : 2011-02-14, 20:37:33 »

Ja też wolę bardziej boczek niż kiełbasę, ale daję jedno i drugie, bo u nas każdy ma inny gust...czy smak... Rolling Eyes czy apetyt... Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #31 : 2011-02-15, 12:35:27 »

Stało się!  Musiałem sprawdzić Cool

Popełniłem tę tajemniczą potrawę z Olczańskiego Wierchu. Wink
Według mnie ma tyle wspólnego z kapuśniakiem ile podobnych produktów w nich użyto.  Cool
Adamie, jest jak pisałeś zawiesista i zaje... seksowna. Wink Very Happy Very Happy
Dziękuję Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #32 : 2011-04-18, 09:57:53 »

Adamowa Olczańska  Very Happy doczekała się u mnie kolejnych mutacji... tym razem pod tajemniczą, roboczą nazwą  Cool ...   "C". Wink Very Happy Very Happy Very Happy


"C" jak ... wędzone żeberka.  Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #33 : 2011-04-20, 08:53:45 »

Olczańska „[…] jest jak lawa,
Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa,
Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi;
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi”.

Adamie, dziś już czwarta "mutacja" ... "D" . Wink  Laughing Laughing Laughing

"D" jak ... wędzone podgardle.  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #34 : 2011-04-20, 08:58:36 »

Radzio co to jest... Rolling Eyes Oda do Olczańskiej? Shocked Laughing Wink
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #35 : 2011-04-20, 09:03:20 »

 Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #36 : 2011-04-20, 09:10:42 »

To jest chyba Twoja nowa miłość... Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #37 : 2011-04-26, 13:51:50 »

Moja chyba też, bo dzisiaj - tak po Świętach -  mi się zamarzyła i już "pyrka" w garnku... Very Happy
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #38 : 2011-04-26, 16:41:46 »

To jest chyba Twoja nowa miłość... Cool

Nowa konieczność...  Cool  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: goralska/ olczanska kapusta
« Odpowiedz #39 : 2011-04-26, 17:07:07 »

Ważne, że pyszna... Very Happy
Zapisane

Strony: 1 [2] 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 20 zapytaniami.