|
Teresa Stachurska
Go
|
To może 50 g weź wędzonego, a 150 świeżego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze trochę poczekam na "adampia". Chciałam robić dzisiaj barszcz, ale pytałam się rodzinki i wygrał kapuśniak...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"adampio" a słoninę i boczek dajesz świeże czy wędzone?
Proszę o odpowiedź - pilne! Odpowiadam pilnie, juz nawet przestalem pracowac aby odpowiedziec Slonina swieza a boczek wedzony
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Już jesteśmy po degustacji zupy... Mój maż powiedział, że aż 30 lat musiał czekać na taka zupę (sklamał - bo tylko 29 ) w której tłuszcz ze skwarkami na górze pływa. To jest zupa, jaką robiła moja teściowa (w każdym bądź razie podobna - też z rozgniatanymi ziemniakami). Mi ten kapuśniak bardzo smakował, pracy z nim było chyba nawet mniej, bo nie trzeba było robić zasmażki oddzielnie. Kapuśniak ten jest trochę ciemniejszy od tradycyjnego (przynajmniej u nas), gdyż od podsmażania kapusta ma taki złotawy kolor. Smakowita.... Aha, ja dodałam jeszcze trochę włoszczyzny...(gotowałam ją razem z ziemniakami)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Moje wykonanie kapuśniaku... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Oj wyglada sakramencko dobrze. Narobilas mi apetytu. Problem jest w Danii z dobra kielbasa, Duny nie maja pijecia o kielbasach takich, ktore mozna wlozyc do np zupy. Maja 1000 rodzajow salami i parowek ale do zupy jest cos co przypomina biala ale nawet moja corka, ktora nie jest zwolenniczka kielbas mowi, ze to jakies tam dunskie g..... i, ze przy bialej to ona nawet nie lezala.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Moje wykonanie kapuśniaku... Pycha!!! Złoty kapuśniak Ja zamiast kiełbasy pakuję więcej boczku wędzonego, pokrojonego w paski, bo kiełbasy w Polsce ... sami wiecie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja też wolę bardziej boczek niż kiełbasę, ale daję jedno i drugie, bo u nas każdy ma inny gust...czy smak... czy apetyt...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Olczańska „[…] jest jak lawa, Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa, Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi; Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi”. Adamie, dziś już czwarta "mutacja" ... "D" . "D" jak ... wędzone podgardle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
To jest chyba Twoja nowa miłość...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Moja chyba też, bo dzisiaj - tak po Świętach - mi się zamarzyła i już "pyrka" w garnku...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ważne, że pyszna...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|