adampio
Gość
|
Zaczynamy od zakwasu na 5-7 dni przed robieniem zupy. 1/2 kgsurowych burakow, obranych i okrojonych w jak najciensze plasterki. Im cieniej tym lepiej pol litra wody 3-4 zabkow czosnku zile angielskie 4 -7 ziaren 3 listki bobkowe 2 lyzki soli na te ilosc wody. Zakryc gaza i czekac 5-7 dni. 500 - 1000 gr pomidorow
Po 5-7 dniach,
gotujemy 500 gr burakow i obieramy je ze skorki
2 litry wywaru gotujemy w garnku. Nie mamy wywaru to gotujemy kosci albo mieso z koscia. W miedzyczasie obieramy i kroimy: 200 gr pietruszki 200 gr marchewki 200 gr selera 200 gr ziemniakow
Jak juz mamy wywar, wkladamy wszystkie warzywa i pomidory, bez burakow.
Teraz dodajemy buraki i zakwas, przegotowujemy. Dodajemy brakujacych skladnikow typu cukier ( troche trzeba)sol itp.
Voila. Gotowe. Zajebisty ukrainski barszcz w polskim wydaniu. Wiem, ze brakuje kapusty ale w waszym wydaniu musi byc fasola, a fasola to nie barszcz ukrainski,powiedziano mi na ukrainie.
Serwujac trzeba na kazdy talerz dac min 50m gr masla. Wowczas smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Gość
|
Zajebisty ukrainski barszcz ... ...znaczy kiedy ten sex uprawiaÄ, podczas jedzenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"adampio" dziÄkujÄ Ci bardzo. ZrobiÄ go z kupnym zakwasem, bo planujÄ barszcz na jutro. Wywar miÄsny zostaĹ mi z miÄsa na galaretÄ (nie dajÄ caĹego, Ĺźeby byĹo mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
"adampio" dziÄkujÄ Ci bardzo. ZrobiÄ go z kupnym zakwasem, bo planujÄ barszcz na jutro. Wywar miÄsny zostaĹ mi z miÄsa na galaretÄ (nie dajÄ caĹego, Ĺźeby byĹo mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu?
Zakwas mozesz tylko dodac do zupy kiedy wszystko jest ugotowane, w kwasie sie nie ugotuja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No tak. Zawsze wszystkie "kwasy" dajÄ na koniec. Jedynie chyba miÄso jest odporne na "kwas" i moĹźna je gotowaÄ razem np. z kapustÄ
kiszonÄ
.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Gość
|
Na takim zakwasie ja robiÄ czysty barszcztk zjadam je z jajkiem na twardo i gotowanym boczkiem oraz z chrzanem. Tylko nie dodajÄ cukru, a barszcz zaprawiam 30% ĹmietanÄ
.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Ja nie zaprawiam smietana ale dodaje lyzke smietany 38 % na kazdy talez. Nie powinno sie gotowac kwasnej smietany i dlatego robie tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Nie bede sie upieral bo kazdy ma swoj smak ale do zup najlepsza jest smietana kwasna. Do sosow zas smietana slodka.Ale jak powiedzialem.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
SprĂłbujÄ z kwaĹnÄ
. Ale do kaĹźdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaĹnych zup?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
...znaczy kiedy ten sex ...
Pisz lepiej po polsku "szeĹÄ" . Wszystko siÄ zgadza, ten przepis jest na szeĹÄ porcji...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
SprĂłbujÄ z kwaĹnÄ
. Ale do kaĹźdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaĹnych zup?
Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany. Taka zupa na krora bardzo namawiam jest soljanka. Taka prawdziwa solianka jest jak nasz bigos, tzn reszki kielbas i mies z calego tygodnia smazona na duzej ilosci tluszczu z wazrywami i td. Jak znajde oryginalny przepis to go wstawie, bo dobra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany.
Dobra. Â U nas w szkolnym barze dolewajÄ
do gotowej zupy trochÄ gÄstej Ĺmietany. Ĺadnie to wyglÄ
da (nie mieszane) ale ja jakoĹ na te zupy nie mam ochoty. Raz jadĹam i smakuje jak pomyje...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany.
Dobra. Â U nas w szkolnym barze dolewajÄ
do gotowej zupy trochÄ gÄstej Ĺmietany. Ĺadnie to wyglÄ
da (nie mieszane) ale ja jakoĹ na te zupy nie mam ochoty. Raz jadĹam i smakuje jak pomyje... Wiesz, ze smietana w zupie to tylko dodatek. Najwzniejszy w zupie jest wywar. Wiadomo, ze w takim barze nikt nie robi wywaru na kosciasch, zeberkach czy tez innym miesie i nie na warzywach tylko na kostce nawt nie Knorra. Dlatego nie bralbym takiej zupy jako adekwatnik. Sprobuj zrobic zupe i dodaj gestej smietany na talerzu, niech sobie ludzie sami rozmieszaja na telarzu a zobaczysz, ze zupa jest lepsza niz ze slodka smietana. Oczywiscie to jest moje zdanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Na pewno tak zrobiÄ. DziÄki za radÄ. CzĹowiek caĹe Ĺźycie siÄ uczy........
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W ĹrodÄ (albo w czwartek) wstawiÄ zdjÄcie barszczu z kwaĹnÄ
ĹmietanÄ
...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Gość
|
Czyli w kulinariach dzieje siÄ a dzieje. Ja teĹź odszukam jeden przepis, zdaje siÄ Ĺźe jest juĹź do niego fotografia. MoĹźe przez to szukanie trochÄ "przetrzeĹşwiejÄ"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Ja jutro robiÄ mielone z paprykÄ
i pomidorami. Nie wiem czy teĹź wstawiaÄ zdjÄcie, bo ponoÄ one zajmujÄ
sporo miejsca na Forum... moĹźe sprĂłbujÄ mniejsze robiÄ - jak z tym keksem - tego Admin nie zlikwidowaĹ, a te duĹźe usuwa...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|