forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-27, 16:15:09

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669805 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Polski barszcz ukrainski- dla Reni  (Przeczytany 20875 razy)
adampio
Gość


Email
Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« : 2011-02-13, 17:30:46 »

Zaczynamy od zakwasu na 5-7 dni przed robieniem zupy.
1/2 kgsurowych  burakow, obranych i okrojonych w jak najciensze plasterki. Im cieniej tym lepiej
pol litra wody
3-4 zabkow czosnku
zile angielskie 4 -7 ziaren
3 listki bobkowe
2 lyzki soli na te ilosc wody.
Zakryc gaza i czekac 5-7 dni.
500 - 1000 gr pomidorow

Po 5-7 dniach,

gotujemy 500 gr burakow i obieramy je ze skorki

2 litry wywaru gotujemy w garnku. Nie mamy wywaru to gotujemy kosci albo mieso z koscia.
W miedzyczasie obieramy i kroimy:
200 gr pietruszki
200 gr marchewki
200 gr selera
200 gr ziemniakow 

Jak juz mamy wywar, wkladamy wszystkie warzywa i pomidory, bez burakow.

Teraz dodajemy buraki i zakwas, przegotowujemy. Dodajemy brakujacych skladnikow typu cukier ( troche trzeba)sol itp.

Voila. Gotowe. Zajebisty ukrainski barszcz w polskim wydaniu. Wiem, ze brakuje kapusty ale w waszym wydaniu musi byc fasola, a fasola to nie barszcz ukrainski,powiedziano mi na ukrainie.

Serwujac trzeba na kazdy talerz dac min 50m gr masla. Wowczas smakuje.


Zapisane
WojciechS
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #1 : 2011-02-13, 17:43:46 »

Zajebisty ukrainski barszcz ...

...znaczy kiedy ten sex uprawiać, podczas jedzenia?  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #2 : 2011-02-13, 18:46:51 »

"adampio" dziękuję Ci bardzo. Zrobię go z kupnym zakwasem, bo planuję barszcz na jutro. Wywar mięsny został mi z mięsa na galaretę (nie daję całego, żeby było mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu?
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #3 : 2011-02-14, 10:00:47 »

"adampio" dziękuję Ci bardzo. Zrobię go z kupnym zakwasem, bo planuję barszcz na jutro. Wywar mięsny został mi z mięsa na galaretę (nie daję całego, żeby było mniej galarety i konkretniejsza). Tylko nie wiem czy te pomidory dodajesz do zakwasu? Czy do barszczu?

Zakwas mozesz tylko dodac do zupy kiedy wszystko jest ugotowane, w kwasie sie nie ugotuja.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #4 : 2011-02-14, 10:07:13 »


No tak. Zawsze wszystkie "kwasy" daję na koniec. Jedynie chyba mięso jest odporne na "kwas" i można je gotować razem np. z kapustą kiszoną.
Zapisane

Halina Ch.
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #5 : 2011-02-14, 12:20:57 »

Na takim zakwasie ja robię czysty barszcztk zjadam je z jajkiem na twardo i gotowanym boczkiem oraz z chrzanem.
Tylko nie dodaję cukru, a barszcz zaprawiam 30% śmietaną.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #6 : 2011-02-14, 12:37:52 »

Ja nie zaprawiam smietana ale dodaje lyzke smietany 38 % na kazdy talez. Nie powinno sie gotowac kwasnej smietany i dlatego robie tak.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #7 : 2011-02-14, 12:58:25 »

Ja dodaję tylko słodką śmietanę do zup...ale może to nie jest najlepszy pomysł... Rolling Eyes

PS. "adampio" niepotrzebnie pisałeś o tym barszczu "dla Reni" przepis się przyda wszystkim, a ja też skromną osobą jestem, a nie jakimś tam skarbem narodowym... Laughing Wink
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #8 : 2011-02-14, 13:09:59 »

Nie bede sie upieral bo kazdy ma swoj smak ale do zup najlepsza jest smietana kwasna. Do sosow zas smietana slodka.Ale jak powiedzialem..... Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #9 : 2011-02-14, 14:50:38 »

Spróbuję z kwaśną. Ale do każdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaśnych zup?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #10 : 2011-02-14, 14:52:51 »


...znaczy kiedy ten sex ...

Pisz lepiej po polsku "sześć" . Wszystko się zgadza, ten przepis jest na sześć porcji...  Mr. Green
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #11 : 2011-02-14, 15:09:49 »

Spróbuję z kwaśną. Ale do każdej zabiielanej zupy ona pasuje? Czy tylko do tych kwaśnych zup?

Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany.
Taka zupa na krora bardzo namawiam jest soljanka. Taka prawdziwa solianka jest jak nasz bigos, tzn reszki kielbas i mies z calego tygodnia smazona na duzej ilosci tluszczu z wazrywami i td. Jak znajde oryginalny przepis to go wstawie, bo dobra.
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #12 : 2011-02-14, 15:19:23 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #13 : 2011-02-14, 15:21:43 »


Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany.


Dobra.  Laughing U nas w szkolnym barze dolewają do gotowej zupy trochę gęstej śmietany. Ładnie to wygląda (nie mieszane) ale ja jakoś na te zupy nie mam ochoty. Raz jadłam i smakuje jak pomyje... Cool
Zapisane

adampio
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #14 : 2011-02-14, 15:32:45 »


Do kazdej. Nie wyobrazam sobie pomidorowki ze slodka smietana albo warzywna bez kwasnej smietany.


Dobra.  Laughing U nas w szkolnym barze dolewają do gotowej zupy trochę gęstej śmietany. Ładnie to wygląda (nie mieszane) ale ja jakoś na te zupy nie mam ochoty. Raz jadłam i smakuje jak pomyje... Cool

Wiesz, ze smietana w zupie to tylko dodatek. Najwzniejszy w zupie jest wywar. Wiadomo, ze w takim barze nikt nie robi wywaru na kosciasch, zeberkach czy tez innym miesie i nie na warzywach tylko na kostce nawt nie Knorra. Dlatego nie bralbym takiej zupy jako adekwatnik.

Sprobuj zrobic zupe i dodaj gestej smietany na talerzu, niech sobie ludzie sami rozmieszaja na telarzu a zobaczysz, ze zupa jest lepsza niz ze slodka smietana.

Oczywiscie to jest moje zdanie. Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #15 : 2011-02-14, 16:30:09 »

Na pewno tak zrobię.  Very Happy Dzięki za radę. Człowiek całe Ĺźycie się uczy........ Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #16 : 2011-02-14, 19:59:30 »


W środę (albo w czwartek) wstawię zdjęcie barszczu z kwaśną śmietaną... Very Happy
Zapisane

Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #17 : 2011-02-14, 20:07:28 »

Czyli w kulinariach dzieje się a dzieje. Ja teĹź odszukam jeden przepis, zdaje się Ĺźe jest juĹź do niego fotografia. MoĹźe przez to szukanie trochę "przetrzeĹşwieję"  Laughing 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #18 : 2011-02-14, 20:17:08 »

AĹź tak Ĺşle... Shocked Laughing Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72257


Odp: Polski barszcz ukrainski- dla Reni
« Odpowiedz #19 : 2011-02-14, 20:21:25 »

Ja jutro robię mielone z papryką i pomidorami. Nie wiem czy też wstawiać zdjęcie, bo ponoć one zajmują sporo miejsca na Forum... Rolling Eyes może spróbuję mniejsze robić - jak z tym keksem - tego Admin nie zlikwidował, a te duże usuwa... Confused
Zapisane

Strony: [1] 2 3 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.042 sekund z 20 zapytaniami.