renia
|
Składniki: 1250 g mięsa mielonego (można zrobić tą potrawę z połowy tej ilości mięsa, dając rownież połowę pozostałych składników) 4 całe jajka i 2 żółtka 1 duża papryka czerwona słodka (264g - bez ziaren i ogonka) 270g cebuli 200g smalcu puszka pomidorów 400g bułka tarta 40g Do mięsa mielonego dodać jaja i żółtka. Następnie dodać bułkę tartą, vegetę, pieprz i sól. (Ja dodałam jeszcze trochę przyprawy Kamis - "Do mielonego"). Podusić i wymieszać mięso z dodatkami i formować małe, płaskie kotleciki. Obsmażyć je następnie na patelni ze smalcem z dwóch stron - na ciemnorumiany kolor. Na drugiej patelni należy poddusić cebulę na reszcie smalcu, jak się zarumieni dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, a gdy ta zmięknie dodać całą zawartość puszki z pomidorami. Doprawić całość solą i pieprzem. Następnie ułożone na patelni, obsmażone kotleciki zakryć papryką z pomidorami i cebulką i całość dusić jeszcze pod przykryciem ok. 20 minut. Smacznego... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Renia oj Ty litości nie masz. jak to pięknie wygląda. A ja siedzę tu na kaszance, boczku, i oczywiście jajkach. Na drugi raz pojedziesz ze mną na Ukrainę, żebyś tu takich wspaniałości nie wstawiała. O jak bym to zjadła. Do domu wrócę to robię takie kotleciki.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Coś bym Ci odpisała o tym siedzeniu na jajkach, ale to nie ten dział...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Obliczyłam BTW dla tej potrawy i muszę przyznać, że sprawiło mi to trudność - dawno nie obliczałam zawartości składników BTW w nowej potrawie - w 100g. Proporcje B : T :W wynoszą 1 : 2,6 : 0,4 W gotowej potrawie jest 167,5g białka, 430g tłuszczu i 73,9g węglowodanów. W 100g potawy jest B=7,4 T=19,1 W=3,3 Do tego można dodać trochę ziemniaków i proporcje będą idealne...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W wątek "Nasze pupile" bo to kury siedzą na jajkach...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Policzone... A ja przyszłam liczyć
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzięki za chęć pomocy... ale mi się jednak przydało takie odświeżenie liczenia BTW...
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Najpierw były jaja, potem kura (chyba) potem żaba i jeszcze baba... a gdzie tartak? W tym błocie?
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
W wątku o mielonym pasuje takie pomieszanie tematów... trochę z gastronomii, trochę z filozofii i jeszcze biologia z zoologią się kłania... Może jeszcze dodam, że ten pies wyje do księżyca, to jeszcze będzie można tutaj astronomię dokoptować...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jajka jemy, kury jemy Żaby jemy i nie jemy Psy jedzą w Korei i nie tylko Czyli wszystko mieści się w wątku kulinarnym, prawie. Sęki i tartak nie wiem kto przełknie. Może w świetle księżyca i wszystko pasuje.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czuję się usprawiedliwiona... uffff...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Mieścimy się w wątku
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Swoją drogą taką "zaprawę" do kotletów mielonych można zrobić nawet wówczas gdy się z zamrażalnika wyjmie kotlety mrożone. Pomidor, papryka, cebula (dobrze pamiętam?) na patelnię i już, jeśli kotlety gotowe. I do pieczonej karkówki pewnie też dobry dodatek. Reniu, super
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Kiedyś wstawiałam w tym dziale podobny przepis - właśnie na pieczoną karkówkę (w plastrach w piekarniku) z papryką. Sama nie wiem które danie jest smaczniejsze...
|
|
|
|
|
|
|
|