|
wisienka
Go
|
DIETA OPTYMALNA TO NAGRODA DLA TYCH CO NA NIĄ ZASŁUGUJĄ! - co za proste zabezpieczenie przed intruzami!
Powiem szczerze,że nie rozumiem tego sformułowania... według mnie powinno ono chyba brzmieć: Zdrowie i odpowiednia ( niska/należna ) masa ciała na diecie optymalnej jest tylko dla tych, którzy tę dietę prawidłowo stosują.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja myślę, że to nie chodzi o to. Sadzę, że Admin miał na myśli to, że nie każdy potrafi pojąć zasady DO i je zastosować. Nie każdy rozumie, że DO jest bardzo ważne. Niektórzy mają inne priorytety niż zdrowie. Czyli widocznie nie zasługują na DO, to nie dla nich... Tak sądzę...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..."wisienko" w sumie piszę prawie to samo co Ty...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
We wczorajszym wieczornym programie przedstawil pewien dunski biochemik nowa diete, ktora jest jego zdaniem bardzo zdrowa. Zrobil wyklad z biochemii i przedstawil dowody na to, ze to co DO uwaza za niezdroqwe jest niezdrowe i odwrotnie.
Dieta polega na jedzeniu co drugi dzien.
milego popoludnia
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Co trzeci dzień też się da radę... Tylko wody musi być do woli.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Albo można tak... jednego dnia na diecie wegetariańskiej, drugiego na diecie japońskiej, trzeciego na DO i tak w kółko...
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Mam pytanie do doswiadczonych Optymalnych. Prosze mi poradzic, jak liczyc alkohol w diecie, np. wódkę czystą ?
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Czysta z tego co wiem, to nie ma węgli... Piwo ma i wino, wiadomo im słodsze tym węgli więcej.Ja węgli z wina nie liczę, wypije od czasu do czasu 1-2 kieliszki półwytrawnego, gdyby to było więcej i częściej to pewnie bym liczyła z tego co pamiętam to półwytrawne ma chyba ok.4 węgli w 100ml... więc taki 1-2 kieliszki wypite czasami do obiadu czy na wieczór tragedii nie zrobią Piwa nie piję raczej,rzadko kiedy, jeśli sie napije to tak ze szklaneczkę.Nie pamiętam kiedy ostatni raz piwo piłam, chyba w zeszłym roku...
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Mam pytanie do doswiadczonych Optymalnych. Zapomniałam dodać,że doświadczona taka to aż nie jestem, na ŻO 2 lata
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
jak liczyc alkohol w diecie, np. wódkę czystą ?
Liczyć dokładnie jak octan, czyli praktycznie jak glukozę*1,9. Z grama utlenionego etanolu jest 7kcal, a z mola uzyskuje się około 15 moli ATP. Dlatego pijąc alkohol bez zagrychy się chudnie (denaturnicy), a solidnie zakąszając się tyje (korytkowcy).
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Czyli np 200g czystej do kolacji co zrobi? Tylko napisz po naszemu bo nie rozumiem czasami zwrotow naukowych.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Czyli np 200g czystej do kolacji co zrobi?
U zdrowego, czy z syndromem metabolicznym? Jeśli z syndromem, to jakim? Jaka zagrycha?
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
U normalnego jak ja- nie wiem czy mam jakis syndrom. A kolacja normalna jak u optymalnych : mieso, warzywa, tluszcz. Proporcje jak 1/2/0,8
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Liczę w pamięci dlatego będzie dla 250ml, 40% wódki czystej: W tej ilości masz 100ml alkoholu, czyli 80g. 80g*2= 160 gramorównoważnika glukozowego - katastrofa na ŻO, ale ujdzie na diecie wysokowęglowodanowej, niskobiałkowej na białku zwierzęcym i wysokowęglowodanowej, wysokobiałkowej na białku roślinnym.
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
To teraz po naszemu dlaczego katastrofa i juz dam Ci spokoj.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, no dopiszę jeszcze, że taka ilość akloholu wg współczesnej nauki dietetycznej zaspokaja całkowicie zapotrzenowanie energetyczne "musku" na dobę!
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Czyli 250g czystej wodko robi to co 160g glukozy?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To teraz po naszemu dlaczego katastrofa i juz dam Ci spokoj.
Po polskiemu, to wychodzi jakby zećpać około 9 łyżek cukru z cukiernicy...
|
|
|
|
|
|
|
Emil
Go
|
Jezu, a ja sie dziwie, ze nie moge schudnac.
|
|
|
|
|
|
|
|