Strony: 1 2 3 [4]
|
 |
|
Autor
|
Wtek: Biała śmierć – cukier! (Przeczytany 40228 razy)
|
Gavroche
|
Ja bardzo lubię białą śmierć, a mam tylko jeden ząb z plombą.  Jeszcze ze średniej szkoły. Francuzi nazywają orgazm "małą śmiercią", w sumie to nie wiem którą śmierć lubię bardziej. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 3930
|
W ten sposób człowiek przestaje się bać śmierci 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 3930
|
I robi wszystko, by nadeszła 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 3930
|
 Mafia cukrowa ma działa w najlepsze. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Full Member
  
Pe: 
wiadomoci: 11007
|
niezależna od rządów. Korwin słodzi 20 łyżeczek cukru do herbaty, to by ją znacznie powiększył  . Bo wolność gospodarczy musi być. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Full Member
  
Pe: 
wiadomoci: 11007
|
Korwin - 8 jajek i kostka masła. Toż miażdżycy dostanie – Ze wszystkich jaj trzeba wyrzucić żółtka, bo mają za dużo cholesterolu. Ale ja zostawiam tylko dwa-trzy do smaku – przyznaje pan Robert.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Korwin - 8 jajek i kostka masła. Toż miażdżycy dostanie Z tym cukrem to na pewno... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 3930
|
Korwin - 8 jajek i kostka masła. Toż miażdżycy dostanie – Ze wszystkich jaj trzeba wyrzucić żółtka, bo mają za dużo cholesterolu. Ale ja zostawiam tylko dwa-trzy do smaku – przyznaje pan Robert. A jak do smaku, to spoko 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Full Member
  
Pe: 
wiadomoci: 11007
|
Z tym cukrem to na pewno...  jedna herbata to tylko 100 gr cukru. Może 1 dziennie pije ?  Wtedy nic strasznego. Zresztą widać, że mu szkodzi. Wiwatuje na Krymie. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 3930
|
Ale fajnie by było mieć takiego Roberta za sąsiada, tyle białek się marnuje, szkoda.... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Full Member
  
Pe: 
wiadomoci: 11007
|
Brytyjski profesor John Yudkin jako pierwszy wykazał, że nadmierne słodzenie może powodować otyłość, chorobę wieńcową czy cukrzycę. Jego koledzy naukowcy, hojnie wspierani przez amerykańskie koncerny spożywcze, doprowadzili do jego zupełnej dyskredytacji. Dziś świat przypomina sobie o ostrzeżeniach Yudkina. Szkoda, że dopiero dziś...
W 1953 roku w Wielkiej Brytanii zniesiona została reglamentacja cukru. Rok później można było już bez ograniczeń kupować mięso i wszelkie inne produkty żywnościowe. Kończyły się ciężkie, heroiczne czasy. Rozpoczynała się epoka konsumpcji, której wzorców dostarczały Stany Zjednoczone. Wygodne kanapy, telewizory, a w telewizorach: reklamy coli, dań błyskawicznych, słodyczy.
Efekty uboczne wzrastającego dobrobytu zauważył niemal od razu profesor John Yudkin z Uniwersytetu Londyńskiego. W Wielkiej Brytanii zaczęło przybywać ludzi otyłych. Yudkin uważał, że Brytyjczycy tyją, ponieważ jedzą za dużo węglowodanów, przede wszystkim cukru. Dowód na to według naukowca był prosty: wystarczy ograniczyć spożycie cukru i człowiek zaczyna chudnąć. Jednak ten pogląd nie był zgodny z tym, co o tyciu myślała większość lekarzy i znawców tematu. Powszechnie uważano, że jedyną dietetyczną przyczyną otyłości jest konsumpcja tłuszczu, przede wszystkim zwierzęcego: bekonu, masła. Sadło musi brać się z sadła, rozumowali. A cukier, cóż złego może być w cukrze? Jest przecież dobry, słodki, dodaje sił i energii
http://www.rp.pl/Plus-Minus/304219853-Profesor-John-Yudkin-czlowiek-ktory-nie-byl-z-cukru.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
W Lidlu kupiłem deserową czekoladę z całymi orzechami laskowymi, która ma niecałe 35g cukru na 100g i jest całkiem smaczna. Ma tylko kakao, cukier, orzechy (27%) i tłuszcz mleczny. Nie wiem czy to nie błąd z tą zawartością cukru, byłem przekonany, że czekolada ma zwykle koło 60g/100, ale nie przeszkodziło mi to oszamać całą. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
Jr. Member
 
Pe: 
wiadomoci: 9244
|
Miałeś mi pół zostawić. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
 |