renia
|
Tak wygląda (w moim wykonaniu) chleb biszkoptowy zrobiony zgodnie z przepisem nr1 z "Książki Kucharskiej" Jana Kwaśniewskiego i Tomasza Kwaśniewskiego.
[załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chleb biszkoptowy piekę raz w tygodniu (głównie mężowi na kanapki do pracy) i często nie za pięknie on mi wychodził (chleb). Nieraz miał zakalec i/lub wklęśnięte dno. Przeważnie dół był twardszy (bardziej mokry) od góry. Teraz mam taki sposób na niego, że zawsze jest ładny. Zaraz po upieczeniu wyjmuję go z formy (keksówki), zdejmuję z niego papier do pieczenia i wkładam go z powrotem do keksówki - go góry dnem i wstawiam w gorący jeszcze piekarnik i zostawiam do wystygnięcia. Jest super. Dno odparuje i jest z wszystkich stron taki sam i bez zakalca - pulchniutki. Chciałam zrobić zdjęcie, ale córa wyjechała z moim aparatem... Dam zdjęcie za tydzień...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może tę radę warto poupowzechniac? Jak już zrobisz fotografię to może dodaj i przepis i poślij razem z radą jak wyżej do "Optymalnych"?
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Tak jest Przyda się wielu osobom z pewnością.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie jedzcie tego (...) takie niedomówienie. Placki serowojajeczne - starożytny egipski przepis, zmodyfikowany pod współczesne czasy, ser żółty w zupełności wystarczają jako podkładka pod masło. Ziarno jest dla "ziarnojadów" i (neo)niewolników, choć jeśli kto nie może bez tego nawozu żyć, to ostatecznie można. Każdy ma wolny wybór, a słuchać Kwaśniewskiego nie ma obowiązku.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dla początkujących, którzy bez chleba nie mogą żyć, chyba nie zaszkodzi...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Placki serowojajeczne - starożytny egipski przepis, zmodyfikowany pod współczesne czasy, ser żółty w zupełności wystarczają jako podkładka pod masło.
Spróbuję męża przestawić na nie. Ja już nie potrzebuję nawet zamienników chleba...ale może mi też zasmakują...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jeśli są zniewoleni, niech pożywają, ale bez drożdży. Jednak jest to głupie postępowanie, niedopuszczalne przy leczeniu Dietą Optymalną.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chyba przesadzasz. Mąż zjada 4 małe kawałeczki tego chleba dziennie i czuje się dobrze. Ciśnienie mu się unormowało i odstawił leki. Również schudł...Jakieś węglowodany też trzeba mieć...
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
z tego co pamiętam to w plackach serowo-jajecznych jest trochę mąki
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja tylko dobrze radzę, aby później nie było, jakby co.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
z tego co pamiętam to w plackach serowo-jajecznych jest trochę mąki Dobrą pamięć masz.
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Ja ostatnio delektuje się frytkami i plackami ziemniaczanymi. Jak je zrumienię, skubane tak się skurczą aż skoncentrują wugięl (Ww) Lekko do(sole), wrzucę na wątrobę, wytaplam w sosie i mam wszystko w nosie. Na koniec się zrymowało
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Admin chce, aby sprawność organizmu osiągneła 120% Nie, ja tylko dbam o skuteczność i reputację Diety Optymalnej. A propos reputacji. Czy w Arkadiach serwują chorym placki serowo-jajeczne? Aby rozwiać rodzące się wątpliwości..
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie interesuję się serwowaniem. Piszę jak ma być, aby było dobrze. PS w niedzielę w Rajculi przejadłem się superoptymalnie, choć w karcie placków serowo-jajecznych nie mają. Wieczorem nadmiar musiałem wypalić, spacerując po Jaworznie!
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mnie się chleba biszkoptowego jeszcze piec nie zdarzyło. Upiekłam w ciągu siedmiu lat chyba ze 2 x orzechowy, 2 x makowy i 3 x migdałowy. Szło mi o ten potencjalny zakalec, który może się zdarzać dla wielu osób a Renia dopracowała się metody, która dobry efekt ułatwia. Nawet jakby kto piekł jeden raz to lepiej żeby wiedział o metodzie. A uwagi o tym, że placki serowe oraz żółty ser pod masło sa lepsze można w przepisie na chleb biszkoptowy zamieścić i będzie zadość, jo?
|
|
|
|
|
|
|
|