Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kanapka na próbę (Przeczytany 17968 razy)
|
WojciechS
Go
|
Jaki duży ma być ten gąsior do tej wiśni? Jednej? I co z tą pestką, nie lepej pestę ulokować gdzieś z dala? Żart? Bo jak nie, to podam dokładnie jak to się robi...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Żart? Bo jak nie, to podam dokładnie jak to się robi... No to poproszę
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A o jaką pojemność chodzi? Może zacznijmy od szklenego słoika typu twist, pojemności 1l? Podaję: wiśnie wsypać do słoika, do poziomu zwężania się naczynia i zalać białą wódką o zawartości alkoholu 40% parę milimetrów poniżej brzegu. Słoik zakręcić niezbyt mocno, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około pół roku. Zlać nalewkę do butelki, zakorkować lub zakręcić. Nalewka nadaje się do spożycia po odgazowaniu. Zwykle trwa to około 12-24h. Wiśnie po wydrylowaniu nadają się doskonale jako dodatek do wypieków, ozdabiania tortów, czy jako dodatek do bitej śmietanki. Jedząc wiśnie, uważać, bo nie czuć kiedy ma się już w czubie... Tak samo postępować mając do dyspozycji naczynia szklane o większej pojemności. I tyle...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję Zanotowane.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ba! Co znaczy "odgazowanie nalewki" ? Jak to się techniczne przeprowadza?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Odgazowanie odbywa się samoistnie i nie trzeba w tym Naturze pomagać...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dziękuję Nie wiedziałam, że mówię prozą, jak to mówią. Bo przez lejek, a nie przez wężyk zawsze dotąd.
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Ja też robię nalewki i mam je zawsze do poczęstunku gości. A robię tak; na 1 kg owoców (najlepsze wiśnie i brzoskwinie) ,pół kg cukru, 1 l białej wódki 40 %, 1 laska wanili. Odstawić na pół roku. Jest super, wypróbowana.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
... pol roku czekac? kazdemu smakoszowi alkoholu chyba to wyparuje wszesniej ...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No przecież wiadomo, że w domu alkoholika nigdy nie ma alkoholu, bo schodzi na bieżąco...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
No to jestem alkocholikiem. Dobra teoria tylko nie zawsze potwierdza stan faktyczny. To brzmi jak ostatnie stwierdzenie jednego z moich znajomych, ktory po zlapaniu poæaka na kradziezy stwierdzil, ze wszyscy polacy kradna. No to dowiedziales sie, ze jestes zlodziejem. Zasada generalizacji To proste
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
...alkohol tez jest dla ludzi,sam lubie sobie czasami dziabnac,a kto sie uzalezni,sam sobie winien niestety,jesli sie nie przekracza swojej indywidualnej dawki,wszystko jest OK. ...
|
|
|
|
|
|
|
maf
Go
|
No przecież wiadomo, że w domu alkoholika nigdy nie ma alkoholu, bo schodzi na bieżąco... Z diagnoza alkoholizmu to jest dziwnie. Zapomnialem adres tej streony, ale pisano, ze: jezeli pijesz wecej niz zamierzales? - to juz jestes alkoholikiem. Wiec zgodnire mozna powiedziec, ze w domu aloholika nie ma alkoholu, bo wszystko wypije i jeszcze szuka. Z kolei: TEST "Cut - Czy usiłowałeś kiedykolwiek ograniczać swoje picie alkoholu? Angry - Czy ktokolwiek był na ciebie zły z powodu picia alkoholu? Guilty - Czy kiedykolwiek miałeś poczucie winy z powodu picia alkoholu? Empty - Czy kiedykolwiek piłeś na pusty żołądek?" "Już jedna odpowiedź na TAK wskazuje na występowanie zagrożenia problemem alkoholowym. Dwie i więcej odpowiedzi na TAK wskazują na występowanie poważnych problemów alkoholowych. Jeżeli poddasz się temu prostemu testowi i w wyniku jego przeprowadzenia dostrzeżesz u siebie zagrożenie chorobą alkoholową skontaktuj się drogą mailową z naszymi konsultantami, którzy udzielą ci stosownej fachowej informacji i doradzą, co masz dalej zrobić?, jak sobie pomóc?" Robimy analize. jezeli myslales o ograniczeniu picia to juz masz problem ( ja np po przejsciu na DO pomyslalem, a nawet wiecej, calkowicie zrezygnowalem z alkoholu) jezeli piles na pusty zoladek - wiekszy problem jezeli ktokolwiek byl zly na Ciebie z powodu "ze byles pod wplywem" - to od razu trzeba isc na miting. Ja zdziwilem sie, ze na spotkaniach opty pija alkohol w postaci wodki(niby mniej W), a nawet "o zgrozo" - piwo. Na fotkach na mojej stronie w galerii widac to.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Może "opty" nie są sztuka w sztukę tacy sami? O folgowaniu sobie względem zasad było tu wielokrotnie, a jednak gdy komuś bardzo zależało to bywało że sobie pomógl. Mnie ostatnio bardzo zaimponowała Zonia swoją konsekwencją.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może "opty" nie są sztuka w sztukę tacy sami?
O tym to ja jestem przekonana...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Na fotkach na mojej stronie w galerii widac to. A możesz podać linka?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|