forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-02-20, 23:31:34

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
655761 wiadomości w 4058 wątkach; wysłane przez 24 użytkowników
Najnowszy użytkownik: chill
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Podroby
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Podroby  (Przeczytany 5134 razy)
samsun
Gość


Email
Podroby
« : 2006-04-27, 19:16:51 »

Wiem ze wiele forumowiczĂłw zajada sie wlasnie rĂłznymi podorbami w ciekawych i smoakowitych wydaniach - ja tez zamierzam;)

mam takie pytanie gdzie sie w nie zaopatrujecie? i jakie podroby są najlepsze i najbardziej wartosciowe?

pozdrawiam
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Podroby
« Odpowiedz #1 : 2006-04-27, 19:59:44 »

W podroby najlepiej zaopatrywac sie u rzeznika (lub w MALYM sklepie miesnym),wtedy masz pewnosc,ze podroby sa swieze.
WATROBA-ma najwyzsza wartosc odzywcza ze wszystkich podrobow,gdyz zawiera duze ilosci witamin:A;B1,B2,B12,PP i C.
SERCE-stosunkowo duza zawartosc wartosciowego bialka (15%).
NERKI-zawieraja znaczna ilosc witaminy A i witaminy z grupy Bi witamine C.
MOZG-zawiera duze ilosci fosforu,magnezui zelaza.
OZORY-obok watroby imozgu naleza do podrobow wartosciowych.
NOGI-zbudowane glownie z tkanki lacznej-duza wartosc odzywcza.
Plzca,zoladki,glowy i ogony-maja w wiekszosci zastosowanie kulinarne (wedliny podrobowe)
      Hana
Zapisane
samsun
Gość


Email
Odp: Podroby
« Odpowiedz #2 : 2006-04-27, 21:11:12 »

Wątróbka ma również wartosciową witaminę B5

p.s co sądzicie o bigosie , takim ze słoika dostepnym w sklepach, ma małą zawartosc ww i jest w chyba odpowiednia zawartsc b i t ?
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: Podroby
« Odpowiedz #3 : 2006-04-27, 22:10:40 »

Poczytaj dokladnie co w tym sloiku jest.
Co poza skrawkami miesa niewiadomego pochodzenia,kapusty,przecieru pomidorowego i srodka konserwujacego???
Osobiscie bym nie polecala.
Hana
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 19 zapytaniami.